Početna Oko nas Kotor Budi dio promjena koje želiš da vidiš: Volonteri sakupili 18 kubika otpada...

Budi dio promjena koje želiš da vidiš: Volonteri sakupili 18 kubika otpada u Kotoru i Tivtu

2

Akciju čišćenja i uređena puteva prema Trojici u opštini Kotor i dijela Gradiošnice u Tivtu organizovala je NVO Naša akcija, a odazvalo se 23 volontera i ekoloških aktivista.

Prema riječima izvršne direktorice ove NVO, Patricie Pobrić akiju su podržali uglavnom volonteri Naše akcije, članovi PK Vjeverica i volonteri organizacije Montenegro plus iz Tivta, koja se bavi avanturističkim turizmom.

– Čistili smo otpad blizu puteva, od kružnog toka do tunela, zatim dionicu od Jugodrva do Trojice, pa dionicu prema Gradiošnici kroz Kavač i u popodnevnim časovima, nakon pauze i užine, veći dio puta od Trojice prema Kotoru – navodi ona.

Sakupljene su velike količine otpada, uglavnom onog bačenog kroz prozore automobila, ali i otpada kojeg je nanijela olujna bura prošlog vikenda. Pobrić procjenjuje da je prikupljeno između 15 i 18 kubika otpada, mahom plastike i ambalaže, ali i automobilskih guma, aluminijuma, kao i staklenog otpada.

Akciju je finansirao strani državljanin, koji živi u Kavaču, Sergej Gron kojem je počela da smeta ekološka situacija u zalivu i izgled okruženja oko kuće. Njemu su se pridružili i drugi stranci, koji sada žele da NVO Naša akcija uključe u aktivnosti, ne samo na području Luštice.

– Radićemo protivpožarnu zaštitu i čišćenje prema Vrmcu. Počinje i aprli, mjesec planete Zemlje, kada ćemo se fokusirati na otpad na plažama i čisto more, zajedno sa roniocima i volonterima. Ovo je tek prva od mnogobrojnih akcija koje planiramo tokom 2019. godine – obećava Pobrić.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code