Početna Politika Čestitke za 21. maj – Dan nezavisnosti

Čestitke za 21. maj – Dan nezavisnosti

18

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore: Vrijeme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija

„Poslije samo 13 godina od obnove nezavisnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja Crne Gore, danas s ponosom ističemo da je vrijeme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija. Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država. Postala važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije, sve privlačnija investiciona i turistička destinacija s realnim izgledima za dinamiziranje rasta i poboljšanja kvaliteta života građana. Multietnička zajednica za primjer u širem okruženju, posvećena demokratskom i institucionalnom snaženju, vladavini prava i unapređenju ljudskih prava i sloboda, po evropskim standardima.

Sve ovo je siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim trendovima. Za novo doba trebaju nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sistem koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije. Inovacije stvaraju i ambijent za prevazilaženje starih podjela i retrogradnog nasljeđa, u najboljem interesu današnjih, i generacija koje dolaze. U tim procesima nužno je osavremenjavanje socijalne funkcije države, nužna je solidarnost koja je oduvijek krasila crnogorsko društvo. Ja snažno vjerujem da se respektibilna većina ljudi u Crnoj Gori, na osnovu konkretnih rezultata koje smo ostvarili u međuvremenu i etabliranja države kroz partnerstvo s najrazvijenijim zapadnim demokratijama, uvjerila da smo preuzimajući odgovornost za vlastitu budućnost prije 13 godina napravili najbolji izbor.

U to ime, svim našim građanima još jednom čestitam 21. maj, s najboljim željama za ličnu i porodičnu sreću, i za dalji procvat naše države. Nek’ je vječna Crna Gora!“

Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore: Posvećenije raditi na društvenom konsenzusu

“Svaki novi 21. maj, svaka godina u kojoj od 2006. obiježavamo život u ponovo nezavisnoj,  našoj državi Crnoj Gori, dodatno nam potvrđuje veličanstvenost građanskog dostignuća koje slavimo 13. put.

21.maj je jedan od datuma koji protokom vremena postaje sve važniji! Za samo nešto više od decenije, Crna Gora je formirala institucije i uspostavila sve složene mehanizme za funkcionisanje države. Za to kratko vrijeme postali smo ne samo međunarodno prepoznatljiva, već i širom svijeta uvažena zemlja. Postali smo jedna od 29. NATO članica, a u regionu dobar susjed i država bez premca po uspješnosti u evropskim integracijama.

Kao demokratska država, njegujemo pluralizam političkih i svih drugih ideja koje čine moderno građansko društvo. Treba još posvećenije da radimo na postizanju društvenog konsenzusa u vezi sa strateškim razvojnim pravcima države.

Čestitam Dan nezavisnosti Crne Gore, uvjeren da ćemo svaki naredni 21. maj obilježavati u sve uspješnijoj i bogatijoj Crnoj Gori”.

Andrija Popović, predsjedik Liberalne partije Crne Gore: Imamo za što biti ponosni

“Dan nezavisnosti Crne Gore, 21.maj, jedan od najznačajnijih datuma moderne crnogorske istorije kada smo svi zajedno potvrdili da se sloboda može izboriti, ne samo puškom, već i perom, demokratijom i voljom slobodnih ljudi, udario je snažne i održive temelje građanske i moderne države.

Od obnove državnosti slavimo 13 godina, na kojih imamo za što biti ponosni. Crna Gora je danas članica NATO alijanse najmoćnijih demokratija svijeta, u predvoriju Evropske unije kao sljedeća članica, država multietničkog sklada i sloge raličitih kultura i tradicija koji smo očuvali. Postignuti su značajni i socijalni i ekonomski iskoraci, pa danas građani imaju bolje prilike za kvalitetan život, otvorene granice i povezanost sa Evropom i svijetom ali i velike iskorake u ekonomskom standardu u odnosu na period prije obnove državnosti.

Naravno, čeka nas još mnogo posla koji zahtijeva zajedničke i složne napore svih društvenih, ekonomskih, političkih i drugih aktera. Dokazali smo da Crna Gora ima kapacitet da zajednički napravi, za malu državu, velike stvari, i uvjeren sam da će vrijeme pred nama potvrditi našu zrelost i spremnost da se suočimo sa budućnošću. Da je vječna Crna Gora!

Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore: Hajde da volimo i poštujemo Crnu Goru onako kako ona zaslužuje

“Smisao i značenje 21. maja svakako se, ni u najmanjoj mjeri, ne nalaze u zlonamjernim i krivotvorenim interpretacijama nosilaca vlasti koji, vidjeli ste, i ovih dana, ovaj datum zloupotrebljavaju isključivo da jedne proglašavaju patriotama, a druge izdajnicima. To nije samo profanisanje patriotizma kao osjećanja imanentnog svakom ljudskom biću, već i svođenje ovog datuma na instrument kojim bi željeli da ostanu na vlasti i u tome je suština njihove “ljubavi” prema Crnoj Gori.

Građanke i građani, vi znate kako se Crna Gora voli – iskrenošću, poštenjem, čuvanjem njenih najboljih tradicija, bratskom ljubavlju, komšijskom slogom, a ne kriminalom, lopovlukom i mržnjom, kako je vole oni koji se, nažalost, nalaze na njenom čelu.

Hajde da promijenimo paradigmu ljubavi prema Crnoj Gori, hajde da je volimo i poštujemo onako kako ona zaslužuje – bez gaženja njenih zakona i njenog Ustava, hajde da sačuvamo njene ljepote od pohlepnih tajkuna bliskih vlasti, hajde da spriječimo našu mladost da odlazi iz domovine, hajde da se u njoj rađaju novi naraštaji, hajde da živi Crna Gora, naša majka i naša otadžbina. Da je slavna i da je vječna Crna Gora!”

Ranko Krivokapić, predsjednik SDP-ea: Da li smo ispunili očekivanja onih koji su sanjali nezavisnu Crnu Goru?

“Trinaest godina obnove nezavisnosti Crne Gore prilika su za svođenje mnogih bilansa politike koja je upravljala zemljom u tom važnom periodu utemeljenja države. Prilika da objektivno vrjednujemo ogromno istorijsko dostignuće obnove države, ali i da sagledamo, prije svega,  greške, lutanja, izgubljene šanse da Crna Gora danas bude bolja nego što jeste.

I uvijek, povodom ovog grandioznog datuma, odzvanja to toliko puta postavljeno pitanje. Da li smo ispunili  očekivanja onih koji su sanjali nezavisnu Crnu Goru onda kada je to više bio mit nego realna šansa? Da li smo iznevjerili one malobrojne bastadure iz devedesetih koji se ne “šćeše u lance vezati”? Da li ova današnja Crna Gora pjeva o svojim sinovima kao što su oni pjevali o njoj? Jesmo li izvukli pouke iz vremena od prije jedan vijek kada je nestala Crna Gora. Da li je politička generacija koja je obnovila nezavisnost kadra da kolektivnu slobodu pretoči u slobodu svakog građanina ove države?

EU put i NATO članstvo su kapitalna dostignuća i ona su sigurno najveća ostvarenja za ovih 13 godina jubileja. Ali i EU i NATO podrazumijevaju vrjednosni sistem, nijesu i ne smiju biti paravan za kamuflažu raznih pohara i rasprodaja. Ako budu to, građani će gubiti vjeru u ova dva stuba današnjeg civilizivanog i demokratskog svijeta.

Amerikanci su morali samo jednom da osvoje svoju nezavisnost, a mi smo nekoliko puta u našoj istoriji morali da prisegnemo za svojom slobodom iznova. To će reći da dugo trajemo, ali i da nijesmo uvijek bili dovoljno pametni da tu slobodu odbranimo i da uvijek nijesmo bili dovoljno mudri da tom slobodom gazdujemo.

Nova Crna Gora, da bi bila mudra i pametna, da bi opstala i bila vječna kroz vjekove mora pred sobom imati cilj prve vrste – da vjera u Crnu Goru bude opet i puna vjera u njenu pravdu. Da Crna Gora bude država koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu.

Jedino Crna Gora koja ima osjećaj jednakosti, pravičnosti i solidarnosti, je Crna Gora spremna za nove velike istorijske iskorake. Jedino takva Crna Gora je dostojna generacija koje dolaze.

SDP vjeruje i svim svojim bićem boriće se za takvu Crnu Goru – državu svih.

Neka nam je svima srećan Dan nezavisnosti Crne Gore i da ga vječno slavimo.”

Dritan Abazović, predsjednik URA: Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu, moramo i možemo drugačije

Građani su 21.maja 2006. godine obnovili nezavisnost, ali su i tada sanjali drugačiju Crnu Goru:

“Svakodnevno se susrijećemo sa napravadom, obrisima privatne države, slabim institucijama i prevelikom politizacijom koja guši slobodan duh građana. Međutim, svako vrijeme nosi svoje  izazove. Ono što je konstanta je vjera u promjene. Uvijek smo dobijali bitke onda kada se to činilo nemogućim”, kazao je Abazović.

On je u čestitiki naglasio i da je vjera u promjene pokretačka snaga svih reformskih akcija.

“URA je za povezivanje građana, odabir pravih ideja i stvaranje nove društvene vrijednosti. Istorija nas uči da zajedno možemo pobjeđivati. Vrijeme je da pokažemo da možemo drugačije. Zajedno moramo da uredimo svoju kuću, pružimo ruku komšijama, ojačamo socijalnu koheziju i poboljšamo životni standard. Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu. Naš je cilj da je učinimo naprednom, bogatom i slobodnom, zemljom razvijene Evrope. To je posao za sve. URA je za budućnost. Srećan Vam Dan nezavisnosti!”, poručuje  Abazović.

Predsjednik OO DPS Herceg Novi, Slobodan Radović: Ljubav prema domovini

“U ime Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Herceg Novi svim gradjanima Herceg Novog i Crne Gore čestitam 21. Maj, DAN NEZAVISNOSTI.

Ljubav prema domovini i privrženost tekovinama 21. maja, učinili su našu domovinu ljepšim, boljim mjestom za život, te modernim demokratskim društvom. Nek je vječna Crna Gora! Predsjednik OO DPS Herceg Novi Slobodan Krušo Radović.

18 Komentari

 1. Meni ne znači apsolutno ništa ako predsjednik HN opštine ne čestita građanima 21. maj, Dan nezavisnosti. Bolje i to nego da čestita, a iza leđa drži dva srednja prsta…
  A ja se od 21. maja 2006. osjećam mnogo prijatnije u Crnoj Gori!

  9
  22
 2. Stevan Katić je gospodin i ozbiljan čovjek.Doživio je kao mlad čovjek ono što niko od nas nikada neće.Dobio je orden Sv.Save Srpskog koji je mu je Mitropolit lično uručio.Ko je zaboravio neka se podsjeti na google.Na slici se vidi kako ga ponosno nosi.Sa razlogom.On zna da ga taj orden obavezuje.Zato se i ponaša odmjereno,pametno i ne pada mu na pamet da bilo kakvim izjavama ili čestitkama ide na ruku onima koji tog Sv.Savu (Rastka Nemanjića) pokušavaju da protjeraju iz bića pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori.I ne samo njega nego i sve Nemanjiće i Petroviće.Mislim da su sličnog ili istog stava i Danijela,Miloš,Miloš,Simonida,Boris…

  20
  19
 3. Žalosno da predsjednik opštine ne čestita,nije normalno tako ponašanje ,bez obzira na pripadnost .Probaj to u Sad,Njemačkoj gdje su demokrate na vlasti!

  21
  21
  • Nije zalosno , no mu svaka cast! Meni je bitnije sta sve covjek radi nego oce li udovoljit vama dokonim ljudima sto samo visite na portalu! Kad vam je praznik idite slavite, ima nas dosta kojima ovaj dan znaci podjelu istog naroda i nije za slavlje

   10
   13
   • simso# da je ovo normalna zemlja i ti i on koji ne poštujete datume i simbole ne bi mogli ovako lajati .Dok je, Simso ,ovo CGora morat ćeš da poštuješ kao i svuda u svijetu.Nažalost prema takvima samo izgleda sila riješava problem

    7
    6
 4. Do danas sam imao malo nade da je ova vlast demokratskija i pametnija od svih sto smo imali u HN od 2000.godine kad ono gos. Katic i gos. Bigovic koji predstavljaju sve gradjane Herceg Novog nisu bili u stanju fa cestitaju Dan nezavisnosti Crne Gore a ako im je milije i Dan nezavisnosti Srbije.To je stvarno n e o p r o s t i v o!

  24
  25
 5. Hvala i politickom rukovodstvu opstine na cestitkama cime su pokazali koliko postuju nepunih 8 000 gradjana koji su glasali za nezavisnost,bice Crna Gora vjecna i bez vas!

  33
  35
  • Nisi iu baš najjasniji u komenraru ili ti smeta što je Bečič čestitao a Kstić i Bigović nijesu ili ne smiju. I što su Šimrakovu čestitku izosravili, s Sloba i Mila stavili.

   9
   8
   • Gdja Zorka to sto vas boli d… javite se dr medicu ili kako se vec zove pa ce vam to rjesit a sto se tice ucinka podsjeticu vas na obecanja,gdja Djurovic preko 300 projekata po MZ,Katic izgradnja skole u Igalu,autobuske st,rjesenje za bolnicu meljine,izgradnja garaza…,Konjevic ukidanje parking servisa,ukidanje putarine…o depolitizaciji i izboru kadra da ne pricamo,tako da mi je lako za tvoje d… u odnosu na veliki broj gradjana sto boli i glava i zeludac od muke

    6
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code