Početna Društvo Britanski soj korona virusa potvrđen u Crnoj Gori

Britanski soj korona virusa potvrđen u Crnoj Gori

5

Britanski soj korona virusa (zvanični naziv VOC-202012/01 ili varijanta B.1.1.7) potvrđen je kod 7 „uzoraka“ u Crnoj Gori, koje je Institut za javno zdravlje posalo u laboratoriju Charite u Berlinu potvrđeno je IJZ u ovoj laboratoriji.

Prisustvo “britanskog” soja koronavirusa je ustanovljeno metodom sekvenciranja virusnog genoma, navodi se u saopštenju Instituta.

Podsjećaju da je laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja SARS-CoV-2 virusa kod nekoliko slučajeva. Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu.

„Trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata“, navode u Institutu.

Zaključno sa 11. februarom 2021. godine, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije i Evropske ekonomske zone.

Od identifikovanja ove varijante, pa do 11. februara 2021. godine, zabilježeno je približno 57.400 slučajeva u svijetu.

„Procjenjuje se da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i u nedostatku adekvatnih ekstremno stogih protivepidemijskih mjera, ovo postati globalno dominantna varijanta virusa u sedmicama i mjesecima koji su pred nama. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mjere“, ističu u IJZ.

Apelovali su na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja i voditi računa o higijeni ruku.

Sve navedene mjere su učinkovite i mogu nas zaštiti i od novih sojeva koronavirusa.

5 Komentari

  1. zaboravili ste, srbski soj, hrvatski soj, bosanski soj, slovenski soj, i naj opasniji crnogorski soj od primitivnih politicara i psihopati “scientific experts”

    6
    2
  2. O ne. Odmah u varikinu ljudi. Kupite alkohola dok jos ima. Polivajte se preko glave svakih 4 sekunde. 4 maske. Nikako napolje na sunce. A obavezan je i crveni klovnovski nos.

    12
    12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code