COK stipendira devet crnogorskih sportista, među njima dvoje Novljana

COK stipendira devet crnogorskih sportista, među njima dvoje Novljana

0
Podijeli

Uz pomoć Fonda olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta, COK je dodijelio stipendije za devet crnogorskih sportista.

Oni su  najbolji koje Crna Gora ima u pojedinačnim sportovima, kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović.

Picerija i restoran

Stipendije u iznosu od 670 USD mjesečno dobili su atletičari Slađana Perunović, Kristina Rakočević i Marija Vuković, karatisti Marina Raković i Mario Hodžić, teniserka Danka Kovinić, jedriličar Milivoj Dukić i džudisti Danilo Pantić i Nikola Gardašević.

Saopšteno je da su kandidate za olimpijske stipendije predlagali nacionalni sportski savezi.

Stipendijske ugovore su potpisali Perunović, Rakočević, Dukić i Raković, dok će ostali, koji zbog obaveza na takmičenjima nijesu prisustvovali ceremoniji, to uraditi naknadno.

Simonović je kazao da su dobitnici stipendija nade Crne Gore na Igrama u Tokiju 2020. godine.

“Stipendija će trajati do avgusta 2020. godine, u iznosu od 670 USD. Sa stipendijom se može prestati i ranije, ukoliko sportista izgubi sve šanse da se domogne olimpijske norme. Nadam se da će svi naši sportisti koji su potpisali ugovor o stipendiranju izboriti nastup na Igre u Tokiju”, kazao je Simonović.

On je podsjetio da je COK ove godine iz sopstvenih sredstava obezbijedio stipendije za deset sportista, koje su trajale do kraja septembra.

“Obezbijedili smo i stipendije za po 11 mladih vaterpolista i rukometašica. Ukoliko se pojavi sportista koji svojim rezultatom zablista ili izbori olimpijsku normu, COK će ga iz svojih sredstava u istom ovom iznosu stipendirati do kraja olimpijskog ciklusa, do kraja avgusta 2020. godine”, kazao je Simonović.

COK stipendira i šest sportista iz zimskih sportova, kandidata za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu.

Jedriličar Milivoj Dukić podsjetio da počinje njegov treći olimpijski ciklus i da se nada da će biti uspješniji nego prethodna dva.

“Hvala COK, posebno predsjedniku Simonoviću. Treći put sam korinskik olimpijske stipendije, nadam se da ću, kao i do sada, svojim rezultatima opravdati očekivanja COK i javnosti koja me prati na olimpijskom putu”, kazao je Dukić.

Karatistkinja Marina Raković kazala je da joj stipendija znači puno i da će joj omogućiti da isprati mnoge turnire Premijer lige i Serije A.

“Neće biti razmišljanja hoću li moći da otputujem na takmičenja, sada ću sve ispratiti i dati sve od sebe da se što bolji pripremim i osvojim što više bodova. Nijesam zadovoljna ovom godinom jer sam ostala bez evropske medalje. Trudiću se da od 2018. godine svaki svoj cilj ostvarim”, rekla je Raković.

Crnogorska rekorderka u bacanju kugle i diska, Kristina Rakočević kazala je da prvi put dobija stipendiju MOK.

“Očekivanja su velika, velika je i podrška. Nadam se da ću opravdati sva uložena sredstva i izboriti plasman na Olimpijske igre. Zadovoljna sam podrškom. Put profesionalnog sportista je težak i velika su odricanja”, kazala je Rakočević.

Maratonka Slađana Perunović podsjetila je da  treći put juri olimpijsku normu.

“Stipendija će mi mnogo značiti. Nadam se da ću opravdati njihovo povrenje i ponovo ispuniti normu za Tokio”, kazala je Perunović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code