Početna Društvo CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

0

U Crnoj Gori se, prema podacima iz 2015, registruje oko 400 novooboljelih od kancera dojke, dok je ukupan broj umrlih 110.Posljednjih dvadestak godina godišnje je umiralo između 60 i 100 osoba, saopštavaju iz CDPR-a, povodom mjeseca borbe protiv kancera dojke.

Pozivaju se na statistički godišnjak Instituta za zdravlje Crne Gore o broju umrlih osoba od kancera dojke zaključno sa 2015. godinom, te 2009. i 2011. godinu, kada su sve umrle osobe bile ženskog pola.

– Bilans ne mora da bude ovakav, jer je ova bolest, kada se otkrije u ranoj fazi – izlječiva. Zato stručnjaci povodom Mjeseca borbe protiv kancera dojke, koji se svake godine obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda. Efekat liječenja, iako je u terapiji karcinoma dojke napravljen značajan napredak, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest – saopštavaju iz ovog Udruženja.

Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode. Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu.

Nasljedni rizik

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2. Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole.

Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama.

Sumnjive promjene na dojkama su:

 1. otvrdline, čvorići ili zadebljanja,
 2. promjene veličine i oblika dojke,
 3. stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke,
 4. svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici,
 5. uvlačenje bradavice i
 6. sekret iz bradavice.

Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga – onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči.

Iako se još uvijek ne zna uzrok kancera dojke, neke žene imaju povećan rizik da obole od ove vrste karcinoma.

Faktori rizika su:

 • prva menstruacija prije 12. godine,
 • prvi porođaj poslije 30. godine,
 • nerađanje,
 • kasniji ulazak u menopauzu i
 • promijenljivi faktori rizika: stres, nezdrava ishrana sa mnogo masti i proteina, gojaznost, pušenje, alkohol.

Tri stvari koje treba dobro zapamtiti su:

 • osobe – žene najčešće same otkriju čvor,
 • većina čvorova nije kancer
 • otkriti rano, tj. na vrijeme, kancer u dojci je najbolja šansa za izliječenje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code