Početna Naslovna Budžet nije usvojen, čeka se saglasnost Ministarstva

Budžet nije usvojen, čeka se saglasnost Ministarstva

8

Za 25. redovnu  sjednicu SO Herceg Novi o Nacrtu budžeta za 2017.godinu, koji je projektovan na 21 milion i 103 hiljade eura nije stigla saglasnost Ministarstva finansija.

Konsultacije opozicije potrajale su oko dva sata. Za to vrijeme nije stigla očekivana saglasnost na budžet. Shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti član  35, stav treći, ne može se usvojiti Odluka o budžetu bez pribavljanja mišljenja Ministarstva. Zato je predsjednik Skupštine, Andrija Radman predložio da se odloži sjednica.

Dr Špiro Vuković iz Građanskog saveza smatra da mišljenje nije imperativ. Ono se i po Zakonu o lokalnoj samoupravi samo prilaže. To po njemu nije smetnja za raspravu o budžetu. Za njega je daleko veći problem ostaviti grad bez budžeta nego da neki činovnik ne da mišljenje.

– Znam da bi se odlučivalo mora biti mišljenje, koje ne smije biti negativo -ponovio je Radman. Ovo je moglo biti završeno mnogo prije da ste se dogovorili u opoziciji. Što se bojite mene da smijenite pa upravljate svim. Što ne smijenite mene ako radim naopako. Ne mogu dopustiti da se previše igrate mojim dignitetom. Razrješite me ako mislite da ne radim kako treba. Kao legitimni predsjdnik Skupštine ne mogu nastaviti sjednicu bez formalno pravnih preduslova. Sljedeća sjednica je moje razrješenje izaberite boljeg i završite posao – poručio je Radman opoziciji.

Dragan Šimrak iz SDP-a okarakterisao je Radmanov postupak kao drskost i opstrukciju i šamar Ministasrtva  građanima Herceg Novog. On se pozvao i na Član 43 Zakona o loklanoj samoupravi  koji govori i o drugim obavezama Opštine da bi se usvojio buđžet a koje nijesu ispunjene. Baš kao što i neke druge lokalne uprave u Crnoj Gori nijesu čekale mišljenje Ministarstva prije nego što su donosile budžet.

Andrija Radman je podsjetio opoziciju da su još prije mjesec upravo iz DPS-a tražili da se izjasni opozicija oko budžeta, a oni su to uradili tek nakon 20 dana:

– Nemojte nama imputirati da smo neodgvorni. Da ste prije 20 dana rekli da pošaljemo Nacrt Ministarstvu stiglo bi mišljenje. Da li je krivo Ministarstvo što za 4 dana sada ne stavlja otpis, druga je stvar. Ne vidim svrhu za dalju priču. Neću staviti ovo za izjašnjavanje na ovaj način. Predlažem odlaganje sjednice – kazao je Radman.

Nezavisni odbornik  Milovan Baždar je iznenađen  što Radman daje alibi Ministarstvu, dodaje i da su druge lokalne uprave usvajale budžet bez saglasnosti iz Podgorice.

Danijela Đurović sumnja da postoje iskrene namjere Ministarstva. Predložila je isto što i Radman da se odloži izjašnjavanje o budžetu do 16 sati da bi došla eventualno saglasnost, a da do tada odbornici  zasjedaju na hitnoj i vanrednoj sjednici Skupštine o stanovima solidarnosti u Meljinama i inicijativi za smjenu Radmana. To je predsjednik Skupštine odmah prihvatio, a iz opozicije su  zatražili pauzu.

8 Komentari

 1. O, ali nijeste usvojili budzet?? Imate dobre savjetnike bez drzavnog i iskustva pravo sa recepcije da vas savjetuju ,a strucne ljude ne primate, pa eto vam sad, ajte svi kuci i povedite ‘strucnjake” s vama. Zna ministarstvo sto vam ne da saglasnost.

  4
  4
 2. To Vam je to!Sto ste trazili to ste i dobili.Mudraci Vi biste da vodite grad!
  Ko umije on umije al nada umire poslednja .Nadajte se i to je nesto!

  14
  12
 3. Ovaj sastav odbornika opozicije jad i tuga kad ih predvodi Bazdar preletac nadam se da od njih niko nece bit u novom sazivu i da ce doci neki novi mladi skokovani.

  28
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code