Buka: Ko je pravi, kome smeta, ko je kažnjen, kako idućeg ljeta?

Buka: Ko je pravi, kome smeta, ko je kažnjen, kako idućeg ljeta?

5091
24
Podijeli

igalo nocu 6Da li je muzika sa kupališta i otvorenih šankova tokom dana i noći (pre)glasna, je li prekoračen dozvoljeni nivo buke, imaju li zakupci kupališta dozvolu za jače emitovanje muzike, kontroliše li Komunalna policija nivo buke, da li je iko represivno sankcionisan – samo su neka od pitanja koja postavljaju Novljani i njihovi gosti ovoga ljeta.

Na jednoj strani su najstroži, oni koji smatraju da je muzika prejaka i da kao takva ne treba da bude dio  turističke ponude. Drugi smatraju da je to i te kako sastavni dio ponude za mlađe, kojih je kao turista i više nego starije populacije. To nije teško zaključiti kad se samo pogleda struktura gostiju po plažama tokom dana, ili uveče kad kreću žurke na otvorenom. Sa treće strane je komunalna policija, koja, kako su više puta naveli, kontroliše redovno nivo buke. Oni koji su tražili dobili su dozvole za jače emitovanje muzike, a samo u par slučajeva, dozvoljeni nivo buke je prekoračen i vlasnici lokala su kažnjeni.

Picerija i restoran

Od kupališta/lokala koji priređuju dnevne žurke kao i gostovanja raznih performera uglavnom pjevača raznih žanrova – na “udaru kritičara” najviše su: kupališta La bamba i People’s, otvoreni šank i restoran Lobelia, te klubovi Pivnica i Admiral.

Iz lokalne samouprave navode da su „La Bamba“ i „Pivnica“ objekti kojima je izdato odobrenje za izvođenje muzičkog programa u sklopu održavanja zabavno muzičke manifestacije, a u skladu sa odredbama, odnosno Rješenjem o utvrđivanju akustičnih zona u gradu. To znači da kad u lokalima gostuje neki bend ili “zvijezda”, vlasnici lokala su dužni da tri dana prije toga zatraže dozvolu za prekoračenje buke tokom programa uživo.

Iako smo tražili, nijesmo dobili odgovor koji je to propisani, a koji dozvoljeni nivo prekoračenja buke tokom koncerata. Prema tvrdnjama iz lokalne samouprave, od pomenutih lokala, jedino su „Lobeliji“ izdati prekršajni nalozi za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu, sedam puta tokom jula.

“Važno je napomenuti da je tokom jula i avgusta, do danas, izdato ukupno 17 prekršajnih naloga za ugotiteljske objekte na teritoriji naše opštine zbog prekoračenja dozvoljene jačine buke”, dodaju preko press službe u ime komunalne policije, ne precizirajući tačno o kojim je objektima riječ.

Objašnjavaju da su Rješenjem o utvrđivanju akustičnih zona u Opštini Herceg Novi, utvrđene akustične zone, kao i dozvoljena maksimalna jačina buke za svaku zonu posebno.

– Shodno članovima 9. i 10. Odluke o uslovima i načinu izvođenja muzičkog programa („Sl.list CG-opštinski propisi“, broj 27/16) i Rješenju o utvrđivanju akustičnih zona u Opštini Herceg Novi, Sekretarijat za finansije, turizam i ekonomski razvoj izdaje odobrenje za izvođenje muzičkog programa. U slučaju održavanja zabavno muzičkih manifestacija (u šta spadaju i nastupi određenih izvođača), u zonama u kojima je to dozvoljeno, Sekretarijat izdaje posebno odobrenje, shodno članu 12. Odluke o uslovima i načinu izvođenja muzičkog programa („Sl.list CG-opštinski propisi“, broj 27/16)  i članu 2. stav 3.  Rješenja o utvrđivanju akustičnih zona u Opštini Herceg Novi, zaključuju u lokalnoj samoupravi.

Druga je priča o kvalitetu muzike koju preferiraju pojedini lokali i organizacije. Šund uspijeva da se održi i ovoga ljeta, uprkos vidnim naporima da se organizuju i vrhunski umjetnički programi i fetsivali. Međutim:

– Šund nije problem, ali ga treba izmjesiti iz naseljenog dijela grada, sa obale. To je kazao nedavno za Radio Jadran, analizirajući hercegnovske prilike uoči donošenja oktobarske odluke EK o kandidaturi Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021, predsjednik Asoscijacije evropskih festivalskih gradova, Darko Brlek. O toj ideji treba ozbiljno razmilsiti. Možda bi, kad već niko neće da se bavi poljoprivredom, zapušteno i neobrađeno Sutorinsko polje, nakon 20 i više godina, tako opet počelo da donosi prihode.

24 Komentari

 1. Ljudi, radite nešto preko dana, plivajte, šetajte, džogirajte, vodite ljubav… Ja praktikujem sve ovo i uveče zaspem kao beba, glasna muzika me uopšte ne tangira.

 2. Admiral nagrdjuje centar sa svojom odvratnom muzikom. Dodjite u ponoc u Orjenskog bataljona, popnite se na krov bilo koje zgrade i izmjerite nivo buke! Bruka!

 3. Ludilo je došlo sa vremenom,uši nam više ne trebaju,tutnji nam u glavu,tresemo se dok idemo,hrčemo kad spavamo…Na svadbama jedemo,a sve se trese od muzike,niko ne progovara,što jači zvuk to više “sinergije” ili one druge N..,ne znam kako se zove.Cijelo ljeto nam je svadba,pa ko izdrži imaće i poroda,ako ne ….A mi mislimo da to turisti vole i da čak ni u banju bez toga ne bi došli.Teško nama,bolje da niko više ne upisuje Turizam.

 4. da vam nije tog sunda kako ga nazivate ne bi mogli ni institut napunit gostima u danasnje vrijeme vecina mladih to slusa ako ocete da nam i dalje dolaze mladje generacije onda je to je nesto sto moramo pretrpjet i iako ga izmjestimo iz grada u sutorinu ili kameno isto bi ta mjesta bila najposjecenija

 5. Pojedini ne vole Budvu ,Budva je vasar,onda zbog cega je tamo puno ? Oni uzimaju pare i ne osvrcu se sta ko radi,vec nastoje svi da zarade.Ovdje bruka ,svakog ljeta sezona je losija .Ovog ljeta mjesec dana nece trajti. Pocela je 20 jula i vec je poluprazno. Ti lokali koje nabrajate i na koje se zalite ,poceli su sa radom polovinom jula. Ne mogu svi da primaju platu iz budzeta ,sta sa ljudima koji hoce nesto da zarade tokom ljeta da prezive i prehrane porodicu.???

 6. I u Monte Karlu (Monako-država, da ne bude zabune) urlaju do ujutro i gosti su prezadovoljni. Sa brodova trešte narodnjaci, ove godine je bilo 30% više gostiju. Postoji mogućnost da se i Dubrovnik priključi ovom trendu jer su primjetili da ih zaobilaze gosti i idu u Herceg Novi.

 7. naravno da je glasna muzika sa pratecim programima dnevnih zurki itekako pozeljna za herceg novi u kojem vec odavno omladina nema nikakvu ili jako slabu ponud za provod…hoteli nek se opreme sa jacom zvucnom izolacijom…sredite vi parkinge puteve i setaliste,za muziku cemo lako…na sta vam lici put do skvera sram vas bilo…a tek do obale hotel laze hitna moze samo nekm letecim sanitarnim vozilom.sredite place…izbacite vec jednom jeftine plasticne lezaljke sa plaza koje se turistima debelo naplacuju uz neprijatan mitris mora i glibave plaze…autobuska je uzas i katastrofa…rupa na sve strane,,,a vi zapeli za muziku…

 8. Buka koja dolazi iz otvorenih barova kao i razglasa sa čamaca i auta koji reklamiraju razne koncerte i sl., Takođe, mislim da bi se zakon morao promjeniti time da se muzika na otvorenom smije puštati samo do 11 sati a ne do 01 sat kao sada, puno je žalbi od gosti u hotelima zbog toga..

 9. Pitanje : KO i ZASTO daje dozvole za ono sramno reklamiranje-terorisanje sa zvucnika iz barke ?
  Imate li informaciju da li je to legalno ?
  Gdje je TU Komunalna da izmjeri decibele od obale do Spanjole ?
  Jedino sto sam siguran je da se to nigdje na svijetu ne radi !!! Gdje mi zivimo ???

 10. u Cavtatu nema buke ali zato ima dobro plateznih turista od mene dosta ko je pametan razumije a glupi neka cekaju zimu i mir naravno bez para ….

 11. Zatvoreni nočni klubovi u Igalu se toliko čuju da tresu komšijske oluke na 200 metara od njih.
  Propisi za otvaranje takvih objekata su jasni ( mislim tehničke uslove za zaštitu od buke) ali kod nas se gleda kroz prste.
  Takve objekte treba imati ali dalje od centra grada.
  Pa Top Hil u Budvi nikome ne smeta, to je riješenje za buku.
  Strani turisti su se najviše žalili na buku koja traje do jutarnjih časova.

 12. Ako znamo da prosjecan usisivac pravi buku od 85 decibela dosta je komunalnom policajcu dat jedan usisivac da nosi sa sobom i ukoliko nadjaca muziku u lokalu znaci da je u granicama normale. Nego sumnjam da bi i cuo usisivac u dosta objekata vec bi pomislio da je pokvaren.

 13. Ko se i malo razumije u ozvucenje zna da dobar i kvalitetan zvuk dolazi iz skupljih sistema i nije preglasan vec naprotiv, super se cuje a nesmeta nikome. Tako da bi opstina trebala da uslovi ugostitelje sa dobrom i profesionalnom opremom, a ne da sviraju iz prevazidjenih i raspalih kasuna i maltretiraju cijeli grad. Za ove cobane koji misle da je to provod, informacija da pola Evrope idé u grcku, recimo, eto vecina srba ljetuje u grckoj i ako tamo nema ni lambade ni lobelije, kako oni to rade podjite pa vidite, nije sramota uciti od boljega!

 14. ovo sto komunalna policija ( Komunalci ) rade niko ne moze da mi kaze da je pravedno prema svima nekima se namjerno sabitira posao dok se pred drugima prave gluvi ludi i slijepi…. uhvatili su se mjernja Decibela sa nekim aparatom koji nidje veze nema ali se prave i pametuju o decibelima kao da su muzicki producenti a svi znamo ko i kako je zaposlen u komunalnu…. moj apel je pustite ljude da rade a omladinu koja je dosla i koja vec zivi u HN da se opuste i da se u granicama normale provode jer svi ti lokali su koliko toliko u granicama normale a i da nisu niko mi ne smeta pustite ljude da zive i da zarade shvatite da je sve i preglasno to traje 1 mjesec nazalost koliko nami sezona traje jedva i 1 mjesec tako da komunalci opustite se ili bar neka se opusti onaj koji vam daje naredbe…

 15. Za sve treba da postoji nacin pa i kad se dozvole dobijaju.Na primjer ispred ‘La Bambe’muzika uopste nije preglasna,ali zato na mojdeskom putu iznad Vala od iste ljudi nemogu komunicirati u sobi iza zatvorenih vrata.Zato oni koji izdaju dozvole za rad treba da se pozabave akustikom-prenosenjem zvuka tj.udzbenik iz 6 razreda u ruke predmet priroda i onda izmjerite jacinu zvuka i odlucite da li pojedini objekti mogu dobiti dozvolu za rad.

 16. Poslednjim pasusom dovodite u zabludu izvođače šund muzike. Pa i u Sutorinskom polju će smetati mještanima, pošajlite ih na Kruševice ili Mokrine jer gore su takvi performansi dobrodošli. To barem nije teško zaključiti.

 17. MUZIKA NIJE GLASNA,taman je ima toliko da osjetimo razliku izmedju turisticke sezone,koju mnogi jedva cekamo,i ucmalih ostalih dest mjeseci kada cemo se i odmoriti i naspavati i ……živim u Igalo i pratim reakciju mojih gosti na muziku koja se dobro cuje iz “la bambe”niko se ne žali,cak sto vise bas im se svidja a i meni,iako sam u poodmaklim godinama.

 18. Izgleda da niko od omladine nema ličnih problema,ni zdravstvenih,ni egzistencijalnih,svi dobro žive i samo je problem njihov noćni provod i odmor starijima koji ih hrane,kako ih uskladiti.

 19. zivim iznad novljanke. u sobu mi ne cuje seosko veselje iz lobelije koja je jedina evo 7 puta kaznjavana a koja mi je vazdusno 100metara, ali me zato karleusa iscerala neku noc iz kreveta u podrum, kao i ostali sto me terorisu svih ostalih noci iz bambe koja mi je mnogo dalje. pametnome dosta.

 20. Veliko i vazno pitanje je i treba li muziku gasiti u jedan. Mi smo postali mrtav grad koji se potpuno mimoilazi sa navikama koje gosti imaju u domenu zabave. Zatvaranje kafica u jedan, zbog gasenja myzike, rastjerace i ovo gostiju sto nam je preostalo.

Ostavite komentar

*

code