Početna Eco Budući Savez vatrogasaca Crne Gore tražiće strože kazne za izazivanje požara

Budući Savez vatrogasaca Crne Gore tražiće strože kazne za izazivanje požara

0

Podgorička Služba zaštite i spasavanja inicijator je formiranja Saveza vatrogasaca Crne Gore čiji će zadatak, između ostalog biti, da u narednom periodu promijeni zakonsku regulativu koja se tiče kaznene politike za izazivanje požara na otvorenom prostoru.

Foto Pixabayy

Komandir Službe zaštiti i spasavanja Goran Janković navodi da će Savez funkcionisati kroz formu navladine organizacije.

“U planu imamo da okupimo sve komandire Službi zaštita i spasavanja i da vidimo koje su sve potrebe u ovoj oblasti. Kada pokupimo sve te informaci je onda bismo išli sa njihovim pravnim uobličavanjem. U Podgorici je strahovito izraženo paljenje vatre na otvorenom. Mi ćemo da vidimo kako je najbolje da promijenimo zakonsku regulativu u smislu prekršajne ili krivične odgovornosti”, navodi Janković.

Po njima, sada nije dobro definisana ni prekršajna niti krivična odgovornost.

“Nijesu upodobljene sa onim što su dešavanja na terenu zbog čega imamo problema kada je u pitanju sankcionisanje. Zbog toga planiramo da uvedemo određene mjere da od onoga trenutka kada se zvanično definiše da na određenoj teritoriji uveden pojačan rizik od nastanka požara, zabranjeno je bilo kakvo paljenje vatre na otvorenom, da te zabrane imaju i određene sankcije. Tražićemo strože kazne. Mi smo za vrijeme ove ljetnje požarne sezone napisali dvije krivične prijave zbog paljenja vatre na otvorenom”, naveo je Janković.

Savez imati zadatak da razvija vatrogastvo u Crnoj Gori, da štiti i promoviše status vatrogasaca, da razvija međugradsku saradnju vatrogasaca spasilaca i opštinskih službi za zaštitu i spašavanje, da sarađuje sa jedinica civilne zaštite kao i saradnja sa jedinicama za gašenje požara iz vazduha.

Izvor: Dan

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code