Četverogodišnjak iz Beograda zabrinut za hercegnovske palme

Četverogodišnjak iz Beograda zabrinut za hercegnovske palme

5
Podijeli

Tragičnost rapidnog gubitka kanarskih datula ne pogađa samo građane primorskih opština. Četverogodišnji Damjan, sin Novljanke Biljane Mijatović koja danas radi kao profesorica njemačkog jezika u Beogradu, bezgranično je zaljubljen u Novi i njegove palme. On svaki raspust provodi u Herceg Novom i jako teško se od Novog rastaje, pričaju nam njegovi rođaci.

Damjan je u vrtiću, po povratku u Beograd, naslikao “zimski raspust u Herceg Novom”,  a dominantni motivi su uništene palme, koje su na njega ostavile snažan utisak. U poplavi crteža sa sniježnim motivima, vaspitačica nije očekivala Damjanove kanarske datule koje je napao surlaš. Četvorogodšnjem dječaku, koji živi u urbanom dijelu Beograda, bez zelenila, okružen zgradama i betonom, stabla palmi, kada dođe u Herceg Novi su neobična i zanimljiva, jer ih nema u svom okruženju. Ali, njegova briga i zbunjenost zbog propadanja stabala, ne jenjava.

Picerija i restoran

– Kako to da palme nemaju doktora? Zašto ne mogu biti izliječene? Hoće li baš sve umrijeti? – pitanja su koja Damjan stalno postavlja vaspitačicama u vrtiću, roditeljima, odraslima sa kojima komunicira.

S obzirom na sadašnje stanje sa fondom kanarskih datula u Herceg Novom, Damjanu niko ne može odgovoriti na ova pitanja.

I odrasli čekaju  da vide rezultate posebnog Akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera za suzbijanje crvenog surlaša sa planom revitalizacije i sanacije štete, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

5 Komentari

 1. Damjane, tete po Opštini lakiraju nokte
  i čekaju kad neko ustane da malo sjednu,
  znaš puno nas je za plate,a i stolica fali,
  a za palme , lako će mo.

 2. Dok naši opštinari vode brigu samo o svojim platama i načelničkim mjestima,
  ovaj mališa koji voli Herceg-Novi, brine njihove brige.
  Ipak ima nade za Herceg-Novi.

  27
  1

Ostavite komentar

*

code