Početna Turizam Čak 47,9% anketiranih turista ocjenjuje peticom Herceg Novi kao porodičnu destinaciju

Čak 47,9% anketiranih turista ocjenjuje peticom Herceg Novi kao porodičnu destinaciju

3

U Herceg Novom je ovog ljeta anketirano 2013 gostiju, što je za oko 3% manje nego prošle godine, ali je taj uzorak znatno veći od onih koji su bilježeni do 2017. godine, zbog uvećanog turističkog prometa i kreiranja što vjerodostojnije ocjene ponude gostiju.

– Za razliku od ranijih godina, uzorkovanje je imalo strože kriterijume, te su razmatrani samo oni gosti koji su proveli najmanje 48 sati u destinaciji (ranije je to bilo 24h). Na taj način se dobijaju objektivniji odgovori na postavljena pitanja – saopštavaju iz TO Herceg Novi.

Ovogodišnja anketna pitanja se znatno razlikuju od prošlogodišnjih, najviše zbog proširene liste elemenata turističke ponude. Lani su 4 elementa bila razlog ocjenjivanja, a ove godine turistima su na raspolaganju bila čak 24 elementa turističke ponude. Naravno, turisti su dobili instrukcije da ocijene samo one elemente koji su direktno ili indirektno polje njihovog interesovanja, tako da na primjer na pitanja “bogatstvo sportskih sadržaja” ili “mogućnosti za kupovinu” odgovorilo je samo 1600 od ukupnog broja aketiranih.

Kao i ranijih godina, najveći broj anketiranih je bio starosti 36-45 godina (28,51%) dok su najmanje za saradnju bili raspoloženi oni stariji od 66 god. (1,34%).

Prednjačili su gosti iz Srbije (29,3%), BIH (17,1%), Rusije (14,9%), Norveške (4,1%), Njemačka (3,7%), zatim slijede Engleska i Hrvatska sa oko 3%, od ukupno 40 zemalja.
Najveći broj anketiranih je bio smješten u domaćinstvima (68,5%), u hotelima (24,93%).

Vrlo je visok broj onih koji bi ponovo posjetili Herceg Novi, čak 89,12%, što je za 1,5% više nego prošle godine.

Razlog posjete za većinu gostiju i dalje su sunce i more (82,31), dok u opsegu od 14-18% su istorija i arhitektura, aktivnosti i izleti kao i hrana i usluga. Ove godine u anketi je uveden novi element “geografska pozicija”, koji je bio zastupljen sa čak 24,44% odogovora.

– To posebno raduje, imajući u vidu da su brojne marketinške aktivnosti u posljednje dvije godine akcentovale geografsku poziciju grada, aludirajući na blizinu poznatih turističkih centara Dubrovnika i Kotora. Samim tim možemo zaključiti da smo ove godine imali visok stepen zastupljenosti takozvanih “kulturnih turista”- ističu u TO.

Prvi put ove godine turisti su imali priliku da ocjene Herceg Novi kao porodičnu destinaciju, ocjenama od 1-5. Tako je 47,19% ispitanih dodijelilo ocjenu 5 dok je 41,48% Herceg Novi ocijenilo četvorkom.

– To su izuzetno ohrabrujuće ali i pomalo iznenađujuće dobre ocjene imajući u vidu da upravo neke od najglasnijih primjedbi su vezane za nedostatak kapaciteta i infrastrukture za djecu. To samo potvrđuje da Herceg Novi jeste porodična destinacija i da je potrebno dalje ulagati u tom smjeru. Podsjetimo da je Turističkoj organizaciji nedavno odobren projekat (Wonder-Child friendly destination), zajedno sa još 9 partnera iz Jadransko Jonske regije. Projekat koji će krenuti sa realizacijom sljedeće godine uključuje izradu strategija i akcionih planova, organizaciju radionica i seminara, nabavku opreme i angažovanje eksternih eksperta, kako bi Herceg Novi učinili gradom po mjeri djeteta – navode iz TO.

Iako je broj elemenata turističke ponude u ovoj godini ušestostručen, odnosno napravljen je prostor za ocjenjivanje čak 24 elementa, srednja ocjena je na nivou prošlogodišnje, iznosi 4,06, odnosno za 0,1 više nego prošle godine. Najniža srednja ocjena dodijeljena je “Čistoći, uređenosti i opremljenosti plaža” i ona iznosi 3,52. Među lošije ocijenjenim elementima su “Bogatstvo sportskih sadržaja”, “Bogatstvo sadržaja za zabavu”, kao i “Kvalitet lokalnog prevoza”.

Najviše ocijenjeni su “Ljepota prirode i okruženja” i “Ljubaznost osoblja u smještajnim objektima” 4,6. U opsegu od 4,2-4,5 nalaze se: “Kvalitet usluga u smještajnom objektu”, “Vrijednost za novac smještaja”, “Kvalitet hrane u restoranima van smještajnog objekta”, “Bogatstvo gastronomske ponude grada”, “Gostoljubivost lokalnog stanovništva”, “Vrijednost za novac ukupnog boravka”, “Sigurnost u destinaciji” i “Tišina i mir”.

Kako ističu iz TO, ohrabrujuća je činjenica da “Čistoća grada”, koja je ove godine ocjenjivana kao zasebna kategorija (odvojeno od čistoće i uređenosti plaža), ocjenom 3,89 bilježi rast u odnosu na prošlu godinu.

Ukupan zaključak je da ugostiteljske usluge smještaja i hrane su na vrlo zadovoljavajućem nivou, kao i njihove cijene. Od velikog značaja za proboj na stranim tržištima je prepoznatljivost Herceg Novog kao sigurne i gostoljubive destinacije. Tišina i mir su takođe visoko ocijenjeni, imajući u vidu da je ranijih godina ovo bila jedna od glavnih primjedbi anketiranih. Najveći prostor za unaprijeđenje imaju uređenost plaža kvalitet gradskog prevoza.

Gosti su takođe imali priliku da ostave primjedbe i sugestije. One se u neznatnoj mjeri razlikuju od mjesta do mjesta, a ono što je zajedničko za anketirane širom opštine su primjedbe vezane za higijenu, visoke cijene, nedovoljno sadržaja za djecu, loša raznovrsnost sadržaja za noćni provod.

Anketirani su dali sugestije od kojih su neke: postaviti veće kante za smeće na šetalištu, vratiti bioskop na otvorenom, novčano kazniti goste koji neadekvatno odlažu otpad na plažama, više prodavnica koje rade 24h, više opcija za rentiranje bicikala, više bankomata uzduž rivijere, postaviti vidljiviju signalizaciju za istorijske atrakcije grada.

3 Komentari

  1. Herceg Novi sa skoro 50% posto više turista!!! Dubrovnik, Venecija, Nju Jork, Pariz, London, Rio i ostali mogu sad da puknu od muke!!!
    PS – Ako se u originalu piše New York – onda je Nju Jork! Ili je možda Novi Sad – Novisad, a Vrnjačka Banja – Vrnjačkabanja?!

    7
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code