Početna Ekonomija Brković prijeti državi tužbom na 50 miliona eura, Komisija štiti radnike, traži...

Brković prijeti državi tužbom na 50 miliona eura, Komisija štiti radnike, traži obustavu prodaje imovine

25

Vlasnik Vektre Montenegro, Dragan Brković, najavio je da će tužiti državu, ako imovinu hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Boka ne oslobodi od tereta restitucije i ne riješi radne sporove iz pretpivatizacionog perioda, kako bi se omogućilo investiranje.

Foto: YouTube/screenshot

On je na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije najavio da će država, ako ne povuče određene poteze, dobiti tužbu od Vektre Montenegro.

„Ako mi danas pođemo bez nekog zaključka, neće biti da je država izgubila 50 miliona, nego će država dobiti tužbu od Vektre Montenegro za 50 miliona i više, jer od 2007. godine do danas nije oslobodila imovinu da bi se u nju moglo investirati“, poručio je Brković.

On je kazao da će se tek nakon toga stvoriti uslovi da se u kratkom roku, od šest mjeseci ili godinu, krene s investicijama u hotele tog preduzeća.

„To je i bila obaveza iz privatizacionog ugovora od 64 miliona, što će sada biti najmanje 120 do 140 miliona“, precizirao je Brković na sjednici na kojoj se raspravljalo o privatizaciji preduzeća HTP Boka.

HTP Boku je prije 14 godina kupila Vektra Montenegro, prvorangirana kompanija na tenderu za prodaju državnih 59,4 odsto akcija. Većinski udio je koštao oko 22 miliona EUR.

Brković je rekao da je Vektra Montenegro kod NLB banke podigla kredit od 27 miliona za kupovinu tih akcija.

„To je najveći promašaj u mojoj 48-godišnjoj poslovnoj karijeri. A zašto? Zato jer sam vjerovao državi i instiucijama sitema“, poručio je Brković.

On smatra da je sklopljen nezakonit ugovor, jer država nije smjela da na takav način uđe u proces privatizacije, nego da prethodno „očisti preduzeće“ koje daje na tender.

Brković je naveo da do danas nijesu skinuti tereti restitucije.

„Čim smo u decembru 2007. godine preuzeli kompaniju angažovali smo finansijsku policiju da napravi kontrolu poslovanja koja je utvrdila utaju poreza od 575 hiljada. Tu je bio i poreski dug, tereti restitucije, radni sporovi. Kada smo razgrnuli situaciju u Vektra Boki, vidjeli smo da smo mi kupili 37 miliona problema, a ne imovinu u koju treba investirati“, smatra Brković.

On je poručio da je častan čovjek iz časne porodice, i da je časno radio 48 godina.

„Mi smo privatna firma. Ja sam svojim, a ne novcem građana radio. Nijesam nijedan euro tuđi ili od države uzeo“, poručio je Brković.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora HTP Boka, Milić Popović, kazao je da je prodaja tog preduzeća bila najupješnija privatizacija ostvarena u Crnoj Gori, sa najbolje ostvarenim prihodom za državu.

„Država je uzela više za Vektru Boku nego za sve privatizovane hotele ukupno na crnogorskoj obali“, rekao je Milić Popović.

On je dodao da su, nakon privatizacije, sagledali dokumentaciju kompanije i suočili se sa njenim realnim problemima.

„Tada smo uvidjeli da je država trebalo prevashodno da uvede stečaj u kompaniju, riješi nagomilane dubioze iz tog sistema i onda, ako postoji nešto što je čista imovina, to ponudi na tender“, smatra Milić Popović.

On je rekao da su, kada su preuzeli kompaniju, zatekli 26 miliona računovodstveno iskazanih gubitaka, kao i probleme u vezi sa radnim sporovima iz pretprivatizacije.

„Zatekli smo 28 miliona neusaglašenog akcijskog kapitala i imovinske sporove iz restitucije vrijedne preko 15,5 miliona EUR, koji su i danas aktuelni“, precizirao je Milić Popović i dodao da država nije tu kompaniju prodala, jer je bila profitabilna.

Poslanica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, rekla je da je kompanija Vektra Montenegro pravi primjer „pobjednika tranzicije i kumovske privatizacije“.

„Kompanija je pravi primjer kako jedan mali preduzetnik, koji je radio u Podgorici, postaje multimilioner zahvaljujući kumovskim i prijateljskim vezama i tome što je imao bezrezervnu podršku Savjeta za privatizaciju, Privrednog suda i cijele Vlade od 2007. godine do promjene vlasti“, tvrdi Zdenka Popović.

Ona je kazala da Brković i ljudi oko njega nijesu izučili osnovne elemente teorije menadžmenta, a koji se tiču znanja, vizije, umijeća upravljanja troškovima, produktivnosti i mogućnosti predviđanja.

„Nažalost, ogromni resursi i sredstva su potrošena, uzeti su ogromni krediti, založena i prodata ogromna zemlja, a u međuvremenu su se predstavnici kompanije bahatili. Mi danas imamo na djelu javno posrnuće i padanje na koljena jednog velikog tranzicionog dobitnika i nekadašnjeg biznismena“, rekla je Zdenka Popović.

Ona je kazala da je preduzeće HTP Boka prodato po neuporedivo nižoj cijeni od tržišne, odnosno za 22,2 miliona EUR, a vrijedila je preko 70 miliona.

„Dakle 50 miliona ste dobili, odnosno Savjet za privatizaciju vam je omogućio da za 22,2 miliona kupite kompletan Herceg Novi“, navela je Zdenka Popović.

Ona tvrdi da je Brković jedan od najvećih poreskih dužnika i da je, gdje god je ušao, uveo stečaj i napravio problem.

“Uništio je drvopreradu u Pljevljima do turističkih kompleksa u Budvi i Herceg Novom, da ne pričam o Rumiji transu. Sve što je imao je prodao, uzeo milionske kredite, pa banke stavljale hipoteku na imovinu. Je li to primjer dobrog privrednika, mislim da nije”, rekla je Zdenka Popović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović, kazao je da ima utisak da je današnja sjednica vrsta jednog prijekog suda, a ne rasprava u odboru Skupštine.

“Moram se suprotstaviti tezi da je Herceg Novi grad u kojem je prethodna većina spovodila opozicionu osvetu. To je najveća glupost koju sam čuo”, naveo je Ivanović.

U Herceg Novom se, kako je kazao, nalazi jedini One&Only u Evropi. Ivanović je pitao je li to dio te osvete prema opoziciji. Otvoreni su, kako je podsjetio, Lazaret, Iberostar, Palmon Bay i drugi hoteli u kojima radi oko dvije hiljade ljudi.

“Sada parlamentarna većina ima priliku da usvoji bilo koji zakon, ali i da uništi ekonomiju Crne Gore. Ako ćemo da imamo ovakve sjednice na kojima ćemo da prozivamo privrednike i budemo prijeki sud nije dobra praksa ni u duhu parlamentarizma”, rekao je Ivanović.

Poslanica Tamara Vujović je podsjetila da su tri tendera bila za HTP Boku ali da je ipak Brković dobio na tom trećem tenderu pored renomiranih međunarodnih kompanija koje su bile zainteresovane za tu privatizaciju.

Riječ je o 150 hiljada kvadrata zemljišta na najatraktivnijim lokacijama, o šest hotela i brojnim poslovnim objektima. Od obećanih ulaganja, kako je rekla, nije realizovano ništa, a poslije tri godine saznajemo da je aktivnu imovinu od 70 miliona eura garantovao bankovnom garancijom od dva miliona eura iz kredita NLB banke koji nije vraćao. Umjesto raskida ugovora i stečaja Privredni sud dozvoljava plan reorganizacije a već tada je Brković dugovao 26 miliona eura, kazala je Vujović.

„Postoji jedna štetna raskidna klauzula koja sve ovo vrijeme štiti Brkovića a koja glasi „u slučaju raskida ugovora Vlada bi morala vratiti 70 odsto iznosa koji je kupac uložio a to je 15, 5 miliona eura. I mi sve vrijeme pod balastom tih 15, 5 miliona eura, niko se ne usuđuje da raskine taj ugovor iako postoji i nastavak te klauzule koji glasi „ti novci se vraćaju samo tada ako je kupac ispunio 50 odsto obaveza iz ugovora, što se nije desilo“, ustvrdila je Vujović.

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) Bivši radnici Boke i predstavnik radnika, Đorđe Rajak, kazao je da socijalni program nije ni do 30 odsto ispoštovan, kao i da su radnici uskraćivani po pitanju plata.

Od 63 radnika 27 je otišlo u prijevremenu penziju, koja iznosi ispod 150 EUR.

“Pitam sve ustanove, od kojih prvo tužilaštvo zašto nam nije odgovorilo i zašto ne zaštiti radnike. Pitam i Poresku upravu zašto ne naplaćuje ove dugove koji su evidentni. Dražva ne želi da naplati ono što nama pripada”, naveo je Rajak.

On je pitao fondove da li je ijedan njihov predstavnik postavio pitanje šta se tu dešava, a Centralnu banku (CBCG) zašto dozvoljava da se sve te nezakonitosti oko traksakcije novca dešavaju.

“Obraćali smo se više puta Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), Sudskom savjetu, Ustavnom i Vrhovnom sudu, od kojih smo dobijali odgovore da se poštuje plan reorganizacije. Međutim, njegova realizacija kasni, ove godine nije ni ispoštovan”, kazao je Rajak.

On je ocijenio da su u čitavom tom procesu oštećeni jedino radnici i država.

“Imamo totalno nekorektnu saradnju sa poslodavce, kojem smo se obraćali više puta”, zaključio je Rajak i dodao da radnicima prijeti opasnost da počnu umirati od gladi.

Zaključci

Кomisija za kontrolu i praćenje postupka privatizacije zatražila je, nakon skoro petosatne sjednice da se sva potraživanja radnika, shodno odluci Ustavnog suda, prebace iz trećeg isplatnog reda u prvi.

Takođe, Кomisija traži od Privrednog suda da dostavi informaciju zašto se odluka Suda koja se tiče izmjene Zakona o stečaju, a time i izmjena Plana reorganizacije Vektra Boke, još uvijek ne primjenjuje.

Od Privrednog suda tražiće da se obustavi dalja prodaja imovine osim one koja je nužna prema stečajnom programu, kao i od tužilaštva će tražiti informacije o tome da li vode istragu o ovoj privatizaciji i u kojoj je fazi.

Tražiće i da se u slučaju proglašenja stečaja u “Vektri Montenegro” imovina “Vektra Boke” izdvoji iz stečajne mase.

Izvor: Mina business

25 Komentari

 1. Zamislite apsurd gdje jedan obicni gradjanin ove zemlje, koji radi za 300-400€, s takvom lakocom i minimalnom uzmenirenoscu cita ove vijesti i gadjanje milionima. Stanite i zamislite koliko vremena vam treba da zaradite, a kamoli ustedite, milion eura. Mi smo na megalomanske cifre u vijestima navikli, samo u svom novcaniku nismo. Nas su ovakvi otpaci ljudskog roda navikli da se cudno osjecamo ako zaradimo i da nas grize savjest ako ne uplacujemo svakom bolesnom djetetu jer nemamo okle, jer toboz svako je krojac svoje sudbine, cak i u sredini u kojoj su okolnosti sacinjene od ovakve kuge ljudskog bezobrazluka. A i oni prije i ovi sad, kao da nam se izvinjavaju unaprijed za to sto ne zele ovo da regulisu vrlo jasnim i svakom laiku poznatim metodama-krivce u zatvor i zaposli sposobne. Cisto da bi kad se vlast promijeni mogli da kazu-skretali smo paznju na greske ali niko nije reagovao. Pozivam prema tome sve, i bivse i sadasnje i buduce, da ako ovo ne mogu (citaj ne zele) da rijese, da se ne sramote pred hiljadama sposobnih koji jedva cekaju da corona pasa pa da se moze po hleb preko grane.

 2. Nisu samo dugovanja radnicima u pitanju, nego je najveći ZLOČIN rušenje” Tamarisa” i razaranje hotela “Igalo”, da bi i njega rušili. Slično je i sa zapuštenim hotelom “Plaža”. Dakle, to je najveća i NEPOPRAVLJIVA šteta, koju je ovaj našoj opštini napravio.

  27
 3. Im li zakona da se ovaj ekonomski terorista uhapsi i oni koji su mi omogucili zlocine od banke koja mu je dala kredit da garantuje bez novca sa papirom!
  Unakazio je Crnogorske sume,narusio ekosistem,gdje je god dosao zatvorio je radna mjesta.

  24
 4. Ne razumijem da neko kupuje preduzece,ulaze tolike pare a nema propratnu dokumentaciju i uvid u poslovne knjige.Zar ne zvuce nevjerovatno ove tvrdnje Brkovica.Zar bi neko normalan ulozio tolike pare u nepoznato.

  33
 5. MISLIM DA NE ZNAM OD KOG MI JE VISE MUKA OD OVOG BRKOVICA ILI M. POPOVICA KOJI BI TAKO DA RJESI STAMBENO HM PITANJE NA SKVERU U BIVSEM. HOTELU KOJI TREBA KONACNO DA SE VRATI ONOM. KOME ZAISTA PRIPADA. SRAM GA BILO DJE CUO I NE CUO!!!!

  35
  1
 6. Pa poslije ovog svega da li je moguće da
  ,, OVAKVE TRANSAKCIJE ZLOUPOTREBE ŠTETNO ČINJENJE NA RAČUN DRŽAVE I KO ZNA ŠTA JOŠ ŠTO NAMA KAO OBIČNOM NARODU NIJE DOSTUPNO DA SAZNAMO NIJE SANKCIONISANO.
  POSTOJI LI U CB HERCEG NOVI SLUŽBA ZA PRIVREDNI KRIMINAL???
  DA LI JE OVO ZA PROCESUIRANJE ILI NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO ???
  SRAMITE SE KAD JE OVO SVE PROLAZILO PORED VAS !!!
  Procesuirajte neki butik sto nije kucao par donjeg veša ili ugostitelja sto neotkuca 5 ćevapa sa lukom, oni će vam ugrozit državu i budžet !!!
  Da je pravne države isto bi mi bili odgovorni i vi i oni iz poreske uprave Herceg Novog.
  Eto toliko !!!

  43
  1
  • Upravu ste. Sve koji su radili u poreskoj upravi i upravi za privredni kriminal u HN ispitati, odgovorne zatvoriti, a one koji nisu reagivali i suprostavili se necinjenju svojih sefova poslati kuci jer su morali reagivati a cijeli je grad znao. Radnu inspekciju ispitati zasto nije reagovala ovoliko godina, poslati kuci i zaposliti sposobniji kadar, a ako je odgovorna u zatvor.

   27
   • 19,5 MILIONA poreski dug Vektra Boka, 2,3 MILIONA dug po osnovu licnih primanja. Pametno dosta. Za tuzilastvo vise nego dovoljno za odredjivanje zatvora mnogima koji su zakazali u sistemu.

    18
  • Baš tako. U onoj dobroj državi koja se zvala Jugoslavija ove stvari nijesu mogle proći nekažnjeno. Postojao je Zakon o ekonomskom podrivanju društvene zajednice, a ovakvo poslovanje imalo je težinu krivičnog djela. Meni je poznat slučaj manjka u kasi jedne male prodavnice iskazan na kraju godine. Manjak je otprilike bio u visini današnjih 20.000 rvra. Poslovođa je dobio kaznu zatvora od 12 godina, a odležao je punih 9 godina. Kada bi se ovaj Zakon primjenio na slučaj “Boke” , odgovorno lice bi dobio doživitnu kaznu zazvora.

   18
 7. Meni sve izgleda jako prosto:
  – Lako se dokazuju obaveze koje nije ispunio, a raspolagao je imovinom u punom kapacitetu
  – Lako se dokaže šteta na imovini koju je napravio, kao rušenje Tmarisa, i devastacije svih ostalih objekata do neupotrebljivosti
  – Lako se dokaže prihvaćena reorganizacija, koja je izvršna i sglasnost obje strane, a koja nije sprovedena
  – Lako se dokaže korupcija, i nezakonite finansijske transakcije

  Gospodinu oduzeti Boku, i naplatiti štetu iz njegove imovine, što može da se sprovede ukoliko se dokaže korupcija.
  Ništa zatvor – samo pravična naknada društvenoj zajednici, a u zatvor da idu oni kojima je mito davan, i to i dokazano

  43
 8. Gospodo Novljani, sunovrat firme HTP “BOka” polčeo je kada je CG prihvatila liberalni kapitalizam kao ekonomski sistem privređivanja. Novi upravnici i vlasnici su jedva dočekali ovakvu priliku idealnu da kroz razne marifetluke opčkačkaju imovinu koju su u onoj Jugoslaviji sticali radnici. Počelo je dočaskom na mjesto direktora HTP “Boka” kelner iz hotela “Metalurg” Božović. Prvo je rasprodao manje ugostiteljske objekte, a kada je došla direktiva iz Podgorice, “Boka” je prodata kumu Brkoviču, koji je do tada bio vlasnik radionice za opravku auspuha. U to vreme niko da ga upita odakle mu milioni da kupi najveće novsko preduzeće, a kupio ga je nekom nepostojećom “kripto valutom” i sada imamo krah HTP “Boke”. To se i moglo očekivati, jer Brković nije skonomista, a ako i jeste, onda veze nema sa tržišnim poslovanjem.

  45
  4
  • Vi kao da se nd sjecste afre “*Tripkovic” I Predsjednika UO Mihaila Banjevica. Tada su prodati I picerija preko puta grsdske, riblji preko puta Centroptoma, kuca Vujovica u Igalu, poslije je dosao Rasko I Brkovic pacsu prodato Bife BG, Renta vile, hoteli Tamaris, Rivijeri, Topla…svactri za 3,6 mil.DEM, restoran Zalo…mnogo zemljista…sada Restoran Zanjc I Levanger…u medjuvremenu je student Tamaris I devsstiran hotel Igalo.
   Dje su bili Dejana Mandic I Katic dok se ovo dessvalo!!!

   15
   1
  • Nije Bozovic “samo” kelner iz Metalurga – on je bio sef kelner u Metalurgovom caffe bar-u. Valja biti precizan, ne umanjivati vaznost i iskustvo. Ako bi nam lopta pala na taracu, nekad nam je nije htjeo vratiti, jer mu se moze (a i uznemiravali smo ga). E to ga je kvalifikovalo za direktora Boke onda.

   12
   2
 9. Da li je ovo moguće? Drpsovski poslovni mag koji je vario auspuhe do 90tih ne da ima obraza da se javlja nego oće i da tuži državu??!! Zato ne dajte jednog glasa lopovima iz Drpsa. A kad smene tuzioce u zatvor sa lopovskom bandom.

  34
  1
 10. Dakle, hoćemo li dočekati da ovi nekad kažu- jeste, namještali smo sebi najbolje lokacije, po najnižim cijenama, enormno i nepošteno se bogatili, bahatili, i pri tome mislili da nam to sve pripada!! Sramite se, ako znate šta je to! Sve veliki patriote, bez mane i straha, a dužni ‘bogu i narodu’. I državi najviše. Koju, vele, najviše vole! A kako da je ne vole…?
  A ovaj ex ministar- vinar, nabraja One&Only itd u H.Novom. Nije, kaže, ovaj grad bio njima poligon za lupežanje, nego su to radili za interes grada i države!!
  Kao da je bitna geografija, ako ti je samo na pameti ona stara – a đe sam tu ja!!

  44
 11. Kakvi smo mi jad i bijeda,kad nemamo mehanizam ni snage da se suprostavimo,na drzavnom nivou Pejovicima,Barovicima,Brkovicima?
  Cak sta vise,oni na sjednicama,prijete drzavi!
  Kako onda procesuirati Marovica i da ne nabrajam dalje?

  33

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code