Početna Eco Čovjek nastavlja sa ugrožavanjem prirode: Otpad u moru

Čovjek nastavlja sa ugrožavanjem prirode: Otpad u moru

8

NVO Fit Woman Montenegro nastavlja sa organizovanjem predavanja o zaštiti životne sredine i odnosu lokalne zajednice prema prirodnim resursima. Ovom prilikom NVO Fit Woman Montenegro ugostila je saradnicu u istraživanju Instituta za biologiju mora iz Kotora, magistra Slađanu Gvozdenović. Tokom jednočasovne prezentacije ,,Otpad na plažama”, Gvozedenović je govorila o ozbiljnosti problema bacanja različitih vrsta otpada kako na kupališta i plaže tako i direktno u more, navodi se u saopštenju NVO Fit Woman Montenegro.

,,Otpad negativno utiče na marinske ekosisteme, životnu sredinu, zdravlje, kulturu i ekonomiju. Otpad u moru je problem sa kojim se moramo što prije ozbiljno i odlučno suočiti”- naglasila je Gvozdenović.

U prilog svojoj tvrdnji iznijela je brojne statističke podatke o vrstama otpada, vremenu potrebnom za razgradnju različitih vrsta otpada, kao i druge značajne i zanimljive podatke iz prethodno sprovedenih istraživanja. Kada je u pitanju Jadransko more istraživanja su pokazala da među otpadom preovlađuje plastika (nekada i preko 90%), organski otpad, staklo i papir.

Govoreći o izvorima zagađivanja priobalja i mora Gvozdenović je istakla da najviše otpada koji u slučaju Crnoj Gori ,,proizvodi” turistički sektor, slična je situacija u BiH, dok u Albaniji pored turizma veliki dio otpada dolazi od pomorskog saobraćaja. Kada su u pitanju zemlje EU u Hrvatskoj je najveći zagađivač sanitarni otpad i vode, u Grčkoj turizam i ribarstvo, dok u Italiji preovladava sanitarni i otpad od ribarstva. Prisutni su aktivno učestvovali u prezentaciji iznoseći svoja mišljenja i zapažanja, kao i postavljajući pitanja zarad boljeg upoznavanja teme.

– NVO Fit Woman Montenegro zahvalna je Slađani Gvozdenović i Institutu za biologiju mora iz Kotora na dosadašnjoj saradnji, kao i njihovoj spremnosti da svoje znanje i iskustvo podijele sa članicama ove organizacije i širom zajednicom. Zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti boljoj zaštiti životne sredine, jer je to pitanje koje se tiče svih nas, poručuju iz ove organizacije.

8 Komentari

 1. A pogledajte na sto lice sela iza HERCEG NOVOG , ko to dozvoljava da se priroda unistava !? Dje su sada nevladine organizacije da vide kako se smecem pune livade i sume i unistavaju kompletna sela ? Samo da dodam da ove deponije nazalost otvaraju mjestani istih tih sela a vlast u nasem gradu im aminuje , a dokaz za to je i kada se pozove komunalana policija nema reakcija i sve se nastavlja po starome !!

  5
  2
    • Ne smetaju mi psi nego njihovi vlasnici koji ne vode računa o djeci u moru i smatraju da je svima njihov ljubimac simpatičan kada vrši nuždu na plaži ili se otresa po peškirima. Tako da ste u pravu donekle u vašem komentaru.

     3
     2
     • Za osobu koja je je dislajkovala treba da zna da je regulisano zakonom i kažnjivo dovođenje ljubimaca na plažu koja nije predviđena za takvu aktivnost i da tim činom ugrožava bezbjednost, život i imovinu drugih lica…

      3
      1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code