Češki ratni veterani u Kotoru

Češki ratni veterani u Kotoru

662
0
Podijeli

U posjeti Kotoru danas su češki ratni veterani, sa kojima su u obilasku znamenitosti Unesco-vog grada, uz riječi dobrodošlice, bili predstavnici Opštine i Udruženja boraca Crne Gore.

ceski ratni veterani kotor 290816 1Češki ratni veterani obišli su spomen obilježje strijeljanim mornarima, stradalim tokom Pobune mornara 1918. godine u Kotoru. Tokom obilaska spomen obilježja u Škaljarima, goste iz Češke pozdravio je, između ostalih, potpredsjednik Opštine Kotor, Tvrtko Crepulja.

Picerija i restoran

– Zadovoljstvo mi je je i čast pozdraviti naše drage goste – ratne veterane iz Republike Češke. Raduje nas što ste – na proputovanju po balkanskim zemljama, obilazeći spomenike i mjesta gdje su pali vaši saborci i ratni drugovi – odlučili da posjetite Kotor i ovo spomen – obilježje. Nadam se da ćete, nakon evociranja sjećanja na istorijske događaje utkane u tradiciju naših naroda – imati prilike i da upoznate grad Kotor koji vas sa poštovanjem dočekuje – rekao je Crepulja.

ceski ratni veterani kotor 290816 2Osim spomenika u Škaljarima, ratni veterani iz Češke posjetili su i obilježje na zgradi Opštine Kotor, mjestu na kojem je bilo suđenje pobunjenim mornarima, kao i stari kotorski zatvor, gdje su služili kaznu.

Pored toga, boravili su i u Pomorskom muzeju Crne Gore, gdje su imali priliku da se upoznaju sa stalnom postavkom o Pobuni mornara 1918. godine, u kojoj je vođa bio češki mornar František Raš, iz grada Prerova, koji je i stradao u pobuni.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code