CDPR u Malom Lošinju promovisao ljekovita svojstva grožđa i vina

CDPR u Malom Lošinju promovisao ljekovita svojstva grožđa i vina

0
Podijeli

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 28. Međunarodnom susretu vinara „Sabatina 2018”, koji je održan protekla tri dana u Malom Lošinju, pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.

Šampion Sabatine 2018 je Marko Batistić iz Vinarije „Zure” iz Lumbarde sa otoka Korčula.

Picerija i restoran

– Još od davnina je poznato, tačnije iz Biblije, a duboko se nadamo da su mnogi to pročitali i zapamtili -„Vino je život čovjeka, ako ga pije umjereno”- objašnjavaju razloge svog prisustva na ovom skupu iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Na „Sabatini 2018” predstavnici CDPR-a promovisali su, crnogorskoj javnosti dobro poznati, edukativni materijal „Grožđe – hrana i lijek” i „Vino – hrana i lijek” i podijelili ga učesnicma. U brošurama su objašnjena sva ljekovita svojstva grožđa i vina, sastav i koristi od njega, kao i njegovo preventivno dejstvo u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući kancer i oboljenja srca i krvnih sudova.

Međunarodni susret „Sabatina 2018” je istovremeno bio prilika da CDPR, koje propagira pravilnu i zdravu ishranu, uz zdrave stilove života i konstantnu fizičku aktivnost, predstavi svoje djelovanje.

Naglašavaju da je prevencija na ovaj način, uz pravilnu i zdravu ishranu, kao i stalnu fizičku aktivnost, prvi i osnovni štit u borbi protiv ove opake bolesti.

Tokom susreta priređen je veliki broj programa, između ostalog i Okrugli sto o zadrugarstvu, zatim uvijek interesantna i atraktivna radionica o vinu prof dr Bernarda Kozine, a onda, kao i svake godine, radionica „Wine Gastro Show”. Predstavljene su i nove knjige o vinovoj lozi i vinu, koje su štampane od prošle Sabatine.

Svoja vina predstavili su Dalmacijavino d.o.o. iz Splita i PZ Kuna 1898 sa poluotoka Pelješca.

Istovremeno  organizovan je za učesnike interesantan studijski obilazak uz upoznavanje privrednih i kulturno-istorijskih znamenitosti grada Mali Lošinj, zatim grada Osor – „muzeja na otvorenome” i Poljoprivredne zadruge Cres, uz prezentaciju vina Udruge Žlahtina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code