Početna Eco Crna Gora dobila Ribarski monitoring centar

Crna Gora dobila Ribarski monitoring centar

1

U okviru Direktorata za ribarstvo, u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, otvoren je Ribarski monitoring centar, saopšteno je iz ovog Vladinog resora.

Rekonstrukcija i opremanje prostorija realizovani su u okviru projekta koji sprovode Ministarstvo, Kraljevina Norveška i Opština Ulcinj – „Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema kroz zaštitu i gajenje morske faune“. Vrijednost projekta opremanja prostorija je oko 60.000 eura.

Kroz prethodna dva projekta iz pretpristupnih fondova EU (IPA), vrijedna 1,2 miliona eura, nabavljeni su i opremljeni ribarski brodovi sa uređajima kojim su povezani na satelit, a iz Ribarskog centra uspostavlejna je veza sa satelitom i razvijena aplikacija koja omogućava 24 – časovni monitoring ribarskih plovila na moru.

Ribarski monitoring centar otvorili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad i predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić.

Partnerstvo i u sektoru ribarstva daje konkretne razvojne rezultate

Uspostavljanje Ribarskog monitoring centra ima više funkcija radi daljeg razvoja ribarskog sektora u Crnoj Gori i održivog upravljanja morskim resursima, kazao je Simović. Rribarima  je u konačnom projekat posvećen, prije svega, da bi oni bili sigurniji na moru u teškom i odgovornom poslu koji rade, naveo je on.

– Projekat će, takođe, obezbijediti održivo upravljanje osjetljivim ribljim resursima. Ribarski monitoring centar treba da obezbijedi evidenciju i sprječavanje svih nedozvoljenih radnji na moru, prije svega nelegalnog ribolova – poručio je Simović.

On je ocijenio da je posebna vrijednost uspostavljanja Ribarskog monitoring centra u njegovoj nadogradnji, kojom će biti omogućeno 24 – časovno praćenje i kontrola ribarskih plovila na Skadarskom jezeru, a oprema  će biti nabavljena kroz MIDAS 2 projekat.

Slijedi otvaranje ribarskih luka i mjesta prvog iskrcaja

NaredniH mjeseci  biće otvorene ribarske luke u Ulcinju, Baru i Herceg Novom, koje će biti realizovane, takođe, kroz MIDAS 2 projekat, uvjeren je potpredsjednik Vlade.

– Ribarima su potrebne ribarske luke i obaveza je države da izađe u susret i ovoj njihovoj potrebi – poručio je potpredsjednik Vlade.

Siguran je da će uskoro biti otvorena i mjesta prvog iskrcaja, širom primorja, što je od izuzetne važnosti za rad ribara, ali i monitoring izlova i praćenje sljedljivosti, bezbjednosti i kvaliteta ribe i morskih plodova.

Od 10 miliona eura opredjeljenih kroz MIDAS 2 za sektor ribarstva, ambicija je da ribarima direktno bude opredijeljeno pet miliona eura, kako bi nastavili sa unaprijeđenjem flote.

– Stoga vas molim da čuvamo ovo naše partnerstvo, dijalog između ribara i Ministarstva, lokalnih zajednica, da unaprjeđujemo to partnerstvo, te da zajedno budemo zahvalni prema našim EU partnerima, Evropskoj komisiji koja snažno ulaže u ovaj sektor, kao i bilateralnim partnerima, kao što je u konkretnom projektu, Vlada Norveške – kazao je Simović dodajući važnost snažne uključenosti i naučnih institucija, prije svega Instituta za biologiju mora koji ima dugu tradiciju i odličan kadrovski potencijal.

Crna Gora se izborila za kvotu izlova koja odgovara potrebama razvoja

Nijesmo spremni da Crna Gora bude kolateralna šteta posljedica prekomjernog prelova resursa drugih država, jasno je predočeno u intenzivnoj komunikaciji sa EK i u okviru Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, dodao je Simović

– I izborili smo se u tome. Crna Gora je pravo na izlov plave ribe povećala sa 40 na 2.500 tona. Mislim da su naši partneri iskazali time pravedan odnos, pri čemu nam ostaje dodatna obaveza da ne pravimo greške koje su pravile druge mediteranske zemlje, da čuvamo resurse, održivo ih koristimo i suzbijamo nelegalne aktivnosti – kazao je Simović.

Kroz rad Ribarskog monitoring centra, pojave kakve su upotreba eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu izlova brzo će biti prošlost.

Ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad zadovoljan je što je norveško iskustvo pomoglo Crnoj Gori da zastiti riblji fond i životnu sredinu mora.

– Morski resursi Crne Gore imaju veliki potencijal, ali ovim resursima se mora upravljati na održiv način – rekao  je ambasador Bjornstad. On se zahvalio Vladi Crne Gore i opštini Ulcinj na dobroj saradnji.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić je kazao je da je projekat vezan za održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema započeo 2015. godine radi suzbijanja nelegalnog ribolova, posebno upotrebe eksplozivnih naprava. Takve pojave su u početku bile učestale, a danas  su nelegalne aktivnosti svedene na minimum. Projekat je dobio puni smisao i približava nas  standardima razvijenih zemalja.

1 komentar

  1. A jesu li se saglasili dinamitaši?
    Oni su važna karika u tom sistemu.
    To je u dugoj tradiciji naroda, kako napisa jedan sudija u oslabađajućoj presudi.

    7
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code