ČESTITKE I PORUKE ZA 8.MART: ŽENAMA RAVNOPRAVNOST U IZVRŠNOJ VLASTI

ČESTITKE I PORUKE ZA 8.MART: ŽENAMA RAVNOPRAVNOST U IZVRŠNOJ VLASTI

281
0
Podijeli

Međunarodni Dan žena 8.mart koji treba da promoviše zalaganje za ravnopravan status žena u svim sferama društva, uglavnom, protiče kao i neki drugi praznici, potrošački.

Mada i uz razne performanse i zabavno muzičke manifestacije, kao i one humanitrane. Možda će najveću korist od dana posvećenog ženama imati ugostitelji, cvijećare i nakupci-prodavci cvijeća. Bilo je veselo i u lokalima na Škveru, jer su udruženi organizovali i živu svirku, dijelili damama cvijeće.
Povodom Dana žena službenici saobraćajne policije hercegnovskog i tivatskog Centra bezbjednosti na više punktova takođe su poklanjali vozačicama ruže i flajere u okviru projekta „Policija u zajednici”.
No, da se ne zaboravi zašto se u stvari obilježava ovaj dan Ujedinjene nacije (UN) u Crnoj Gori pozvale su na prepoznavanje stvarne važnosti 8. marta, a sve političke, ekonomske i intelektualne lidere u državi da osiguraju dalju, jaču i posvećeniju podršku osnaživanju žena.
Kako su naveli iz Sistema UN, obilježavanje 8. marta svake godine predstavlja još jednu priliku i za muškarce i za žene da razmisle o dosadašnjim postignućima i odrede buduće prioritete neophodne za postizanje rodne ravnopravnosti.
– Žene u Crnoj Gori su ostvarile napredak na mnogim područjima u posljednjih 100 godina. Stekle su politička prava 1946. godine, a od Drugog svjetskog rata do sada su postigle isti nivo obrazovanja kao muškarci. Ipak, ravnopravnost još uvijek treba osvajati na mnogim područjima, kaže se u saopštenju.
Crna Gora se nalazi na 52. mjestu u indeksu razvoja po mjeri čovjeka, ali, sa manje od 15 odsto žena u Skupštini ona zauzima nisko 95. mjesto među zemljama članicama UN na skali koja se odnosi na učešće žena u parlamentarnom radu.
Kako se dodaje, njih svega 16,9 odsto učestvuje u radu lokalnih parlamenata, a vrlo malo žena ima privilegiju da donosi odluke na izvršnim nivoima vlasti.
Praznik žena počeo je da se obilježava u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine, i Njujorku marševima više od 15 hiljada žena godinu ranije, koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.
Dan žena prvi put je obilježen 1911. godine u Austriji, Njemačkoj, Švarcarskoj i Danskoj.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code