Četvrto veče 31. FFHN-MFF: ”Rekvijem za gospođu J” i “Ne gledaj mi...

Četvrto veče 31. FFHN-MFF: ”Rekvijem za gospođu J” i “Ne gledaj mi u pijat”…

1
Podijeli

Četvrtog dana 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival večeras će na Kanli kuli biti prikazan film “Rekvijem za gospođu J”, reditelja Bojana Vuletića. Film se prikazuje u okviru zvanične takmičarske selekcije.

Tragikomedija o društvu u tranziciji sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi sredovječne očajne žene koja ne može da okonča ni život zbog birokratskih prepreka, “Rekvijem za gospođu J” svjetsku premijeru imao je na Berlinskom filmskom festivalu. Na FEST-u je u nacionalnoj selekciji osvojio nagrade za najbolji film, režiju, scenario i žensku ulogu, i nagradu dnevnog lista Politika. Takođe, proglašen je za najbolji film 17. goEast festivala u Vizbadenu, posvećenog kinematografijama Centralne i Jugoistočne Evrope. Dobio je i nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Picerija i restoran

Gosti 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival su reditelj filma Bojan Vuletić, producent Nenad Dukić i glumica Mira Banjac.

U 22.40, takođe na Kanli kuli, biće održana premijera filma “Ne gledaj mi u pijat”, rediteljke Hane Jusič. Film se prikazuje takođe u okviru zvanične takmičarske selekcije. Proglašen je najboljim filmom i pripalo mu je priznanje »Beogradski pobjednik« na 45. Međunarodnom filmskom festivalu FEST, žiri je za najbolju žensku ulogu nagradio glumicu u pobjedničkom filmu Arijanu Čulinu, a ostvarenju Hane Jušić pripala je i nagrada žirija kritike srpskog ogranka FIPRESCI. Gošća festivala je protagonistkinja filma Mia Petričević.

Na Tvrđavi Forte Mare, u 22 sata, biće projekcija filma “Slava”. Film su režirali Kristina Grozeva i Petar Valchanov, a prikazuje se u okviru zvanične takmičarske selekcije. “Slava” je nakon tihog početka festivalskog ciklusa u Lokarnu, sa vremenom postala pravi festivalski teškaš koji osvaja pregršt nagrada širom Evrope.

Priča o tragičnom kočničaru Canku, koji je spreman da okrene svijet licemjernih državnih institucija naopako, kako bi povratio svoje dostojanstvo, simbolički opisuje trenutnu EU politiku.

Gosti festivala su Decho Taralezhkov, scenarista i Margita Gosheva, glumica.

U 23.45 na Tvrđavi Forte Mare biće projekcija filma ON BODY AND SOUL (Na duši i tijelu) ekscentrične drama mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, koji je dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na 67. Berlinskom festivalu. “Na duši i tijelu” je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici – novoj radnici Mariji (Aleksandra Borbeli) i njenom starijem šefu Endreu (Geza Morćanji) – koji shvataju da su srodne duše.

U okviru selekcije studentskih filmova, četvrtog dana Festivala, u amfiteatru Herceg festa od 21 sat biće prikazani filmovi TIŠINA Jovane Avramović, FABIJAN Lovra Mrđena, DJECA ĆE DOĆI Ane Jakimske i ŽEĐ Nikole Vučinića i NIPENTES Jona Simvonisa.
Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru selekcije dokiumentarnih filmova biće prikazani: TASMINA, JAHAČICA Faridura Rahmana, GOLD IZ KOULVILA Rossa Bolidaia, SIN PLANINA Yavuza Sekim Tascioglua, S RUBA PAMETI Milana Majara i ANGELIKA Leopolda Legranda.

U Foajeu Dvorane Park u 12.30 biće održana promocija knjige RAZGOVORI O FILMU, filmske rediteljke Marije Perović. Knjiga je objavljena u izdanju podgoričke kuće Nova knjiga.

Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a organizatori Festivala su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.

1 komentar

  1. Sugestija organizatorima: Ako već na vratima Kanli Kule imate obezbjeđenje lijepo bi bilo da ih uputite u osnove kulturnog ponašanja. Događaj koji obezbjeđuju je iz kulture, kojima prisustvoju umjetnici, glumci… nismo na mitinge ili fudbalske utakmice pa da nekulturna žena iz obezbjeđenja pretura po torbama. Ako to već mora da radi, postoji za to civilizovan i kulturan način.

Ostavite komentar

*

code