Članovi „Subre“ u međunarodnoj vježbi spasavanja u BiH

Članovi „Subre“ u međunarodnoj vježbi spasavanja u BiH

1377
0
Podijeli

Speleološko-alpinistički odsjek Planinarskog kluba Subra učestvovao je 20.maja u međunarodnoj vježbi spasavanja u okolini sela Ubla (BiH). Akcija je sprovedena u objektu Noćna jama koju su izabrali domaćini, Speleološko društvo Zelena brda iz Trebinja.

– Jama je duboka oko 100 metara, a nalazi se na obroncima matičnog Orjena, sa trebinjske strane. Akcija je trajala oko 10 sati, a u jami su istovremeno, na različitim dubinama i raspoređeni po timovima, bili 28 spasilaca koji su pokazali  znanje, koordinisanost i psiho-fizičku spremnost za ovako zahtjevna spasavanja – pričaju iz PK Subra.

Picerija i restoran

   Opisuju dalje da je od ulaska medicinskog tima, do iznošenja nosila sa “unesrećenim” , prošlo  punih 7 sati. Ovakve akcije su dugotrajne, zavise od pristupačnosti terena, broja i uigranosti ekipe koja sprovodi spasavnje, svakako njihovog znanja i spremnosti.

Od učesnika, organizatori su okupili kvalitetne ekipe iz speleoloških stanica iz Trebinja, Foče, Banja Luke, GSS Hrvatske-stanica Dubrovnik, GSS Srbije-Beograd, Planinarski klub Vučiji zub iz Trebinja i lokalne teritorijalne vatrogasne jedinice, kao logističku podršku.

Osim sticanja novih znaja i razmjene iskustva, bogatstvo ovih vježbi je u ostvarivanju kontakata za dalju saradnju u regionu i buduća zajednička djelovanja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code