Britanski investitor nelegalno gradi u uvali Mirište

Britanski investitor nelegalno gradi u uvali Mirište

3315
2
Podijeli

Na području uvale Mirište u opštini Herceg Novi britanski investitor Mark Vinsent Pitman uzurpirao je dio obale nelegalnom gradnjom što je izazvalo negodovanje mještana. Naime, Pitman je 2014. godine od Opštine Herceg Novi dobio građevinsku dozvolu za izgradnju stambenog objekta od 560 kvadratnih metara na dva sprata, ali je podigao četvorospratnicu – javlja PINK M.

miriste gradnjaPitman je pored toga napravio i privatni mol, nelegalno podigao zid visok skoro 3 metra, te sagradio pomoćni objekat bez dozvole. Da je Pitman prekoračio ograničenja ukazali su prvo iz Morskog dobra nakon toga je Komunalna policija konstatovala nelegalno podizanje zida i cistijerne, pa su zatražili uklanjanje tih objekata. Povodom odstupanja od idejnog projekta koji nije u potpunosti usklađen sa planskim dokumentom oglasila se i Urbanistička inspekcija.

Picerija i restoran

–  Projektant je prilikom izrade projekta odstupio od zadatih tehničkih uslova i od propisanih smjernica planskog dokumenta i projektovao objekat spratnosti: podrum+ suteren+ prizemlje + jedan sprat. Samim tim prekoračena je i bruto površina projektovanog objekta, kazala je za Pink M, Sanja Marković.

Iz Urbanističke inspekcije navode da su postupili shodno ovlašćenjima.

– Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju opštine Herceg Novi podnijet je predlog za poništenje građevinske dozvole, kojom je britanskom investitoru Pitmanu odobrena izgradnja stambenog objekta. Inženjerskoj komori podnijeti su predlozi za oduzimanje licenci a Sudu za prekršaje zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv projektanta iz razloga što tehničku dokumentaciju nije izveo na osnovu urbanističko-tehničkih uslova, navodi Marković.

Iz inspekcije kažu da se tu završava njihova nadležnost, te da do sada nemaju informacije da li su navedeni organi kojima su se obratili nešto uradili u vezi sa tim.

–  Informacija koju imamo je da je Sekretarijat za prostorno planiranje odbio predlog inspektora za urbanizam na koji smo mi podnijeli žalbu glavnom administratoru i tu je postupak zaustavljen. Što se tiče drugih predloga i zahtjeva nemamo povratnu informaciju da li je sud pokretao postupak i da li je Inženjerska komora postupala po predlozima inspekcije, istakla je Marković.

Iz Inženjerske komore su rekli da je postupak u toku, ali nisu precizirali kada bi se mogo očekivati epilog divlje gradnje i devastacije prostora na obali.

A da je prostor Mirišta uzurpiran divljom gradnjom britanskog investitora, koji šalje lošu poruku ostalima, potvrdili su i mještani. Iako već godinama drži restoran Pero Marović kaže da nijednim postupkom nije narušio prirodni sklad. Pravila su da se poštuju, tvrdi Pero, međutim, to nije slučaj za sve.

“Ja ne smijem ništa pitati. Po zakonu Morskog dobra moja parcela ne smije ulaziti u more. A ovo ovdje je samo pregrađeno. Svi grade kako hoće”, kaže marović za Pink M.

Da je tako potvrđuje i Rajko koji je suvlasnik restorana. Kaže da je nedopustivo da ovakvi i slični projekti niču duž obale. Za objekat britanskog investitora koji štrči na obali kaže:

“Čovjek treba biti samo zdravomisleći da ima oči da vidi ljepotu i nesklad. Nešto što je po svim zdravorazumskim parametrima neuklopivo… tako da lamentiram na sudbini Luštice koja nije dobra, obeshrabrujuća. To je prostor koji treba da bude država u državi“.

Da li će nadležni reagovati i da li će priča sa nelegalnom gradnjom na području Mirišta dobiti epilog ostaje da vidimo. U svakom slučaju mještani kažu da zatvaranje očiju nadležnih nad nelegalnom gradnjom daje lošu poruku i podstrek ostalima da prisvajaju obalu kako hoće. Tako umjesto ćutanja i prebacivanja odgovornosti nadležnih, mještani se nadaju da će sila zakona prekinuti njihovu agoniju.

2 Komentari

  1. Sve se gradi onako kako se može,samo neki to ne znaju,neki su zavidni,neki politički ometaju,neki imaju izmišljena radna mjesta,a ne sarađuju sa drugima i tako se diže galama u ovoj lijepoj Crnoj Gori,koju bi neki da u goli kamen ponovo pretvore ili možda pod svoje da uknjiže.

  2. Ovo je ljepše nego rastinje i stjene kojeg svakako ima dovoljno. Luštičani su prodali zemlju a sada se boje konkurencije. Bolje bi bilo da prošetaju malo po Hrvatskoj obali kao bi uvidjeli sami da mnogo zostaju u turističkoj ponudi. Žele goste a ponuda loša usluga na nivou fabričke menze,o enterijeru da ne govorimo klupe neudobne itd. Na žalost ovo je dugo godišnja stvarnost.

Ostavite komentar

*

code