BUDVANI U AKCIJI SELEKTIVNOG PRIKUPLJANJA OTPADA

BUDVANI U AKCIJI SELEKTIVNOG PRIKUPLJANJA OTPADA

0
Podijeli

Budva_3Pozitivna iskustva iz prošle godine pokrenula su nevladine organizacije iz Budve da animiraju, ponovo opštinu, ugostitelje i komunalno preduzeće iz ovog grada da i ove sezone pokrenu akciju selektivnog prikupljanja otpada.

Kako najavljuju iz NVO Nezavisna građanska inicijativa fokusiraće se na prikuplajnje plastike.

Picerija i restoran

– Prošle godine smo u akciji prikupljanja papira ostvarili odlične rezultate, a bio je to i ekološki odličan potez, tako da ćemo narednih dana uz postojeće kontejnere postaviti 50 korpi za prikupljanje plastične ambalaže za domaćinstva na čitavoj teritoriji opštine Budva – objašnjava za Radio Jadran koordinator projekta, Savo Martinović. Najavljuje i interesantnu ideju kojom će pomoći i manjim ugostiteljskim objektima da se na ekološki način riješe plastičnog otpada.

– Budvansko komunalno preduzeće će manjim ugostiteljskim objetima podjeliti posbene žute kese za prikupljanje plastike, a onda to i pokupiti. Smatramo da upravo oni imaju najviše poteškoća sa ovim otpadom, pa ćemo se usresrediti na njih i tako im pomoći da se riješe ovog problema – kaže Martinović.

Prikupljenji otpd će ići firmama koje će ga reciklirati, tako da čitava akcija ima prepoznatljiv ekološki krug, a briga o čistoći i izgledu, kako je nazivaju Budvu, meteropole turizma, primjer je i za ostale opštine.

Prošlogodišnja I faza ovog projekta “Prikupi, da se ne baci’’ rezultirala je izgradnjom prvog reciklažnog dvorišta u Budvi, kao i postavljanjem 50 novih kontejnera za selektivan otpad i akcijma prikupljnja papira u školama Budve i Petrovca.

Povodom početka druge faze ove akcije danas su medijima projekat predstaviti predstavnici NVO “Nezavisna građanska inicijativa’’, predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović, predstavnik Ministarstva turizma i održivog razvoja Igor Jovanović i direktor komunalnog preduzeća Đorđe Medin.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code