Početna Društvo CDPR: Posebne mjere zaštite onkoloških pacijenata

CDPR: Posebne mjere zaštite onkoloških pacijenata

0

Među najugroženijim kategorijama u vrijeme pandemije respiratornih oboljenja izazvanih virusom COVID 19, su pacijenti oboljeli od malignih bolesti.

Ranjivost ove grupe nije determinisana isključivo oslabljenim opštim zdravstvenim stanjem i samim malignim procesom, već i uticajem onkološke terapije koja suprimira imunološki sistem. S obzirom da se liječenje onkoloških pacijenata sprovodi po određenom planu, bez obzira na vanredne uslove, bitno je da baš ovi pacijenti preduzmu posebne mjere zaštite, upozoravaju iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Prilično su dostupna uputstva o mjerama izolacije od socijalnih kontakata kao i higijenskim mjerama kojih se moramo pridržavati da bismo suzbili širenje virusa COVID 19, ali se nameće pitanje kako da postupe oni kojima je zbog osnovnog oboljenja potrebna periodična terapija i ljekarski nadzor, a to su prije svega onkološki pacijenti, ističu iz CDPR-a.

– Periodični odlasci kod ljekara ovih pacijenata moraju se obavljati u tačno zakazano vrijeme da bi se izbjegle nepotrebne gužve i čekanja. Takođe je jako bitno da se odlasci kod ljekara svedu na minimum neophodnih posjeta radi terapije i kontrole, ako je neophodna ili zbog eventualnog pogoršanja osnovnog stanja, a da se odlože kontrole pacijenata koji su u remisiji. Sve se može postići isključivo kontaktom i dogovorom sa svojim ljekarom – onkologom – navode oni.

Krajnje disciplinovano se moraju sprovoditi mjere izolacije, pa tako kada obave neophodne posjete ljekaru, ovi pacijenti treba da borave isključivo u kućnim uslovima, a članovi njihovih porodica takođe strogo moraju voditi računa o svom kretanju. Potrebno je da što je moguće više budu izolovani, jer se pokazalo da je izolacija osnovni način na koji možemo spriječiti širenje infekcije, upozoravaju CDPR.

Poručuju da ne samo onkološki pacijenti, nego svi treba obavezno da poštuju mjere Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) počev od one osnovne “Ostani doma”, pa do sljedećih:

nositi rukavice i maske, ne izlaziti bez prijeke potrebe, sada zaboraviti na šetnje, parkove, rekreaciju, izlete i sl., prati ruke uvijek čim se uđe u kuću ili bilo koju prostoriju, održavati ličnu higijenu, ne praviti okupljanja i žurke po stanovima, obavezno držati rastojanje dva metra između vas i drugih osoba.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code