Čistili južni dio Orjena, pa se peli do Siljevika

Čistili južni dio Orjena, pa se peli do Siljevika

1
Podijeli

Svjetski dan čistih planina obilježava se više od dvije decenije 26. septembra, a protekle nedjelje je treći put obilježen i u Herceg Novom.

Sakupljan je otpad kroz Kamensku ravan, u južnom dijelu masiva Orjena, te organizovan promotivni izlazak retrasiranom planinarskom stazom na obližnji Siljevik, vrh visok 1452 m.
Događaj su osmislili i organizovali Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub „Subra“.

Picerija i restoran

– Kamenska ravan predstavlja, pored Vrbanja, glavni portal za ulazak u dubinu Orjena, pa je značajno i taj dio planine držati u optimalnom stanju, između ostalog i kroz ovakve akcije. Upravo predstavljena nova staza za Siljevik, koju su ljetos radili članovi PK „“Subra“, učiniće ovaj vrh lakše dostupnim za posjetu, budući da je provedena kroz manje zahtjevan teren od prethodne, trasirane još 90-godina prošlog vijeka – navode iz Agencije.

Na novoj trasi, pod samim vrhom, nalazi se nekada obrađivani, a davno napušteni dolac, primjer borbe za svaki pedalj obradive zemlje na orjenskom kršu. Sa novom stazom dolac postaje usputno odmorište, sa mogućnošću da se u doglednom periodu tu postavi i info tabla sa tematikom života na kršu.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code