Bućanje na Orjenskom sedlu, najbolji Tivćani iz BK Palma

Bućanje na Orjenskom sedlu, najbolji Tivćani iz BK Palma

2
Podijeli

Protekle nedjelje, uz učešče osam ekipa iz sve tri bokeljske opštine, na Orjenskom sedlu, na 1600 m, održano je III revijalno bućarsko prvenstvo.

Na najvišem bućarskom zogu u zemlji, među planinskim vrhovima, mjestu spajanja hercegnovske i kotorske opštine, najbolji su bili članovi BK „Palma“ iz Tivta, drugo mjesto je osvojio BK „Jadran Perast“, dok je prošlogodišnji pobjednik iz Novog, BK „Val“, zauzeo treće mjesto.

Picerija i restoran

Uz pobjedničku ekipu, iz Tivta su učestvovale i dvije ekipe BK „Kalimanjac“, dok su iz hercegnovske opštine bile ekipe „Veteran“, „Sedlo“ i „Kameno“, koja je ostala prepoznatljiva i po većinski ženskoj ekipi.

Predsjednik PK „Subra” Duško Avramović, dodijelio je na završetku prvenstva zahvalnice svim učesnicima, kao i diplome za prva tri mjesta. Uz to, prvi put je dodijeljena i „Gorska prelazna buća“, rad majstora od drveta, Vjekoslava Đerija. Narednih godinu ova unikatna buća, izrađana od (suve) munike, simbola divlje prirode Orjena, krasiće vitrine pobjednika, BK „Palma“.

Kapiten „Palme“, Novak Ćeranić, zahvalio se organizatorima na uloženom naporu i istakao jaku konkurenciju, u kojoj su sticajem okolnosti ovog puta oni osvojili prvo mjesto.

S druge strane, kapiten „Vala“, Đuro Milanović, izazio žal što njegova ekipa nije uspjela da ponovi uspjeh od ranijih godina, ali i zadovoljstvo što ovaj turnir iz godine u godinu raste i po broju učesnika i po njihovom kvalitetu. Takođe, Milanović je napomenuo da upravo ovaj, uslovno rečeno, težak teren, daje posebnu draž turniru. Stoga je potpuno drugačiji osjećaj igrati ovdje, u odnosu na sve ostale bućarske terene, koji su redom u blizini mora, kaže Milanović.

Bućarski zog na Orjenskom sedlu uređuje se kroz volonterske akcije već treću godinu. Istovremeno uređena i njegova neposredna okolina, koja je zaokružena pravim kamenim plaštom suvomeđe, u čijoj su tehnici pred ovogodišnje takmičenje pridodate čak i tribine, što sve zajedno sa prirodnim okruženjem ostavlja poseban pozitivni utisak na posjetioce.

– Prvenstvo je odigrano po, za Orjen, neobično toplom vremenu, u danu kad je na Orjenskom sedlu izmjerena do sada najviša temperatura od čak trideset i jednog stepena. Mjesto za predah, zaklon od sunca i domaćinski ručak, bili su obezbijeđeni u planinarskom domu „Orjen sedlo“, dok se piće temeljno hladilo u obližnjem speleo-objektu, pravom prirodnom frižideru, tako da ovaj klimatski ekstrem nije uspio da poremeti planove organizatora.

Naravno, osim same sportske komponente, događaj ima i širi značaj kroz predstavljanje mogućnosti posjete centralnom dijelu Orjena, gdje se, između ostalog, nalazi i Veliki kabao (1894m) najviši vrh primorskih Dinarida. U tom pogledu, mnogo će značiti eventualna rekonstrukcija austrougarskog puta Vrbanj-Orjensko sedlo-Crkvice. Za sada je ova dionica prohodna samo terenskim vozilima, te je posjeta središnjoj zoni ograničena dobrim dijelom na planinare – navodi Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i PK Subra.

Organizator trećeg revijalnog bućarskog prvenstva je planinarski klub „Subra“, tehnički organizator Bućarski klub „Val“, dok se cijeli događaj odvija u tijesnoj saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena, odnosno, Sekretarijatom za društvene djelatnosti i sport.

2 Komentari

  1. Ma, ne da li se popeo na Orjen. Nego koliko puta? Sa koje strane? Ne interesuje me Varešaninova staza. Jer, tuda se popela moja ćerka od pet godina. Što se taj ” direktor” ne javi. Bruka i sramota. Nova vlast?

    2
    5

Ostavite komentar

*

code