Početna Ekonomija Budžet Opštine Herceg Novi za 2021. godinu 15,9 miliona eura: Razvojni, potrošački...

Budžet Opštine Herceg Novi za 2021. godinu 15,9 miliona eura: Razvojni, potrošački ili realan?

24

Budžet Opštine Herceg Novi za sljedeću godinu projektovan je na 15.980.000 eura, što je za 2,8 miliona manje u odnosu na prvobitno planirani ovogodišnji, odnosno 1,8 miliona manje u odnosu na prvobitno planirani budžet za 2019. godinu.

Ovakva projekcija je, bez sumnje, posljedica krize izazavne pandemijom, zbog koje je teško ostvariti prihode, a sigurno i smanjiti troškve i postići uravnotežen budžet.

Šta misle struka i građani o predloženom Nacrtu budžeta Opštine Herceg Novi za 2021.mogu da saopšte učestvujući u javnoj raspravi do 11. decembra.

Prema tom dokumetu operativni budžet planiran je na iznos od 12.133.000 eura. Kapitalni budžet iznosi 3.847.000 eura, pa je tako lokalna uprava planirala da uloži u lokalne puteve 800.000, rasvjetu 150.000, planove, vodovodnu i kanalizacionu mreži i dr. 880.000, za građevinske objekte – autobusku stanicu, gradsku pijacu, spomen obilježja, kapele i dr. 1.492.000, projekte kancelarije za međunarodnu saradnju 250.000.

Istovremeno za zarade i doprinose zaposlenih u lokalnoj administarciji biće neophodno 3,4 miliona eura. Izdaci za odbornike planirani su na 90 hiljada eura.

Otuda i vječito pitanje – je li budžet razvojni ili poitrošački, ili u novim okolnostima realan?

Najviše sredstava trebalo bi da bude obezbijeđeno iz sopstvenih prihoda – 10,6 miliona, dobijenih kredita 2,8 miliona, ustupljenih prihoda 1,9 miliona, prodaje imovine i prihoda od zakupa 500 hiljada. Prenijeta sredstva iz prošle godine 50 hiljada eura.

Za pojedine namjene iz budžeta je planiran izdatak od 10,4 miliona eura, a na otplatu pozajmica i kredita planirano je 1,6 miliona eura.

Za opštinske poreze ( nepokretnosti, dohodak fizičkih lica i drugo ), ukupno je planirano 8,6 miliona, 390 hiljada za takse ( turističke, administrativne, lokalne komunalne ).

Ukupan iznos naknada projektovan je na 2,2 milion eura: komunalno opremanje građevinskog zemljišta – 2 miliona, za izgradnju i održavanje lokalnih puteva i dr. javnih površina od opšteg značaja – 50 hiljada, godišnja naknada pri registraciji drumskih vozila – 90 hiljada, primanja od koncesionh naknada za korišćenje prirodnih dobara koje daje država 30% – 70 hiljada eura.

Ostali opštinski prihodi projektovani su na 690 hiljada eura: prihodi od privrednih subjekata čiji je osnivač Opština 320 hiljada eura, novčane kazne i odizete imovinske koristi 150 hiljada, prihodi koje organi ostvare vršenjem svojih djelatnosti 70 hiljada eura, ostali prihodi 150 hiljada.

Prihodi od valorizacije nepokretne imovine (prodaje i kratkoročnog i dugoročnog zakupa) planirani su na 500 hiljada.

Od kapitalnih donacija i prihoda od međunarodnih fondova za projekte lokalne uprave planirano je 700 hiljada eura.

Rashodi za usluge dosežu do 1,1 milion eura. Od toga, između ostalog za službena putovanja 10 hiljada eura, reprezentaciju 25 hiljada, za „ugovorene usluge“ 472 hiljade, naknade za sporazumni prestanak radnog odnosa,stručno usavršavanje radnika i ostalo 163 hiljade eura a na ostale usluge 357 hiljada.

Izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu predviđeni su u iznosu od 100.000 eura.

Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru projektovani su na 1,5 milion eura. Od toga: za zdravstvenu zaštitu 15.000, transferi institucijama kulture i sporta 744.000, nevladinim organizacijama 106.000, političkim partijama, strankama i udruženjima 253.000, jednokratne socijalne pomoći 250.000, Izdaci za mjesne zajednice 75.000.Transferi javnim preduzećima su 2.060.000 eura.

Za otplatu obaveza iz prethodnih godina predviđeno je 1,4 miliona eura.

24 Komentari

 1. Kad mi je majka radila u opstini, za vrijeme gradonacelnika Stevana Mitrovica(dobar covjek i dobar gradonacelnik)bilo je oko 80 zaposlenih. Tada je pomenuti rekao da imaju visak od oko 20 radnika, ali da nece davat otkaze nego da ce smanjitu brojno stanje vremenom, kad uposleni budu penzionisani. Poslije 12-13 godina, broj zaposlenih je bio oko dvije stotine, i preko…ja sam izracunao prosjecnu platu,puta 100 radnika,jedan mjesec,godinu,10 godina.izracunajte,necete vjerovati

 2. Cjena angino sale za potrebe intrventne kardiologije je oko 1,5 miliona eura.
  Plasiranje stenta, interventno zbrinjavanje pacijenta sa infarktom miokarda, koronarografija i još drugih pretraga za koje idemo i čekamo u KC Podgorica može se uraditi u takvoj sali.
  Sa ovolikim zaduživanjem vi ste ih potrošili 9 (devet ) komada
  STRUČNJACI.
  Ako ste stvarno kao sto pišu se zadužili 13-14 miliona eura
  POBOGU NASTO STE IH POTROŠILI !!!
  Glasač sam prof. Krivokapica i DF !!!

 3. Znaci vise se daje Za NVO i udruzenja i partije nego za socijalne izdatke?
  Pa so ijalno ugrozeni neka vide koji su uslovi pa neka registruju Nevladinu organizaciju jer to je dobar buznis..

 4. Opstina treba da preispita takse i poreze na sve koji imaju kuce i stanove a ne zive u njima , tu trebaju da su takse i svi troskoi veci jer se radi o luksuzu ili se koriste u bizniss!
  Normalno bi bilo da onaj koji ina 3 mokra ili vise (mnogi imaju preko 5)cvora wC i kupatila placaju mnogo veci porez nego oni koji imaju samo 1 ili 2 …
  Tako ako Opstina uradi popis strucno i profesionalno nevezano dali je gradjeno bespravno ili pravno naplatice bar 30 miliona vise godisnje..
  Svima treba premjeriti kvadraturu…i korisnog prostora i zemlje..
  tako i kaficima i restoranima , hotelima i velikim i malim naplatiti poreze i namete po broju stolova i lezaljki…itd..itd..

  1
  1
 5. Danas pise da Sportski centar dobija 150000e subvencija.Svakom iole pismenom je jasno da sa sposobnim i profesionalnim kadrom a ne partijskim (demokrate) taj isti Sportski centar moze sam sebe da finansira bez da trazi tolike subvencije od opstine.U pamet se Novljani na izborima

  10
 6. Cekamo 2. Decembar da vidimo i to cudo od Becica racionalizaciju radnih mjesta, bez namjestenih tendera, partiske kadrove na biro rada ovoliku administraciju ne bih izdrzale ni opstine u državama eu. Krajnje je vrijeme da se partijkom zaposljavanju stane na vrat i da se suvisnim uposlenim opstina i gradjani zahvale jer u eri kompjuterizacije nisu potreni da mastiljare i lupaju pecate ili napraviti proveru znanja za potrebna radna mjesta.

  10
  2
  • Najvise kadrova SNP-a s obzirom koji procenat imaju na izborima a daleko najgori kadar. Pa ko bude s njima u koaliciju na sledece izbore neka razmisli.

   10
   2
 7. Najveci uspjeh vam je sto ste radnicima sa srednjom skolom,ljudima koji nesto i rade,skinul sa plate skoro po 30%,da pokazete vladi kako poštujete zakone!!!Sram i stid da vas bude

  10
  3
 8. Možemo li znati od ove stavke budžeta koliko ide na plate i doprinose kao i na utrošenu struju u zgradi opstine ???
  Takodje koliki je zakup Telekomu za prostorije komunalne policije???
  Eto predlažemo Vam zgradu MZ Igalo prostranija i veća a zakup niste u obavezi plaćati ako i jeste ostaje u kući.

  28
  • Ovdje sam nejasno napisaio koliko ide na plate i doprinose opstine i preduzeca čiji su oni osnivači???
   Jeli to 3,4 miliona samo za opstinu ili i za preduzeca čiji je osnivač.
   Ogroman je to novac bas ogroman, i onda ako je tacan podatak iz prethodnog komentara treća opstina po zaduženosti, potrebna je cjelokupna revizija i kontrola utrošenih sredstava. Nevidi se niti jedna ozbiljna investicija gdje bi bilo utrošeno 15 miliona eura !!!

 9. Budzet da se dobro uhljebe svi, novi isti kao i stari, svi bi da se uvale na drzavne jasle, a vamo becic i njemu slicni palamude o nelim stvsrima, nikad odje kod nas srece nece biti, mentalitet je ptevise iskvaren, svakome ko zeli normalan zivot bez nacionalizma, bez vjerskih budalastina, i ko zeli da napravi nesto od zivota, pasos, kofere i pravac EU, ne gubimo vrjeme odje, zivot je kratak brzo ce proci..

  23
  1
  • Pa koliki je dug bio kada su preuzeli vlast u opstini prije tri ipo godine.
   Ako su se oni zadužili sve onda je to katastrofa, 15 miliona to je budžet za godinu ???
   Sumnjam !!!

   9
   1
    • Pa pobogu ušto ih potrošiše ako je to istina ???
     Sa 10 miliona eura se kupuje paket akcija Instituta i postaje većinski vlasnik!
     Nevjerovatno ovo bi neko morao sada kad se formira nova vlada i nove strukture vlasti da pojasni gdje je posao svaki euro ?
     Ali svaki dosta je bilo ovoga jedanput se mora staviti tačka !

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code