BRODOGRADILIŠTE 115 HILJADA EURA U DOBITKU

BRODOGRADILIŠTE 115 HILJADA EURA U DOBITKU

0
Podijeli

brodogradiliste1Jadransko brodogradilište Bijela završilo je prvi kvartal sa dobitkom od 115,42 hiljade EUR, za razliku od istog perioda prošle godine kada je zabilježen gubitak od 778,8 hiljada EUR.
Poslovni prihod kompanije, čiji je većinski vlasnik država, na kraju marta je iznosio oko 4,44 miliona EUR, što je skoro duplo više nego u uporednom periodu.
Poslovni rashodi preduzeća su, prema podacima iz izvještaja o poslovanju koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), a prenosi Mina, porasli 35 odsto na 4,2 miliona EUR. Troškovi zarada, naknada i ostali poslovni rashodi iznosili su 1,53 miliona EUR, materijala 925,26 hiljada, a amortizacije i rezervisanja 439,04 hiljade EUR. Ostali poslovni rashodi dostigli su 1,3 miliona EUR.
Ukupna aktiva preduzeća na kraju prvog tromjesečja ove godine iznosila je 42,97 miliona EUR, što je 3,8 odsto manje nego u uporednom periodu.
Akumulirani gubitak preduzeća iznosi oko 7,36 miliona, dugoročna rezervisanja i obaveze 3,33 miliona, a kratkoročna 15,19 miliona EUR.
Najveći akcionar u Brodogradilištu je država, odnosno njeni fondovi. Fondovi za obeštećenje i penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) posjeduju 31,67 odsto akcija, odnosno 22,43 odsto, dok Zavodu za zapošljavanje pripada 7,48 odsto dionica. Kiparska kompanija Amilia posjeduje 2,11 odsto akcija Brodogradilišta, dok ostali akcionari imaju udjele manje od jedan odsto.
Za Jadransko brodogradilište dva puta je bezuspješno raspisivan tender, prvi u oktobru 2007, a drugi u novembru 2008. godine.
Savjet za privatizaciju prvi tender proglasio je neuspjelim u junu 2008, jer su prvorangirani i drugorangirani ponuđač, konzorcijumi C&S.I i Merkjuri /Mercury/ sa Kipra i švajcarski Avangard šipjard /Shipyard/ i Avangard bank odustali od kupovine zbog sudskog spora o potonuću broda Meksiko.
Švajcarski konzorcijum je nudio četiri miliona EUR za većinski paket akcija, 30 miliona za investicije, kao i 5,5 miliona za socijalni program, a 1,45 miliona za ekologiju. Kiprani, koji su bili prvorangirani, nudili su 7,1 milion EUR za akcije i 40 miliona investicija.
Ponudu je bio dostavio i londonski Navalmar koji je za akcije bio spreman da plati 3,2 miliona EUR, a nudio je i 5,4 miliona za investicije. Za dionice je najmanju cijenu od milion EUR ponudio francuski konzorcijum iza kojeg stoji kanadski milijarder Piter Mank /Peter Munk/. Taj konzorcijum je za investicije nudio 14,59 miliona EUR.
Naredni tender je poništen u martu 2009, jer jedini ponuđač, kompanija Abu Dabi /Dhabi/ Mar, povezan sa vladarskom porodicom Al Nahijan /Nahyan/, nije u predviđenom roku ponudu uskladila sa tenderskim uslovima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code