Početna Oko nas Budva Budvani na 30 lokacija mogu odlagati plastični otpad

Budvani na 30 lokacija mogu odlagati plastični otpad

0

Komunalno preduzeće Budva je na 30 lokacija na potezu Budva-Petrovac postavilo kante za selektivno odlaganje plastike, koje su donirane u sklopu projekta Budva Zero Waste City, saopštila je NVO Eko centar Budva.

Prepoznatljive mrežaste kante, žute boje i sa logotipom projekta, postavljene su na postojećim kontejnerskim mjestima– i to u gradskom jezgru Budve na 21-oj lokaciji, a u Bečićima, Svetom Stefanu i Petrovcu na po tri mjesta.

Iz NVO Eko centar Budva, koji uz podršku Coca-Cola Sistema, realizuje projekat Budva Zero Waste City, objasnili su da će Budvani moći da selektivno odvojeni plastični otpad donesu na ova mjesta.

– Komunalno preduzeće preuzimaće sakupljeni otpad, balirati i potom slati na tržište sekundardnih sirovina, za reciklažu – kazala je Magdalena Miljanić iz NVO Eko centar Budva.

Ona je pozvala Budvane da se odazovu ovoj akciji, kako bi njihov grad smanjio količinu otpada.

– Cilj ovog projekata je dobrobit svih nas koji živimo u Budvi, kako bismo imali čistiji grad, stvarali manje otpada a povećavali stepen reciklaže. Reciklaža nije nešto što se dešava daleko od nas, već baš u našim kućama, na poslu, na plaži. Zato, učinite jednostavan korak – plastični otpad iz vašeg domaćinstva nemojte miješati sa ostalim otpadom, već ga odvojite i odložite u neku od postavljenih 30 kanti. Već tom akcijom doprinijeli ste reciklaži – navela je Miljanić.

U okviru projekta Budva Zero Waste City, koji finansira Coca-Cola fondacija, Budva će dobiti i pametne klupe, kao i Interaktivni centar, u kojem će posjetioci na jednom mjestu moći da saznaju kako Budva može smanjiti količinu otpada, te kako oni tome mogu da doprinesu.

Takođe, NVO Eko Centar Budva sa volonterima organizovaće i edukaciju “Od vrata do vrata”, u okviru koje će posjetiti oko 7.000 domaćinstava u Budvi i informisati ih kako mogu povećati stepen reciklaži i svoju okolinu učiniti zdravijom.

Početkom naredne školske godine planirane su edukacije djece predškolskog i školskog uzrasta.

Budva Zero Waste City je nastavak i širenje ekološke priče započete 2018. godine kroz “Uhvati čist talas” kampanju, koju realizuje kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, zajedno sa partnerima sa državnog i lokalnog nivoa, kao i iz NVO sektora. Na budvanskim plažama i ove godine vijoriće se „Uhvati čist talas“ jarbol, označavajući lokacije na kojim posjetioci plaža mogu pravilno da odlažu plastiku i limenke.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code