Početna Društvo BROD KOJI TONE KAPETAN POSLJEDNJI /NE/NAPUŠTA!

BROD KOJI TONE KAPETAN POSLJEDNJI /NE/NAPUŠTA!

0

Costa_ConcirdiezzNe izlazi iz žiže javnosti saga o nasukalom italijanskom kruzeru. Kapetan i prvi oficir “Costa Concirdie” optuženi su za višestruko ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije nego što su svi putnici evakuisani. Transkript razgovora između kapetana Francesco Schettino i službenika lučke kapetanije upućuju da je kapetan odbio da se vrati na brod i saopšti informacije o putnicima, prenosi Jutarnji list.

Da li je u ovom slučaju potpuno anulirano staro pomorsko pravilo – BROD KOJI TONE POSLJEDNJI NAPUŠTA KAPETAN?

Picerija i restoran

– Sve su to priče, teško je reći pravu istinu, najbolje znaju oni koji su bili tamo u trenutku kada se kruzer nasukao. Jer, čudno je da je brod odmah ostao bez struje, bio je mrkli mrak i zašto se nije upalio pomoćni generator. Možemo samo da nagađemo da li je kapetan prvi napustio brod, je li skočio u more, ili je bio za večerom kada se sve desilo – komentariše za Radio Jadran, Mišo Ćetković, koji je kapetan na tankerima od 2000. godine.

Francesco_SchettinoOn primjećuje i da su vjerovatno preživjeli putnici dobili instrukcije da ne otvaraju tu temu, jer će svi biti svjedoci i saslušani na sudu. Osim toga i finansijski će biti pokriveni. A na pitanje šta ako je stvarno kapetan Schettino prvi napustio brod, kap. Mišo Ćetković kaže:

– To je onda stvarno slučaj bez presedana. To je za doživotnu robiju i to je malo, jer čovijek koji je morao proći sve obuke, pa i ovakvu u slučaju nesreće na brodu, ako je normalan, to nikada ne bi uradio, već bi brod napustio poslije putnika i posade. Kapetan na putničkom brodu treba da je prezenca, a ispada da je u ovom slučaju osnovni krivac za stradanje putnika i broda – zaključuje kap. Ćetković.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code