Početna Društvo CGO: Vlada da preispita ugovor sa firmom „Orascom“ koji se odnosi na...

CGO: Vlada da preispita ugovor sa firmom „Orascom“ koji se odnosi na Mamulu

2

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i ove godine su odali poštovanje svim nastradalima i zatočenima u logoru Mamula tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske. Iz CGO-a pozivaju aktuelnu vlast da preispita ugovor sa firmom „Orascom“ koji se odnosi na ostrvo Lastavica, i da adekvatno zaštiti ovaj kulturno-istorijski spomenik koji je bio antifašističko stratište.

– Podsjećamo da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 78 godina, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli. Delegacija CGO-a je i ove godine posjetila ostrvo Lastavicu kako bi odali pomen nastradalima, zajedno sa boračkim udruženjima iz Boke Kotorske i njihovim gostima. CGO žali što ni nova Vlada nije poslala svoje predstavnike da budu dio komemorativnog događaja.

Oni smatraju da moderna Crna Gora može biti zasnovana jedino na antifašizmu, a to uključuje, između ostalog, i jednak odnos prema svim mjestima stradanja od strane fašista u Crnoj Gori tokom II svjetskog rata. Zabrinjava činjenica što je i danas malo poznato da je preko 2.000 bilo zarobljeno i mučeno u Kampo Mamuli od čega najviše žena i djece.

Mamula, ali sva druga mjesta stradanja na teritoriji Crne Gore, bi morala biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma, umjesto što se ide ka potpunom zaboravu patnje i bola zatočnika Mamule.

CGO će nastaviti da insistira na očuvanju antifašističkog kulturno-istorijskog naslijeđa u različitim formama, a kako bi i time doprinijeli i očuvanju sjećanja na antifašističke žrtve, ali i građanskog koncepta Crne Gore – zaključuje se u saopštenju.

2 Komentari

  1. Oskrnavljeno mjesto stradanja, nažalost i uz pristanak boračke organizacije i nekih NVO! DPS i njihovi prijatelji su „ošporkali“ sve što su dotakli!

    12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code