Početna Društvo CDPR i Crveni krst Crne Gore zajedno u prevenciji malignih oboljenja

CDPR i Crveni krst Crne Gore zajedno u prevenciji malignih oboljenja

0

Intezivnije zajedničko djelovanje kako bi se unaprijedila zdravstvena kultura i zdravi stilovi života u Crnoj Gori u osnovi su Memoranduma o saradnji, kojeg su potpisali sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka Domagoj Žarković i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak.

Foto: CDPR

Ove dvije organizacije radiće na zdravstveno – preventivnom edukovanju stanovništva o malignim bolestima, podizanju nivoa svijesti građana o značaju preventivnih pregleda i važnosti očuvanja zdravlja.

-Crnogorsko društvo za borbu protiv raka, kao potpisnik Memoranduma, se saglasilo da poštujući domene svoje nadležnosti i misiju, jača međusobnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore kroz preuzimanje zajedničkih aktivnosti u procesima i unaprjeđenja zdravlja, prevenciji i smanjenju rizika od malignih oboljenja. Takođe smo saglasni da međusobnu saradnju razvijamo kroz osmišljavanje, planiranje i sprovođenje aktivnosti,da zajednički apliciramo kod domaćih i međunarodnih partnera i donator radi finansiranja projekata unaprjeđenja zdravlja i preventivne borbe protiv malignih bolesti- istakao je Žarković.

Crveni krst Crne Gore kontinuirano sprovodi brojne programe u okviru zdravstvene djelatnosti kojima se radi na prevenciji bolesti i promociji zdravih načina života, među različitim ciljnim grupama. Tako će, sprovođenjem aktivnosti definisanih Memorandumom, unaprijediti i intenzivirati djelovanje u ovoj oblasti.

– Nadamo se da će to rezultirati boljem opštem zdravlju građana Crne Gore i njihovom usvajanju zdravih životnih navika. Ključnu ulogu će imati volonteri naših opštinskih organizacija Crvenog krsta, koji će širom Crne Gore sprovoditi informativno – edukativne aktivnosti, namijenjene kako njihovim vršnjacima, tako i drugim starosnim grupama, saopštila je Dubak.

Zajedničke aktivnosti Crnogorskog društva za borbu protiv raka i Crvenog krsta Crne Gore će se prvenstveno ogledati u organizaciji edukativnih radionica, predavanja, posebnih programa na temu sprječavanja I suzbijanja pušenja i štetnosti izlaganja duvanskom dimu, prekomjernom izlaganju suncu sa aspekta oboljenja od raka, kao I sličnim problemima vezanim za maligne bolesti.

Saradnja podrazumijeva i izradu publikacija, studija, flajera, pružanja informacija iz oblasti prevencije i smanjenja rizika od malignih oboljenja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code