CRKVA SV.PAVLA I KULTURNO ISTORIJSKO NASLIJEĐE KOTORA I CRNE GORE SVJEDOČE DA...

CRKVA SV.PAVLA I KULTURNO ISTORIJSKO NASLIJEĐE KOTORA I CRNE GORE SVJEDOČE DA JE CRNA GORA UVIJEK BILA DIO EVROPSKE CIVILIZACIJE

392
0
Podijeli

Odnos jednog naroda i jedne države prema svojoj kulturnoj baštini ne izražava se samo administrativnim mjerama i normiranjem, već prije svega snaženjem svijesti o njenoj važnosti.

A to znači o vlastitom identitetu, poručio je premijer Milo Đukanović sa sinoćnje svečanosti otvaranja rekonstruisane crkve Sv.Pavla u Kotoru. Predstavnicima lokalne samouprave obećao je podršku u gradnji zaobilaznice, hotela, žičare, lifta, kao i sufinansiranju sportske dvorane i zatvorenog bazena. Neefikase investitore, koji godinama drže zapuštenim lokacije „Fjorda”, Jugooceanije, URC-a, ali i drugim na primorju, treba pritisniuti većim porezima da konačno grade hotele, što je državni interes Crne Gore, kazao je Đukanović.
Crna Gora ima tu privilegiju da na malom prostoru spaja narode i religije i da gradi svoj moderni identitet u bogatstvu kulturnih i svekolikih različitosti. Primjer crkve Svetog Pavla na najljepši način to simbolizuje. Kao i životna priča i sudbina Blažene Ozane, za čije je duhovničko djelovanje vezano ovo istorijsko zdanje, kazao je premijer na svečanosti u restauriranoj crkvi.
– Ovakvi spomenici i ukupno istorijsko nasljeđe Kotora i Crne Gore svjedoči da je Crna Gora oduvijek bila dio evropske civilizacije, i da je po svojim tekovinama i dostignućima pripadala modernoj Evropi. To je i najbolja potvrda da smo danas na pravom putu. Za razliku od drugih, mi nemamo potrebu da bilo šta dopisujemo, ili da retuširamo našu istoriju. Posebno, ne da svojatamo nešto što nije naše. Ali, imamo obavezu da čuvamo ono što jeste, i da to bogato, vijekovima nagomilano kulturno-istorijsko nasljeđe valorizujemo na pravi način. I da jačamo svijest o značaju tog ogromnog nasljeđa. Restauracija crkve Svetog Pavla i stavljanje ovog modernog objekta u funkciju savremenih potreba Kotora i Crne Gore, najbolji je korak u pravcu takve budućnosti – istakao je premijer.
Crkva Sv. Pavla, koju je 1263. sagradio kotorski građanin Pavle Bari sa ženom Dobrom ima burnu prošlost baš kao i sam grad, podsjetila je predsjednica opštine Kotor, Marija Ćatović. Crkva je bila kasarna i skladište, čak i zatvor. Obnovljena je po svim stnadardima struke i svi značajni areheološki nalazi sačuvani su i dostupni posjeticima, a Kotor je dobio i jedinstvenu višenamjensku dvoranu.
UNESCO-v grad zaslužuje i poseban tretman države pogotovo u rješavanju problema razvoja o kojima je premijer Đukanović razgovarao sa predstvnicima lokalne uprave:
– Premijer je obećao da ćemo dobiti podršku za gradnju hotela, zaobilaznice, žičare ,lifta, sufinsiranje Sportske hale i zatvorenog bazena u Kotoru, ali i za status Kotora, koji je upisan u svjetsku kulturnu baštinu – kazala je Ćatovićka.
Luka Kotor AD, koja je u vlasništvu opštine, moraće da sprovede odluku Vlade i potpiše ugovor sa Lučkom upravom Crne Gore, najavio je premijer.
– Ne može biti izuzetka, ne može biti kompromisa u pogledu poštovanja tog i svakog drugog zakona iz pravnog sistema Crne Gore. Državni organi, počev od nadležnog Ministarstva preko uprave za inspekcijske poslove obaviće svoj dio posla i obezbijediti u najkraćem mogućem roku da i taj privredni subjekt, kao i svi drugi, preuzme u punoj mjeri odgovornost za poštovanje pravnog sistema naše države.
Kotorska uprava dosta dobro radi u sektoru infrastrukture i finansija, ali ima prostora da većim porezima optrereti neunčkovite investitore, koji godinama drže atarktivne lokacije poput „Fjorda”, Jugooceanije i URC-a, poručio je Đukanović, dodajući da treba slijediti državne interese, a ne trgovačke interese investitora.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code