Početna Oko nas Kotor Crna Gora, Boka i Kotor velikim koncertom dostojanstveno obilježili godinu odlaska velikog...

Crna Gora, Boka i Kotor velikim koncertom dostojanstveno obilježili godinu odlaska velikog kantautora Olivera Dragojevića

18

Sinoć, na novoj gradskoj sceni Kotora, na Stadionu malih sportova na Benovu, održan je koncert u čast Olivera Dragojevića. Crna Gora, Boka i Kotor su na ovaj način dostojanstveno obilježili godinu dana od odlaska ovog velikog kantautora. Hitove, koje je i publika pjevala, izvodili su Akademski hor iz Splita Silvije Bombardeli pod dirigentskom palicom Ane Marije Tadin, i hrvatski pjevač, veliki prijatelj i Oliverov sugrađanin, Goran Karan, uz pratnju benda. Publika je imala prilike da uživa u horskim aranžmanima i lijepim glasovima uz mnoge hitove poput Dobar dan, Nadalina, Cesarica, Moj Galebe, Vjeruj u ljubav.

„Večerašnji koncert je najviše uspio zbog svih drugih razloga osim zbog nas. Prvenstveno zbog toga što su nas zvali, a još prije i poslije toga, što su takve pjesme i takav pjevač, čije pjesme samo možeš pokvarit, ne možes popraviti, i zbog publike koja je došla večeras i ponijela srce sa sobom.“ – izjavio je Goran Karan, nakon koncerta.

Goran Karan na muzičku scenu stupa početkom osamdesetih godina 20. vijeka, kao član nekoliko grupa: Epicentar, Deveti krug, Zippo i Big Blue. Solističku karijeru započeo je 1997. godine i već naredne godine pobijedio na Zadar-festu, a potom objavio i prvi solistički album Kao da te ne volim, 1999. godine. S albumom Vagabundo, 2000, postao je poznat izvan zemlje.

Na Don Brankovim danima muzike Karan je nastupio sa Akademskim horom Silvije Bombardeli Univerziteta u Splitu, koji čini pedeset članova, studenti i zaposleni sa svih fakulteta ovog univerziteta. Hor nosi ime velikog splitskog kompozitora i dirigenta Silvija Bombardelija (1916–2002), koji je zaslužan za osnivanje Splitskog ljeta, a biće upamćen kao uspješan profesor Pedagoške akademije u Splitu, te intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Od osnivanja 2016. godine, horom diriguje Anamarija Tadin, koja je upisala je studije muzičke teorije na Umjetničkoj akademiji u Splitu, 2012. godine, a 2018. magistrirala je s temom Silvije Bombardeli: Misečina. Analiza i aranžman za kvartet saksofona. Angažovana je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kao stručni saradnik za predmete muzička pedagogija i solfeđo.

18 Komentari

 1. Bravo za Kotor.Olivera je na danasnji dan ispratilo vise plovila nego sto ce pojedine ljudi.Cuvajmo legende od zaborava…nekom Oliver nekom Sinan.I u muzickom i u zivotnom smisl, stilu i kulturi.

  5
  1
  • Никада за живота и поред пуно позива није хтио наступати у Боки да не кажем у Црној Гори!!!

   3
   7
   • To se zove principijelan covjek,makar se i ne slagao sa njim.Mnogi su pricali pa gutali sto ni pas s maslom nebi.Recimo opeljesena i ponizena Tereza od Konavala.

    4
    1
 2. A kod nas Lukas, Rasta i neka imena koja znaju samo fanovi grand parade i farme i parova i sličnih . Kakva vlast takav grad i muzička ponuda, izuzimajući Dane klasične muzike i maestra Kraljevica .

  8
  3
 3. Hrvati nikada nisu dali omaz bilo kojem jugoslovenskom pjevacu, porijeklom iz neke od drugih drzava. Oliver je mrzio nasu zemlju, nas narod je smatrao pljackasima i okupatorima, iako su to radili pojedinci. Sta bismo mi onda trebali za hrvate da mislimo? Da su koljaci i ubice djece, mucitelji nevinih ljudi? Mi to nismo radili, to u nasoj istoriji ne postoji. Zasto se doticni kantautor nije osvrnuo nekada i na druge zrtve, vec samo na svoju opljackanu imovinu? Ali to je ta preokrenuta istina, a mi se drzimo nje, ne daj boze da postujemo svoj narod koji je tamo izginuo.. sramite se.

  5
  7
   • Mi smo napali njih?? Da li ti vidis dalje od svog nosa? Sta su oni radili nasem narodu u hrvatskoj, mjestanima? Sta su radili u lori? Da se u morinju tako postupalo sa zarobljenim hr vojnicima? Bilo je svega, ali toga nije. Mi nismo monstumi.

    3
    5
 4. Čitam polemiku oko kantautora.Na vikipediju o životu Olivera Dragojevića piše”jugoslovenski i hrvatski pjevač i kantautor”Ako ovo nešto znači.

  6
  7
  • Piše li na vikipediji koliko je pjesama komponovao? za koliko je pjesama napisao tekst? ne piše? znaš li zašto? zato što nije komponovao nijednu… može li onda biti kantautor?

   2
   5
 5. A zašto HN nije doveo na Kanli Kulu ovog ljeta nekog pjevača iz regiona??? ,,baš se pitam” Normalno Opština i Herceg Fest nemaju više para!!! Ne mogu dovesti prikazivanje filma a kamoli nesto drugo!!! Sta na forte mare vise ne mozete jer je ,, navodno tvrdjava upisana u kulturnu bastinu” bas vidim kako je upisana kada se ipak mogu prikazivati filmovi na forte mare. Evo sace se prikazivati za filmski festival na forte mare i kanli kulu!!! Ako ne mozete na forte mare po vasem ali na kraju ipak mozete zasto niste stavili u dvoranu park da se prikazivaju filmovi??? Ja znam zato što nemate para je li tako??? Kakav je ovo grad da nema para za filmsku opremu!!! Pa vidite Tivat ima, svi imaju, Kotor ima svi imaju!!! Pa cak i Zabljak ima imaju Centar za kulturu gdje se prikazuju filmovi!!! A objašnjenje što na Kanli kuli mozete da pustate i na forte mare ali samo za filmski festival to znaci da iznajmljujete tu filmsku opremu i samo je iznajmljujete jer morate da bi nastavili tradiciju filmskog festivala!!! Gdje vam je platno sto ste skinuli sa forte mare?? Bacili ste ga je li tako???!!! Neko bi dao ko zna koliko para da bi gledao film na tvrdjavi i plus pogled sa tvrdjeve na Bokokotorski zaliv!!! Ovako je kako je ali nadam se da ce se nesto promjeniti

  11
  5
 6. “Nije obavezno” tekst je pisala osoba koja je muzički dobro potkovana,a ti neznalico pričitaj nešto o ovom veliko mkanautoru,zato postoji internet.

  7
  6
 7. Oliver je bio veliki pjevač i veliki čovjek, ali kantautor nije bio, što ne umanjuje njegovu veličinu.
  Ali pokazuje da pisac ovog članka, o Oliveru ne zna puno…

  17
  10
  • I nije bitno zna li puno ili ne, veliki Oliver je kroz svoje pjesme rekao sve o sebi o ljubavi o drugima…bilo je privilegija odrastati stasati i stariti uz neprolaznu Oliverovu muziku, hvala Kotoru što je to sve prepoznao i uspiješno organizovao …

   5
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code