Cijene u trgovinama “poletjele u nebo”: Bahato ili opravdano ponašanje trgovaca?

Cijene u trgovinama “poletjele u nebo”: Bahato ili opravdano ponašanje trgovaca?

57
Podijeli

Postalo je pravilo da početak ljetnje turističke sezone na primorju obilježi i porast cijena u trgovinama. Ovoga puta, ako je suditi po reakciji potrošača, ali i po našem istraživanju, došlo je do drastičnog skoka cijena mnogih artikala, u prosjeku od 20 do 40 odsto.

Mještani i turisti s razlogom negoduju. Cijene osnovnih namirnica su previsoke za prosječnog građanina, pričaju nam ljutito u anketi koju smo napravili na glavnom gradskom trgu u Novom:

Picerija i restoran

– Užasno su porasle cijene da se više ne može kupiti ni hljeb niti mlijeko. Dva puta je za mjesec dana došlo do skoka . Samo mlijeko koje sam plaćala 60 centi, sada je 70 centi. Hljeb koji sam kupovala za 29 centi, sada dajem 40 centi – navodi gorka jedna penzionerka, koja , kaže da sa 250 eura jedva preživljava. Zato uvijek i kupuje najjefinije namirnice.

– Svake sezone cijene rastu, a ove baš drastično. Naredne godine možemo očekivati nastavak poskupljenja, a plate i penzije ne mrdaju – priča rezignirano sugrađanin.

– Nevjerovatno je sve otišlo, hrana, sanitarije, kozmetika… to je već divljanje. Najgore je što ćemo sve to plaćati i kada odu turisti. Trgovci su stvarno prećerali. Bezobrazluk – srdita je Novljanka.

– Najviše su poskupili suhomesnati i mliječni proizvodi, sokovi, hrana za djecu, zatim voće i povrće, koje je daleko skuplje nego u ostalim gradovima. Sve je poskupilo, čak i voda. Strašno – dodaje njena prijateljica.

– Visoke cijene ne odgovaraju ni domaćima niti turistima. Trebalo bi da se zapitamo kakvu poruku šaljemo gostima od kojih većini na primorju zavisi egzistencija. Oni se žale , a žalimo se i mi. Oni odoše, a nama ostadoše nagrđene cijene u svim radnjama – primjećuje i mladi bračni par.

Turistima koji stižu iz evropskih zemalja sve je podnošljivo, čak i povoljnije, međutim, onima iz regiona kupovina u hercegnovskim trgovinama je često šokantna:

– Povrće i voće, prehrambrene namirnice, garderoba, u Herceg Novom su skoro duolo skuplji. Prinuđeni smo da dobro pazimo gdje kupujemo, jer smo već prvog dana uočili različite cijene istih artikala u marketima. Po nešto suhomesnato smo i donijeli sa sobom – kaže nam jedan turista iz Sarajeva.

Herceg Novi ima razgranatu trgovinsku mrežu, konkurencija je velika, ali niko od velikih trgovinskih lanaca očigledno nije odolio izazovu veće zarade u sezoni. Jer, svi su korigovali cjenovnike.
Svi koji su prinuđeni da “čuvaju takulin” , pa i reporteri Radija Jadran uvjerili su se da su etikete s novim, većim cijenama na većini proizvoda u marketima.

Iz marketing službe “Volija” kažu da je “došlo do porasta troškova, što rezultira neminovnim povećanjem cijena”. Navode da neće biti novih poskupljenja tokom sezone, a sa njenim okončanjem cijene velikog broja artikala će vratiti na pređašnje stanje.

Na pitanje Radija Jadran koliko je ukupnog asortimana u procentima poskupilo, iz kompanije Voli trade DOO kazali su da poskupljenje nije linearno.

-Poskupili su pojedinačno artikli, u skladu sa našom analizom stanja na tržištu i aktivnostima konkurencije. Najmanje povećanje cijena je primjenjeno na proizvodima koji spadaju u osnovne životne namirnice, kao i na proizvodima čija nabavna cijena nije povećana – naveli su iz “Volija”.

To što u marketima iste kompanije, u jednom gradu, prodaju iste proizvode po različitim cijenama u “Voliju” objašnjavaju različitim formatima marketa – “veliki marketi imaju diskontnu ponudu i veći obrt, mali, kvartovski marketi koji su na turistički atraktivnim lokacijama su u drugoj cjenovnoj kategoriji, što je praksa svuda u svijetu”.

Koliko koštaju ulje, mlijeko, pivo…

Djeluje da je sve poskupilo. Prosječan građanin može da se suoči sa poskupljenjima luksuzne robe, jer bez nje može, ali sa skokom cijena osnovnih životnih namirnica i industrijskih proizvoda, teško. Najgore je što kvalitet često ne prati cijenu. Upoređivalili smo cijene samo nekih artikla u marketima četiri vodeće trgovinske firme u Novom .

U Jadranovoj potrošačkoj korpi našli su se: ulje Vital, organsko mlijeko Bello, Nikšićko pivo u limenci od pola litre, kisjela voda Knjaz Miloš od pola litra, vino Plantaže Vranac od litra, susam pečeni od 100 grama “Omega”i prašak za veš Ariel. Ovi artikli pokupili su inače za 20 centi do 1,20.
Ulje Vital u Idei iznosi 1,18 eura, ali je trenutno na akciji, te košta 1,09. U marketu Aroma je 1,25 eura, a u Voliju i HD Laković je 0,99 eura.

Organsko mlijeko Bello u Idei iznosi 1,61 eura, u marketu Aroma je 1,45 eura, a u Voliju 1,59 eura. Najjeftinije je u Lakoviću i iznosi 1,29 eura.

Nikšićko pivo u limenci od pola litre u Idei je 1,18 eura, u marketu Aroma je 1,09 eura, a u Voliju iznosi 1,15 eura. HD Laković ima najnižu cijenu od 0,79 eura.

Kisjela voda Knjaz Miloš od pola litre u Idei iznosi 0,49 eura, u Aromi i Voliju je 0,45 eura, a u HD Laković je 0.39 eura.
Susam “Omega” od 100 grama u Idei iznosi 0,82 eura, u Voliju 0,85 eura, dok u HD Laković ima najnižu cijenu od 0, 69 eura.
Vino Plantaže Vranac od litre u Idei ima redovnu cijenu od 2,72 eura, ali trenutna akcijska cijena je 2,39 eura. U marketu Aroma iznosi 2,65 eura, u Voliju je 2,69 eura, dok je u Lakoviću 2,19 eura.

Prašak za veš “Ariel” od 3 kilograma u Idei iznosi 6,76, ali mu je akcijska cijena 5,99 eura. U marketu Aroma je 6,39 eura, u Voliju 5,99 i u Lakoviću 4,99 eura.

Kako, ipak, ušparati?

Ko ima mogućnosti treba da prati akcijsku prodaju kojom trgovci nastoje da se izbore za mušterije. Ali, pazite da ne uštedite euro na siru, a potrošite dva i više na nešto drugo.
Ne kupujte uvijek u istom marketu, obiđite više njih i provjerite cijene i kvalitet namirnica, pogotovo sastojke.
Bez obzira šta kupujete, gledajte obavezno deklaraciju i datum proizvodnje na artiklima.
Provjeravajte račun na kasi!
Kupujte domaće!
Smanjite obroke, zdravije je!

57 Komentari

 1. Ajd nastranu i to što su digli cijene,ali što nam prodavaju škart robu za te evrposke cijene,to je jedno veliko pitanje sa sve inspekcijske službe.
  p.s. ništa ja onako nešto na glas razmišljam.

  10
 2. Svaka cast za hd lakovic ovo je dokaz da drzava misli na svoje gradjane i kao jedina crnogorska radnja to i dokazuje.naprijed crna goro i hvala milo i dusko!!!

  2
  21
 3. Ovo je pljačka! Svuda je sve poskupilo. Jedino u HD Laković nije. Kakve su ovo cijene?! Ovo normalno nije. Za jedan dan se potroši više od 25 eura. Treba otići u HD Laković i nakupovati se svega za cijelu sedmicu. Inače u Aromi je skupo uvijek. Ne znam za Voli i Ideu

  14
  4
 4. I uz sve ovo Vlada Crne gore hoće da nas dokusuri sa Legalizacjom”nelegalnih” (sa svim dozvolama kad su građene osim što po tadašnjem zakonu nisu mogle imati građevinsku dozvolu a svijet je izgleda nastao sa nastankom DPS-pljačkaša )objekata ! Drugo ime za pljačku je Vlada Crne gore.

  15
 5. Hvala Bogu da napokon neko ima hrabrosti da napiše nešto o neviđenoj pljački koja je naravno u dogovoru sa vladom Crne gore.Nesmiju Vijesti nesmiju ni drugi takozvani opozicioni listovi al smije Radio Jadran.Kapa dolje.

  15
  4
 6. Hahahhahah a čuješ li ove Jadranke majke ti, obično ih tjeraju da nešto popiju kad sjednu u kafić, ma šta mi napriča, ko da je u biblioteku došla e svašta stvarno

  8
  2
 7. Državi odgovara da cijena svega što se prodaje bude što viša, jer iza svega stoji famozni PDV. Što viša cijena, viši PDV, više novca u državni budžet. Došla turistička sezona i poznata politika cijena u vrijeme sezone da se diže cijena svega i svačega nije samo crnogorski izum. Rade to svi na Mediteranu. Sistem ‚‚oderi turistu ‚‚ odavno se zapatio svuda oko nas i kod nas.

  12
 8. Zato 2x mjesecno podjete do Trebinja, nakupujete sta treba. Cijene su u startu jeftinije a jos ima i povrat pdv. Kod nas samo kruv i neke sitnice. Mada je hdl prilicno korektan sa cijenama. Ono sto me nervira je mali broj radnika po radnjama a i njihova nezainterovanost za posao. Ali vjerovatno su ekploatisani pa ih u potpunosti razumijem. Mala digresija, ima isto tako i za nase prilike velika radnja bijele tehnike dje niko nista ne zna o tome sto prodaje, ima ih sva sila ali malo ko nesto zna. Pa sramota bi me bilo da prodajem a da ne znam sta prodajem!

  21
  1
 9. Murisic – Meljine, najpovoljniji, suhomesnato jeftinije nego u Srbiji, higijena isto…. I HDL je ok sa cenama… Ideje i ostalo cist lopovluk.

  24
  1
 10. Dolazim iz srbije i uvek lepo sa sobom ponesem sve namirnice tako da nemam problem sa cenama,moja zamerka jedino ide tome sto na dosta plaza nam zabranjuju da unosimo termos sa hranom i picem tako da smo tu ograniceni ili nas teraju kad sednemo u neki kafic da moramo nesto da popijemo a vodu sa cesme ne sluze

  6
  31
 11. Svi kukaju a radnje pune,ko nema para nek ne kupuje a svi kupuju nikad se nije bolje zivjelo no sad bi gospoda da nose ajfone na kredit a da im je leb 20 centi

  13
  40
 12. Ovo nije nista novo,svake sezone na rivijeri cene poskupe I do nekoliko puta u toku dva meseca?!Da li je normalno da bocu coca_cole od 0,5 placamo 0,99€?sramota!!!!
  Trenutno,ali I ibace,najjeftiniji je HdlLakovic I on ima moju potpunu podrsku!!!!

  25
  4
 13. ‘Smanjite obroke, zdravije je!’

  Penzioneri sa bjednih 180e na aparatima.. Robovi novskih privatnika kojim kasni sedmi dan tih epskih 300e u šoku i nevjerici.. Gladna djeca u čudu, pitaju se što su sad krivo napravila pa su kažnjena gladovanjem

  Uh, kao da ste rekli onu čuvenu – ako nemate ljeba jedite kolače

  34
 14. Mislim da svaki mjestanin dubrave i srbine zna za malu radnjicu na dubravi koja nikad ali nikad nije kucala fiskalni racun gdje je vecini robe istekao rok. U toj istoj radnji inspekcija nikad usla nije.. Kako je mogice da se to radi poslednjih 15 god..??? Pantu su cijene po 40% skuplje na ostale konkurente. Cigare na crno ne izdavanje racuna. Pa brat bratu oni su na porez ojadili i drzavu i opstinu ko zna koliko stotina hiljada eura.

  36
  1
  • Apsolutno tacno,najgora prodavnica i sto kazes bez racuna i pola robe isteknuo rok trajanja.
   Ali ono Sto je gore Od nepostovanje zakona jeste selektivno sprovodjenje zakona.
   Fuj

   34
   1
 15. Podgoričani su došli i uništili domaće trgovine tako da sada mogu da dižu cijene i budu skuplji negoli bi bili oni koji su morali da zatvore zbog njih

  26
  4
 16. Зато ја купујем код Муришића, невјероватно да мала локална продавница има добит са пристојним цијенама, а овим великим коорпорацијским се повећали трошкови па лудују са цијенамс. Уштедим на скоро сваком артиклу, а помогнем наше људе а не неке Словенце ил ко зна ко стији иза ових великих мсркета.

  42
  3
 17. Sto se samih cema tice HDL je najeftiniji, ali sto se kvaliteta robe tice tu su jedni od najgorih. Radio sam u njihovoj radnji par meseci i ono meso psu ne bih dao da jede.

  35
  3
  • Radio,proslo vreme….
   Ti si isti taj mesar koji je.prodavao to isto meso loseg kvaliteta.Mislim da nije u redu pricati lose o bivsim poslodavcima a da prethodno se ne zna zasto su ti bivsi.Dalje,meso koje kupujemo u svim trgovinama je od istog dobavljaca-Mesoprometa,koji je dominantan na trzistu sa nabavnim cenama….
   Sledece,Lakovic ima robu ne izvikanih robnoh marki,a kvalite isti kao I “markirani”,a one trgovacke marke placaju samo pakovanje,a sve je.od istih proizvodjaca-citaj deklaracije…..
   Uostalom,vi koji ste navikli da placate meso,hemiju,prehranu I sl.po astronomsko niskim cenama,nastavite!!!!

   6
   1
 18. Trgovci svjesno kalkulišu cijenama roba i usluga u sezoni.
  Razmišljaju da će svaka roba naći kupca.
  Ako neće da kupe domaći, hoće stranci.
  Pitamo se ko kupuje trešnje trešnje po 5 evra na šetalistu, ali one prolaze.
  I na pijacama su bile jedne cijene za domaće, druge za Ruse.
  Kad ih pitate osjećaju li neku nelagodu zbog toga, kad ih već Tržišna inspekcija ne kažnjava, odgovaraju da je za sve kriva država.
  Jer, zaboga, oni rade 3 mjeseca, a poreze plaćaju 12 mjeseci. Oni zarade samo u sezoni, a moraju da troše i žive čitave godine.
  (Podrazumjeva se i da ništa ne rade u tom periodu).
  Naravno da je država odgovorna.
  Ne zbog poreza, već što ne funkcionišu institucije.
  Agencija za zaštitu konkurencije bi morala da pokrene istragu da li je bilo dogovora o cijenama u maloprodaji.
  Nadležna je i za lokalna tržišta.
  Rezultat istrage može da bude kazna mnogo veća od poreza.

  31
  • Koja drzava? Oni sto donose zakone ih ne postuju, ili ih mjenjaju kako njima odg. Ne zbog drzave, nego upravo protiv drzave. Narod samo kopira.

   15
 19. E blago nama, sa ovim turistima i vlasti koja ih forsira. Pa gledaju jeli paradajz 60 i lubenica 70.
  U Budvi i Dubrovniku gambori 25 € porcija i ujutro morate rezervisati sto za večeru.

  19
  24
  • A jes’ vam Radio Jadran ubo temu.
   Niko neće da radi ,a kukate na cijene.
   Radnika ne mogu naći za rad u trgovini.
   Prvo pitaju kolika je plata, radno vrijwme,pauza za kafu.
   A maja što se vratila iz Italije.
   Paradajz kvalitetan 3 e, lubenica 2 E, pizza 12 e jabuke 2,5 e.
   Nemojte dezinfoemisati građane.
   Dosta im je svoje muke.
   A turisti naši kad odu u Grčku kukaju, dođu kod nas kukaju.parking im skup, pa vam na kapiju parkiraju,kukaju,, to im je u genima, a Beograd skuplji i od nas i Grka.

   15
   18
   • Vi biste da Vam rade bez plate, bez pauze i ako može da uopšte ne idu kući. Ako Bog da nećete takvim rezonom nikad naći radnika i zaslužujete da propadnete. Opametiće se jednom ovaj narod da ne pristaje na takve ucjene. I da, naravno da je jeftinija hrana u Italiji, Austriji, Njemačkoj..nego narod je ovdje presiromašan da bi mogao putovati i to vidjeti..

    26
    5
 20. To je standardno, prije pocetka sezone sve poskupi. Ove godine su to uradili i u zimskom periodu, na povecanje pdv-a od 2 %, cijene su skocile 10 do 15. Vjerovatno imaju samo njima znan obracun i kako suu dosli do krajne cijene. Voli ima razlicite cijene u velikoj rasnji i u malim radnjama, tipa u Meljinama i kroz rivijeru razlika po 20% na istim artiklima nego u Igalu. Kako to objasnjavaju? HDL tipa salama jedan dan 8 e drugi na snizenju 6, treci vec 12. Ne vjer da im baa nabavka toliko podigne cijenu. Mogu oni da pricaju sta oce, sve to sto rade nema veze sa nabavnim cijenama, jednostavno gledaju da uzmu dok to malo sezone traje sto vise.

  49
  1
 21. Trgovci lazu. Artkli bi poskujeli I u drugim gradovima da je razloga povecanje troskove. Zašto onda nisu poskupili isti artikli u Niksicu I Bjelom Polju? Svi oni gledaju da nama sa mora uzmu I zadnju crkavicu, mi smo bogate opstine !!! Napokon treba da neko stane u odbranu potrosaca iz Herceg Novog ili mi moramo da se organizujemo. Pozivam sve gradjane da svaki dan upisu svoj protest u knjigu zalbi, onda protest upozorenja na 10 minuta ispred objekata pa na kraju bojkot trgovina koje nas plackaju. Bez nasilja, naravno.

  78
  4
  • Odlicna ideja!!!
   Treba tako uraditi!!!
   Ajde da vidimo hoce li biti ista od toga?
   Npr lokalno stanovnistvo da na 10-15 min blokira ulaz i izlaz iz prodavnica – za pocetak dovoljno, lakovic ,voli i idea u zeleniku.
   Moze li se ovaj narod bez mooda osmjeliti na takav potez?

   31
   3
 22. Javno pozivam agenciju za zastitu potrosaca da zaustavi nezakonito podizanje OSNOVNIH NAMIRNICA!!! Javno ih pozivamo da zaustave harac i divljanje! Jer dragi prodavaci podivljacemo i mi pa sto cete onda! Drzavo, zastiti nas!

  59
  1
 23. Nije istina da je doslo do novih povecanja cijena,zbog cega onda nisu povecali cijene u Podgorici,Niksicu,Bijelom Polju… zar gore nisu cijene isto tako poskupjele,ne nego zasto sto imaju razlicite arsine,ovdje ima nesto ljudi sa strane koji dodju da se okupaju,pa radi njih svi trgovci u sezoni dignu duplo cijene… Ovo je sramota…..

  62
  1
 24. Svaki godine letujem u Tivtu ili Herceg Novom,u Aromama su pre imali mnogo bolji asortiman iz uvoza-drugaciji I kvalitetniji, ove godine se ne razlikuju mnogo od Idea marketa,bili su skuplji I pre ali su imali kvalitetnije milka cokolade,keksice,bombone,svasta nesto lepase I drugacije od ostalih,

  35
  5

Ostavite komentar

*

code