Početna Naslovna CEDIS: Javna rasvjeta u prigradskim naseljima nelegalna, Sekretarijat izbjegava objašnjenje

CEDIS: Javna rasvjeta u prigradskim naseljima nelegalna, Sekretarijat izbjegava objašnjenje

10

Stubovi javne rasvjete u naseljima Topla, Ratiševina i Drenovik nelegalo su postavljeni mimo mjernih mjesta i morali su biti isključeni sa distributivne mreže zbog neovlašćene potrošnje električne energije, potvrđeno je Radiju Jadran iz kompanije CEDIS, čija je tehnička ekipa proteklih dana isključila javnu rasvjetu u pomenutuim naseljima.

Kako navode, ekipe CEDISa su prilikom kontorle, utvrdile da je ulična rasvjeta na elektrodistributivnu mrežu u Sušćepanu priključena mimo mjernog mjesta:

„To znači da se radi o neovlašćenoj potrošnji električne energije. Zakon o energetici zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje CEDIS da ukoliko utvrdi novlašćenu potrošnju, bez prethodnog upozorenja, obustavi isporuku električne energije korisniku. Dalje postupanje propisano je Pravilima za sprovođenje postupka za otkrivanje, utvrđivanje i sprječavanje neovlašćenog korišćenja električne energije i Metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne energije, pa je shodno tome izvršen obračun neovlašćene potrošnje“, navode u CEDISu.

Uz to, kako dodaju, ekipe CEDISa su utvrdile da rasvjeta na dijelu Tople i Drenovika nijesu u evidenciji sistema, te da se radi o „samovoljnom priključenju na distributivni sistem električne energije“ pa je i u ovim slučajevima postupljeno u skladu sa propisima.

„U toku je postupak podnošenja dokumentacije i izmirenja duga za neovlašćenu potrošnju od strane nadležnog preduzeća“, kažu u CEDISu, ne precizirajući o kojem iznosu je riječ, iako je Radio Jadran tražio taj podatak.

U CEDISu takođe nijesu odgovorili na naša pitanja da li će i na drugim lokacijama u gradu biti isključenja javne rasvjete ( ukoliko bude bilo potrebe ), da li su lokalnu upravu upozoravali na dug te hoće li CEDIS protiv Opštine zadovoljenje svojih prava tražiti sudskim putem.

Sekretarijat dao nepotpuno objašnjenje

Povodom ove situacije, redakcija Radija Jadran kontaktirala je ranije i predsjednika Opštine, Stevana Katića, koji nije odgovarao na naš poziv. Potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur, kratko nam je kazao da „ne zna o čemu je riječ“ te da „pošaljemo pitanja kabinetu“. U Komunalno stambenom preduzeću bili su upoznati sa ovim problemom, ali, kako su nam kazali, preduzeće nema ingerencije.

Radio Jadran je poslao nekoliko pitanja, međutim, Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, kojim rukovodi Dejan Radonić, nije odgovorio ni na jedno.

Nelegalno postavljene stubove javne rasvjete i nelegalnu potrošnju struje, u Sekretarijatu su okarakterisali kao „nesporazume i sitne administrativne probleme“.

„Javna rasvjeta na području Drenovika, Ratiševine i dijela Tople ponovo je u funkciji. Tokom proteklih dana riješeni su nesporazumi i sitni administrativni problemi zbog kojih je došlo do gašenja rasvjete, na obostrano zadovoljstvo Opštine i Cedisa, a na korist građana. Ne očekujemo da u narednom periodu problema ponovo bude“, navodi se u dopisu Sekretarijata.

U Sekretarijatu nijesu željeli ni da potvrde ni demantuju da su stubovi rasvjete postavljeni nelegalno, kao ni da je CEDIS do sada već par puta „gasio“ rasvjetu zbog toga, što su nam potvrdili i mještani iz ovih naselja, koji su problem i prijavili.

U pomenutom Sekretarijatu nijesu htjeli da odgovore na sljedeća pitanja naše redakcije:

1. Da li ste informisani da je CEDIS počeo da isključuje javnu rasvjetu u pojedinim prigradskim naseljima jer Opština, navodno, nije izmirila, dug za struju prema CEDISu ? ( prema našim informacijama, javna rasvjeta isključena je naseljima Drenovik, Ratiševina i Topla II / III )

2. Da li je tačno da je razlog isključenja rasvjete, navodno, dug lokalne uprave prema CEDISu i, ako jeste, kolika je visina duga i za koji vremenski period ?

3. Kada će (navodni) dug biti izmiren ?

Dio mještana Drenovika koji je o problemu informisao i našu redakciju, kazali su nam da gašenje javne rasvjete „nije od juče“, već da se to dešavalo nekoliko puta ove godine, ali da ne znaju ko je i kada stubove postavio.

Akcija CEDISa: Počelo suzbijanje nelegalnih priključaka i naplata utrošene struje

Kompanija CEDIS u julu je počela intezivnu akciju suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije na području svih crnogorskih opština. Samo tokom avgusta realizovano je oko 590 obračuna po osnovu neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrijednost oko 190 hiljada eura.

„Od ukupno obračunatih 1.600.000 kWh (kilovatsati), oko 30 odsto je obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa, dok je oko 1.100.000 hiljada kWh obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika“, preciziraju u CEDISu.

Podsjećaju da, shodno propisima, neovlašćeno korišćenje električne energije podrazumijeva: samovoljno priključenje korisnika na distributivni sistem električne energije ili instalaciju drugog kupca, korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja, neovlašćeno izvođenje intervencija na mjernim uređajima čime se onemogućava pravilno registrovanje utrošene energije, samovoljno priključenje nakon obustave isporuke električne energije zbog neovlašćene potrošnje ili neplaćanja računa za utrošenu energiju, kao i korišćenje električne energije nakon raskida ili isteka ugovora o priključenju ili ugovora o snabdijevanju.

10 Komentari

 1. Da li to znaci da ce CEDIS kad s naplati od nelegalnih potrosaca…da vrati gradjanima iznos koji geadjani placaju po osnovi gubitka na distributivnoj mrezi? CEdus Nije imap nikakve gubitje jer ih je faktirisao i naplacuvao od gradjana.

  6
  2
  • Pitajte samo sve stanovnike u ulicama kako i ko je skupljao pare za troskove kopanja i postavljanja stubova pa ce vam tacnoi reci osobe koje su skuspljale pare i odradjivale posao. A kada sam kao stanovnik jedne od isih ulica trazio od ” organizatora!” ( a koji je dosao na moje imanje da trazi pare), pismeni dokumenat o tome ko zapravo stoji iza toga projekta umesto odgovora dobih odgovor ” vi uzurpatori niko vas u ulici ne voli i nije cudo sto se terate odavde” itd. E te reci toga i takvog suseda me naterase da dokazima tj ne rekla kazala, da njemu i njemu slicnima dokazemo ko je zapravo uzurpator u nasoj ulici. Cilje nase TUZBE PROTIV NN LICA U DRZAVNOM TUZILASTVU HN je bio da se konacno dokaze ko je uzurpator i da se nas ostave na miru kao . “niste Srbi, iste svoji na svome, oterat cemo vas odavde jer mi imamo puno prijatelja u policiji i komunalnoj, drugova , vi ste uzurpatori tudje zemlje, necete da platite pare za osvetljenje ulice ” itd.
   Ukratko: sve se zna ako se zeli znati, tako da hercegnovnski opstinski oci jako dobro znaju celu ” pricu” oko nelegalne rasvete u navedenim delovima grada, ali je pitanje samo ko se koliko ovajdio pa sad cuti i pravi se lud — kao ne zna se —-. Price za malu decu.

 2. Pitane CEDIS-u: sto preduzimate (ako preduzimate) protiv odgovornih, vasih, lica koja daju saglasnost i priklucuju na el. instalacije stambene i druge objekte koji su izgradjeni bez gradjevinske dozvole i nemaju dozvolu za upotrebu, odnosno, dokaz da je ugradjena el.instalacija tehnicki ispravna (“divlja” gradnja)?

  24

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code