Početna Oko nas Budva Budvanska tvrđava na putu kreativne istorije

Budvanska tvrđava na putu kreativne istorije

0

Turisti zainteresovani za istorijsko i kulturno nasljeđe Balkana, moći će bliže da se upoznaju sa Citadelom u budvanskom Starom gradu zahvaljujući projektu “Creative History Balkans Tour” (Balkanski put kreativne istorije), koji je pokrenula EXIT fondacija.

Tura počinje Petrovaradinskom tvrđavom u Novom Sadu, domu Egzit festivala – dvostrukog dobitnika nagrade za najbolji veliki evropski muzički festival, nastavlja sa tvrđavom Kastel u Banjaluci, ide na jug do Citadele u Budvi, pa sve do tvrđave Rozafa u Skadru, prenosi RTCG.

Kreativno pripovijedanje i predstavljane istorijata tvrđava je novitet u ovoj turističkoj ponudi, ističu iz Savjeta za regionalnu saradnju.

“Balkanski put kreativne istorije je turistički proizvod za primjer. On cilja na mlađe posjetioce, ali se odnosi na sve generacije. Pretvaranjem legendi o tvrđavama u lične priče ljudi koji su tu nekada živjeli, o njihovim osjećanjima i željama, on približava istoriju regiona turistima i čini njihovo iskustvo još posebnijim”, rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima Savjeta za regionalnu saradnju za razvoj i promociju turizma.

Ova tura će biti uključena u bazu fanova Egzita koja broji 2,5 miliona gledalaca i između ostalog će biti promovisana posjetiocima festivala koji su više puta iskazivali interes da i nakon festivala mogu provesti još vremena u regionu istražujući njegovo kulturno naslijeđe.

“U skladu s našom misijom, razvili smo ovu turu u nastojanju da region bolje povežemo kroz kulturu i predstavimo ga svijetu. Imamo veliko iskustvo na ovom polju, pa se ideja EXIT festivala tako proširila i u druge dijelove regiona, u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje takođe organizuju muzičke festivale. To ne predstavlja konkurenciju EXIT festivalu, već ga naprotiv, dodatno jača. Nadamo se da će regionalna kulturološka tura četiri tvrđave učiniti isto, učiniti region jačim i atraktivnijim kako za međunarodne tako i za posjetioce iz regiona”, rekla je koordinatorka EU projekata u EXIT Fondaciji, Ida Suljanović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code