Početna Društvo Bura ponovo razbuktala požare na Luštici, aktivirane sve vatrogasne snage

Bura ponovo razbuktala požare na Luštici, aktivirane sve vatrogasne snage

1

Jutros između 10 i 11 časova ponovo su se aktivirali požari na nekoliko lokacija na Luštici, kazao je za Radio Jadran predsjednik DVD Krtoli, Stefan Kostić.

– Izbio je požar poviše Plavog horizonta, ispod sela Đuraševići. Imamo požar ispod Gornjih Krašića, koji trenutno ide prema naselju Šumadija, odnosno ulici Riblja kost. U hercegnovskom dijelu, u naselju Petrovići neka je brvnara je izgorela, bila je napuštena i sve je zaraslo u makiju – kazao je on.

Picerija i restoran

Kako je informisao, vatra je u naselju Lješevići, u kotorskoj opštini, došla skoro do kuća. Ekipa DVD Krtoli, sa jednim vozilom, na putu je ka tom naselju, kako bi priskočili u pomoć kotorskim vatrogascima.

Kostić je potvrdio da su u jutrošnjim gašenjima učestvovala dva air tractora Direktorata za vanredne situacije, ali trenutno nisu na nebu iznad Luštice.

Da opasnost od požara prijeti kućama u selu Lješevići potvrdio je načelnik Službe zaštite i spašavanja Kotora, Maksim Mandić:

– U toku našeg dolaska na intervenciju došlo je do toga da se požar spustio sa brda, sa te strane od kamenoloma. Plamen je bukvalno preskočio nekih stotinak metara i zahvatio područje prema kućama u selu Lješevići. Odmah smo dali uzbubu cijeloj jedinici i zvali Službu zaštite iz Tivta i DVD Krtoli. Tako da ćemo za sada najvjerovatnije jedan dio da stavimo pod kontrolu. Veoma je teško i jak je vjetar, ali dajemo sve od sebe – kazao je Mandić.

Mještatni iz sela Lješevići, Milovan Janković kazao je da je razvoj situacije ispred kamenoloma pratio od početka i otkriva neobičan način na koji se požar, uz pomoć vjetra i šišarki proširio.

– Kada se pojavio plamen, sa ove strane gdje smo mi mogli da vidimo, šišarku je bacio jedno 150 do 200 metara. Dobro se vidjelo kako leti ta šišarka i kako je zapalila jedno mjesto. Onda je buknuo požar i ispod brda. A poslije toga, ponovo šišarku baci na drugu stranu puta i zapali taj dio gdje sada gori – objašnjava on i dodaje da bura, koja je počela sinoć da duva, usmjerava požar od kuća, pa se plamen trenutno nalazi na nekih 200 metara od prvih kuća.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code