Početna Kultura “Carevo novo odjelo” – porodična, teatarska priča za sve od 9 do...

“Carevo novo odjelo” – porodična, teatarska priča za sve od 9 do 99 godina

0

Svečana premijera predstave “Carevo novo odijelo” rađene u koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i JUK Herceg festa, u režiji Petra Pejakovića biće upriličena u četvrtak, 25. oktorba u Dvorani Park.

Koproducenti najavljuju kao porodičnu, teatarsku priču za sve od 9 do 99 godina. Riječ je o „drugačijoj“ bajci, koja  otiče ozbiljna pitanja svih vremena: vlast i zloupotrebu vlasti, laž i istinu, manipulaciju. Komad je storija koja  vlast sagledava kao  zamku u koju lako upadaju i oni koji je nose i oni koji je “trpe”.

Osim reditelja, koji je jedan od najznačajnijih pozorišnih stvaralaca u Crnoj Gori, svi autori su iz Herceg Novog: dramaturg Đorđe Stanojlović, scenograf Vojislav Kilibarda, kostimograf Jelena Vasiljević, producentkinja Milina Kovačević, uz glumce Dejana Đonovića, Miloša Pejovića, Gorana Slavića i Vladimira Miloševića, koji su bezmalo hercegnovska muška reprezentacija profesionalaca afirmisanih na crnogorskoj pozorišnoj sceni.

U pratećim poslovima u projektu učestvuju stalni članovi Hercegnovskog pozorišta.

Prema riječima reditelja, Petra Pejakovića cilj da priča djecu susretene sa politikom, pitanjem šta je vlast, na koji način funkcioniše, šta ne funkcioniše, ambiciozno je postavljen.

– To je njihov prvi dodir sa tim temama, a zapravo se komad bavi velikom temom istine. Pokazuje zašto lažemo, na koji način nas strah tjera da ne kažemo ono što i kako jeste. Pozorište i život treba da su jedno, s druge strane moramo imati ambiciju da je pozorište više od života i da  umjetnošću utičemo da napravimo život onakakav kakav bi trebalo da bude – objašnjava Pejaković.

Predstava “Carevo novo odijelo” je svevremena priča, Petar Pejaković je imao odličnu ideju u kom pravcu treba da razvija priču i sve se kristalizovalo, priča Miloš Pejović.

– Krenuli smo iz improvizacije, a napravili smo interesantnu predstavu. Priča je jasna, a djeci kojoj je danas  ponuđeno bezbroj načina da saznaju sve što žele u skladu s tim i pozorište treba da se obraća ozbiljno, jednako kao i odraslima – ističe on.

Kako je kazao Goran Slavić, riječ je o komadu u kojem se autor i glumci ne dodvoravaju djeci, već im se obraćaju kao odraslim ljudima.

– Učimo ih da formiraju svoje mišljenje, stav, da nauče da su dio društva i važni, da se i oni pitaju ili će se pitati – objašnjava Slavić.

Činjenica da se glumci pojavljuju u više uloga za Vlada Miloševića je inspirativna, a komad i sve uloge pokazuju koliko je važno da svaka osoba, ne samo dijeca, sazru.

– Pozorište je refleksija života, vidi se i ono lijepo i sve mane, da se prođe neka katarza i eventualno na bolje promjeni sam čovjek, pa onda i društvo u cjelini – ističe on.

Glumac Dejan Đonović istakao je da društveno angažovanih, a posebno politički obojenih predstava, nema mnogo ne samo kod nas, nego i u okruženju, a „Carevo novo odijelo“ uz sve to nosi  poruku „vrijeme je da Petar Pan odrsate i da Pinokio prestane da laže“.

– Mislim da naše, pa ni društva u okruženju još nisu sasvim sazrela za to vrijeme i zbog toga je ova predstava potrebna. Da bismo svi zajedno smogli hrabrosti da se mijenjamo na bolje i da kažemo istinu moramo da imamo znanje i o sebi i o drugima, ali i o svojim potrebama – smatra Đonović.

Nakon pretpremijere predstave u septembru dramaturg Stevan Koprivica ocijenio je komad kao utopijsku bajku sa političkim angažmanom.

– Neobična predstava, na tragu modernog teatra… pokušaj da se na premisi Andersena, preludira, džezira na poznatu temu, da se predstava bavi nekom vrstom društvenog angažmana. Nemamo happy endove i neko opšte zadovoljstvo nego se na kraju predstave postavlja veliki upitnik – objašnjava on.

Početak predstave zakazan je za 20 časova, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na blagajni Dvorane Park od 9 do 12h i od 18:30 do 20:30, a na dan predstave do 20 časova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code