Budite spasilac na vodi: Od aprila četiri kursa u Sutomoru

Budite spasilac na vodi: Od aprila četiri kursa u Sutomoru

0
Podijeli

Crveni krst Crne Gore – Centar za obuku spasialaca na moru u Sutomoru organizovaće i ove godine obuku spasilaca na vodi kao i ovjeru licineci spasilaca za 2019. godinu.

Kursevi za spasioce na vodi održaće se u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi – Domu solidarnosti u Sutomoru. Predviđena su 4 jednosedmična kursa, počev od 29. aprila, 21. maja, 1. juna i 23. juna. Završni ispit polaže se nakon sedam dana.

Picerija i restoran

Već od 17. februara, na bazenu Dragan Trifunović u Budvi, te kasnije i Domu solidarnosti u Sutomoru, počinje teorijska i praktična provjera kao i provjera pružanja Prve pomoći.

Spasioci za ovjeru licence mogu se prijavljivati i elektronskim putem. “Prijavni formular” može se preuzeti na linku  http://ckcg.me/mn/dokumenta/cat_view/1-sva-dokumenta/3-dokumenta , i poslati na mail: spasilastvo@ckcg.me .

Kandidat za spasioca mora imati minimum 18 godina (za zvanje spasilac-kandidat). Prije početka kursa, kandidat mora dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Uz to, mora uspješno završiti provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru, koja obuhvata: ronjenje na dah (20 metara i više), plivanje (50 metara za 50 sekundi i manje) i plivanje (300 metara slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi i manje), mora imati minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i iz prve pomoći) prije polaganja završnog ispita.

Završni ispit obuhvata: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći.

Norme za praktični dio ispita su:

  • Plivanje  100 metara za 1:40 minuta i manje, spasilačkim kraulom
  • Plivanje 300 m  za 4:30 minuta i manje uz pomoć peraja
  • Transport davljenika 25m koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika
  • Plivanje 400m za 9 minuta i manje (200 m prsno plivanje i 200 m kraul)
  • Ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 m.
  • Vađenje potonulog davljenika (3m dubina)  3 puta za 3 min.

Praktični dio obuke sprovodi se od prošle godine po izmijenjenim, međunarodno usklađenim normama. Kontakt osoba: Ljubinka Vulević +382 30 373 608

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code