Početna Ekonomija Budžet Opštine Herceg Novi za 2019. godinu projektovan na 17.8 miliona eura,...

Budžet Opštine Herceg Novi za 2019. godinu projektovan na 17.8 miliona eura, manji od ovogodišnjeg

5

Odlukom o Budžetu Opštine Herceg Novi za 2019. godinu utvrđuju se primanja i izdaci u ukupnom iznosu od 17.785.000 eura, što je za sada za 195.000 manje od predviđenog za ovu godinu. Jer, do kraja godine uslijediće rebalans.

To za Radio Jadran potvrđuje v.d. sekretarka za finansije u Opštini Herceg Novi, Irena Vučković:

– Ovogodišnji budžet biće rebalansiran, ali će se tek sljedeće sedmice znati konkretne cifre – kaže Vučković.

Za pojedine namjene Nacrtom budžeta koji je na javnoj raspravi, za narednu godinu predviđeno je 10.95 miliona, na kapitalne izdatke biće izdvojeno 6.14 miliona, 50 hiljada je stalna rezerva, koliko iznosi i tekuća rezerva, dok će 600 hiljada eura biti izdvojeno za pozajmice i otplate kredita.

Prihodi

Primanja Budžeta biće obezbijeđena iz sopstvenih prihoda lokalne uprave u visini od 12.035.000,00 eura. Od prodaje imovine i od zakupa biće inkasirano 350 hiljada, 3 miliona su ustupljeni prihodi, 2.2 miliona sredstva dobijenih kredita, dok će 200 hiljada eura biti prenijeto iz 2018. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju Nacrta budžeta, najznačajnije učešće u ukupnim primanjima čini prihod od poreza na imovinu, čiji je planirani iznos 5.300.000 eura ili 29,80 % ukupno planiranog budžeta, a odmah za njim prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 3.250.000,00 eura ili 18,27 % ukupnog budžeta.

Sredstva po osnovu ustupljenih prihoda iz budžeta države planirana su, u odnosu na ostvarenje prethodnih godina, u ukupnom iznosu od 3.000.000 eura i to: prihod od poreza na promet nepokretnosti 1.500.000 eura i prihod od poreza na dohodak fizičkih lica 1.500.000 eura. U lokalnoj upravi očekuju povećanje dijela koji pripada opštinama. Kako obrazlažu, riječ je o ustupljenom prihodu koji Opština dobija iz Državnog trezora, čija visina zavisi od priliva sredstava u trezoru.

Rashodi

Rashodi operativnog budžeta planirani su u iznosu od 11.660.000 eura, pri čemu se, kako je naznačeno u Nacrtu, rukovodilo racionalizacijom operativnih izdataka.

Rashodi kapitalnog budžeta planirani su u iznosu od 6.140.000 eura ili 34,52% ukupnog Budžeta, od čega u lokalnoj upravi izdvajaju planirane izdatke za učešće u izgradnji Autobuske stanice, ulaganja u komunalnu i putnu infrastrukturu, značajno ulaganje u hidrotehničku strukturu, kao i projekte koje vodi kancelarija za međunarodnu saradnju, a koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije.

U Nacrtu su pomenuti projekat “CO CO TOUR”, koji se odnosi na adaptaciju kuće Iva Andrića, zatim projekt “ADRINET” čišćenje podmorja i čipovanje mreža, kao i projekt “FORTRESS REINVENTED” koji se odnosi na digitalizaciju Kanli kule.

Ulaganja u putnu infrastrukturu planirana su na ukupan iznos od 750,000 eura, isti kao za hidrotehničku strukturu i sekundarnu kanalizacionu mrežu.

Predlagač bužeta je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, a obrađivač Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode.

5 Komentari

  1. Zasto nisu stavili podatak koliko je sredstava potrebno i opredeljeno za plate ne radnicima i ostaloj …. koji su se skupili oko svih lopovsko hostaplerskih partija koje imamo u opstini ?

  2. Nacrt Budzeta je sramota Demokrata, red bi bio da na Katicevo mjesto sjedne Mica, jer je sve onako neskolovan iskorio budzet po svojoj meri

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code