CITADELA I DALJE TONE, ALI SE MOŽE BAREM OČISTITI!

CITADELA I DALJE TONE, ALI SE MOŽE BAREM OČISTITI!

0
Podijeli

Citadela_prolazZapušetenu, obraslu u draču, u razvalinama, staru tvrđavu Citadela u Herceg Novom pokušaće da očiste članovi Ekoloskog društva Boke Kotorske. Oni u nedjelju u 8 h organizuju akciju čišćenja.

– Opština nema para za sanaciju Citadele i zato građani mogu barem ovom akcijom skinuti sa sebe mali dio odgovornosti za njeno propadanje – kaže za Radio Jadran predsjendica Ekološkog društva Boke Kotorske Olivera  Doklestić.

Picerija i restoran

– Nešto što je dio graditeljskog naslijeđa i što je jedna od najvažnijih kulturoloških tački u gradu, zaboravljena je, pa je zbog toga i pokrenuta ova akcija – rekla je Doklestićka.

Akciju će podržati i NVO  “Drustvo prijatelja Herceg Novog” i “Koraci”, kao i Javno stambeno komunalno preduzeće i JP “Čistoća”.

 

Predviđeno je da čišćenje traje  od 8 do 12 sati. Potrebno je da svako ponese svoj alat. Zborno mjesto je na Šetalistu “Pet Danica” kod Citadele.

Prema istorijskim podacima temelj tvrđave Citadela postavio je bosanski kralj Tvrtko, koji je 1381. godine osnovao i Herceg Novi.

Citadela je obnovljena i 1702. godine u vrijeme mletačkog perfekta Petra Anđela Mano, o čemu svjedoči i zapis na latinskom. Tada je tvrđava bila povezana sa susjednom “Forte mare” i činila je jedinstvenu fortifikacionu cjelinu.

Kada je početkom 20 – tog vijeka izgrađena željeznička pruga od Uskoplja do Zelenike trvđave su postale odvojene. Otada Citadela  nije obnavljana. Prepuštena je zubu vremena, zemljotresima, nesavjesnim pojedincima i nebrizi nadležnih.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code