Početna Eco Brod sa gritom iz Bijele isplovljava u četvrtak

Brod sa gritom iz Bijele isplovljava u četvrtak

2

Nakon godinu i po zastoja, brod Harun, koji je 2. maja uplovio u luku Bijela, u četvrtak 6.maja krenuće ka Španiji sa oko 6.300 tona opasnog grita, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Posjednji brod s gritom isplovio je iz Bijele 7. avgusta 2019. godine, a zastao je jer španske vlasti nijesu produžile dozvolu francuskoj kompaniji Valgo.

Izvođač je ušao u pravni postupak sa španskim vlastima koji je rezultirao izdavanjem uvozne dozvole za preostalu količinu od 30 hiljada tona grita iz Bijele, potvrdila je sredinom prošlog mjeseca Radiju Jadran menadžerka projekta, Almina Bučan.

Španske vlasti su dozvolu izdale 8. aprila, a Agencija za zaštitu životne sredine je 13.aprila izdala izvoznu dozvolu što je shodno Zakonu i njena obaveza. Izvozna dozvola je na 30 hilajda tona grita, a spremno je i prosijano 26 hiljada tona.

Francuska kompanija Valgo je od početka projekta remedijacije zemljišta u bivšem Brodogradilištu Bijela izvezla do sada 38.996 tona opasnog grita u Španiju, na deponiju Ditecsa, Sevilja. Po projektu biće neophodno izvesti više od 100.000 tona opasnog grita i kontaminiranog zemljišta. Projekat je finansiran iz kredita Svjetske banke i njegova ukupna vrijednost je 23 miliona eura. Osim opasnog grita i kontaminirane zemlje iz Bijele se izvozi azbest i opasno ulje.

Bivše Brodogradilište juče je obišao premijer Zdravko Krivokapić, sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratkom Mitrovićem i francuskim ambasadorom, Nj.E. Kristijanom Timonijeom.

2 Komentari

  1. svaka cast majstori …… Ipak ste uspeli da sve ucesnike u ,,akciji,, ubedite da se moze kad se hoce…. Bravo Bravo…….Milo mi je zbog Almine jer je pokazala odredjeno znanje iz upravljanja otpadom …. a sto se tice Valga sad su otvorena vrata i za druge ,,crne rupe..pardon tacke,, u Crnoj Gpri ….tako da ce biti posla da se ocisti Crna Gora od otpada i opasnih supstanci….. Svi koji su brinuli ili nedaj boze sumnjali da je u pitanju korupcionaski posao sada mogu da ,,odahnu,, sve cisto i jasno…. platice penale za kasnjenje i to je to …. Jos jednom Bravo …Bravo i Crnoj Gori i svim onima koji su pomogli da se zataska i ,,umiri,, ova jadna i bijedna predstava ….. jedva cekam da se sve to zavrsi i da Valgo krene sa opasnim otpadom Kombinata u Podgorici , crvenim muljem i redom… pa zar ne zasluzuju epitet ,,majstora,, svoga zanta ……

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code