BUDI DRUG – DJECI SA POSEBNIM POTRBAMA

BUDI DRUG – DJECI SA POSEBNIM POTRBAMA

0
Podijeli

id2“Budi drug” naziv je projekta u kojem je učestvovalo 20-ak mladih volontera iz Herceg Novog. Oni su u proteklih osam mjeseci  pomagali djeci sa posebnim potrebama okupljenim u NVO “Nova šansa u Novom”.

Njima su sinoć uručene zahvalnice i volonterske knjižice – štampane u njihovoj štampariji “Naša ID kartica”, u kojoj duže od dvije godine rade 6-oro mladih sa hendikepom.

Picerija i restoran

– Volonteri su svoj višak vremena poklonili onima kojima to mnogo znači. Na primjeru moga sina Saše, koji nakon godina zatvorenosti u svom svijetu, sada želi da se druži i da bude sa svojim vršnjacima, pokazuje se šta je ovaj projekat značio – kazala je zahvaljujući se mladim volonterima koordinatorka projekta i majka jednog od djece sa posebnim potrebama, Vesna Odalović.

id1Radilo se u parovima, jedan na jedan, objašnjava nam Odalovićka. Svako dijete sa hendikepom pratio je jedan mladi volonter, pomažući mu na radionicama, razgovarajući sa njim, nastojeći da ga uključi u okolinu i socijalizuje.

Nakon osam mjeseci, rezultati su očigledni – to dokazuje i gužva u prostorijama NVO, gdje je 12 mladih, uglavnom iz srednje, ali i osnovne škole i sa fakulteta, dobilo za svoj angažman, zahvalnice i volonterske knjižice. Projekat je osim dosadašnih donatora: Fonda za aktivno društvo, SKAN-a i holandskog CHF-a, privukao pažnju UNICEF-a te ORT-a, koji će pomoći da se nastavi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code