Četvrtog dana 32. Filmskog festvala: Premijera crnogorskog filma “Lijenština”

Četvrtog dana 32. Filmskog festvala: Premijera crnogorskog filma “Lijenština”

0
Podijeli

U takmičarskoj konkurekciji dugometražnog filma na Kanli kuli večeras, četvrtog dana 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, dvije projekcije, a prva, u 21 h, crnogorska premijera filma LIJENŠTINA reditelja Alekse Stefana Radunovića.

“Lijenština” nas kroz iskrenu, nepretencioznu, mladalačku energiju debitanta Alekse Stefana Radunovića suočava sa komedijom savremenog života u Crnoj Gori. Gosti festivala su reditelj filma, glumci Savo Šćepanović i Sejfo Seferović i producentkinja Andisheh Namvari.

Picerija i restoran

Reditelj Aleksa Stefan Radunović rođen je u Španiji, a u Crnu Goru se doselio 2000. Godine. Istovremeno je I autor scenarija. Uloge: Savo Šćepanović, Milica Šćepanović, Tatijana Marinović, Sejfo Seferović, Vuk Sandić, Saša Radunović, Veljko Tošković, Ilija Redžić. Montaža: Dejan Urosević. Direktor fotografije: Galen Humber.Scenografija: Ilija Vujošević

Sinopsis:
Mladiću Milošu, koji je razveden od supruge, zabranjeno je da posjećuje svoje dijete, jer nije u stanju da plaća alimentaciju. Nalaženje zaposlenja mu je jedina nada da ponovo vidi svog sina. Na tom putu suočava se sa preprekama kao što su korupcija, ekonomska situacija u njegovoj državi, ponos i apatija.

U 22.30, takođe na Kanli kuli, biće održana regionalna premijera filma NEVAŽNO JE DA LI ĆEMO U ISTORIJU UĆI KAO VARVARI Radua Judea, koji je sa svojim novim filmskim poduhvatom upravo osvojio Karlove Vari. Film je rumunski kandidat za Oskara.
Na Tvrđavi Forte Mare u 21 sat, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana projekcija filma KAPERNAUM Nadine Labaki, a nakon toga u 23.15 biće prikazan film SVI ZNAJU dvostrukog dobitnika oskara Asghara Farhadija. Film je otvorio ovogodišnji Kanski festival.

U Dvorani Park tačno u ponoć počinje program PONOĆNE PROJEKCIJE koje otvara film CLIMAX Gaspara Noa – jednog od najkontroverznijih stvaralaca dašanjice. Gaspar Noe je ove godine pobjedio u selekciji Director’s fortnight u Kanu sa još jednim filmskim remekdjelom koje ne priznaje tabue.

Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, u okviru takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, biće prikazani filmovi PRONAĐI, NACILJAJ, UNIŠTI Sylvaina Cruiziatija i Mile Zhlukthenko, KASA SON DUNO Vanesse Rüegger, ISTI Dejana Petrovića, MAMINA KOSA Maje Arnekleiv, 228 Deniz Şengül i Mazhara Yıldıza i POD ZEMLJOM Nayre Sanz Fuentes. Gosti Festivala su reditelj Dejan Petrović i rediteljka Maja Arnekleiv

U Dvorištu kuće Nobelovca Iva Andrića od 21 sat biće prikazani filmovi MARICA Judite Gamulin, NAGRADA Lidije Mojsovske, S DRUGE STRANE JASTUKA CVJETALA JE TRNOVA RUŽICA Dragane Jovanović i IVA Maje Alibegović. Gošće su Lidija Mojsovska i Maja Alibegović.

U Dvorani Park u 14 sati biće repriza filma U RATU Gustava Mulera, a u 17 sati filma KRIVICA Stefani Brize.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code