Crna Gora dobila Savjet za zaštitu životinja

Crna Gora dobila Savjet za zaštitu životinja

2
Podijeli

Odlukom Vlade Crne Gore, zarad unapređenja zaštite dobrobiti životinja i rješavanja brojnih izazova u ovoj oblasti, formiran je Savjet za zaštitu životinja.

Njegova je uloga da u što skorijem roku pruži konkretne i efikasne odgovore na brojne probleme koji se tiču zaštite dobrobiti životinja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Picerija i restoran

Nehuman odnos pojedinaca prema prema životinjama, neodgovoran odnos vlasnika prema kućnim ljubimcima, problem velikog broja pasa lutalica i sve češćih pojava napada pasa na ljude, problemi su kojima će se baviti Savjet, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović na prvoj sjednici novoosnovanog Savjeta.

On je podsjetio da je Vlada prepoznala potrebu angažovanijeg odnosa nadležnih institucija, kao i ostalih izazova u ovoj oblasti, zbog čega je 24. maja ove godine formirala Savjet za zaštitu životinja.

Savjet za zaštitu životinja čine predsjednik i šest članova. Predsjednica je direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković, a članovi – predstavnici Veterinarske komore Crne Gore Ratko Ralević, Ivan Popović i Predrag Stojović, zatim predstavnici Ministarstva poljoprivrede Gojko Babović i Sunčica Boljević, te predstavnik NVO za zaštitu životinja Svetlana Manojlović. Za sekretara Savjeta imenovana je savjetnica u Upravi za bezbjednost hrane Vesna Radusinović.

Simović je kazao da sastav Savjeta ohrabruje, jer daje osjećaj sigurnosti, odgvornosti i pragmatizma ljudi koji u odnosu na ovu temu imaju životno, profesionalno i drugo potrebno iskustvo.

Sugerisao je Savjetu da među prioritetima bude čipovanje kućnih ljubimaca, čime će se obezbijediti odgovorniji odnos vlasnika prema kućnim ljubimcima, zatim angažovanija saradnja sa lokalnim samoupravama u domenu stvaranja uslova za izgradnju i održivo upravljanje skloništima za napuštene životinje.

2 Komentari

  1. Ma to je samo na papiru zbog EU. Imenovali su direktore, sekretare i ostale članove koji će dobijat mjesečnu nadoknadu za to i baš ih briga. Ko da je njima stalo do životinja. Društvo je jedna velika farsa ali odbiće se to o glavu prije ili kasnije no glupani nisu svjesni. Niko ne razmišlja malo unaprijed nego daj sad meni euro daj odma da imam. to je domet

  2. I sta, sad ce se kao poceti primjenjivati zakon koji vec postoji, a trebao bi biti mnogo stroziji? Zlostavljaci i ubice zivotinja uprkos dokazima, u mnogim slucajevima cak i video snimcima, prolaze nekaznjeno. Zivotinje ubijaju i truju na najbrutalnije nacine, otrovi se posipaju po parkovima i igralistima, svjesno ili nesvjesno ugrozavaju nase najmladje, a nadlezni ne zele, a mogu da pronadju krivce.

    9
    1

Ostavite komentar

*

code