Početna Sport Bućanje među vrhovima Orjena

Bućanje među vrhovima Orjena

2

Ovog vikenda, šestog avgusta, predstoji treće izdanje revijalnog bućarskog prvenstva, „Orjensko sedlo 2017“. Odigrava se u jedinstvenom planinskom ambijentu najvišeg bućarskog zoga u Crnoj Gori, na nadmorskoj visini od čak 1600 metara.

Lokacija obezbjeđuje prijatnu svježinu i odlične uslove za bućanje i u najtoplijim avgustovskim danima, a te osobine, kao posebnu atrakciju, svake godine prepoznaje sve više ekipa. Tako su  prve godine učestvovale četiri ekipe, druge – šest, dok je za ovu godinu najava dolaska  najmanje  devet ekipa iz sve tri bokeške opštine.

– Vidjećemo da li će veća konkurencija omesti  bućare „Vala“, koji su u oba prethodna izdanja zauzeli prvo mjesto. Zanimljivo je da ove godine stiže i ekipa sa Kamenog, čime se stvara spoj sportskog i onog tradicionalnog bućanja, nekada toliko karakterističnog za sva mjesta Boke, ali i zaleđe. Takmičarski program svakako stvara dodatnu pozitivnu atmosferu, ali svi ističu, da kad je radi o ovom događaju, prvenstvo ima druženje i nezaboravna lokacija, toliko drugačija od uobičajenih primorskih bućarskih terena-navodi Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Zog na planinskom prevoju sa koga puca pogled na priobalje, a prvenstveno na krševite vrhove tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ostavlja poseban utisak i uz opušteno druženje nakon partije, razlog je odličnog odaziva, dodaje on.

Zahvaljujući tome, takmičenje bez semafora, standardnog terena, službenih sudija i nagradnog fonda, svejedno dobija sve više svojih pobornika.

Nakon završenog odmjeravanja vještine i snage, dodjele diploma i zahvalnica, te zajedničkog ručka u planinarskom domu „Orjen sedlo“,  za sve zainteresovane biće organizovan kraći obilazak okolnih znamenitosti.

Organizator trećeg revijalnog bućarskog prvenstva je planinarski klub „Subra“, tehnički organizator Bućarski klub „Val“, dok se cijeli događaj odvija u tijesnoj saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena, odnosno, Sekretarijatom za društvene djelatnosti i  sport.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code