Crna Gora dobila vozilo za prikupljanje podataka o stanju putne mreže

Crna Gora dobila vozilo za prikupljanje podataka o stanju putne mreže

4
Podijeli

Izvođač, Joint Venture italijanskih firmi Spea ENGINEERING S.p.A. i Progetti e Servizi S.r.l,  u okviru projekta “Razvoj baze podataka o putevima Crne Gore”, predao je danas Direkciji za saobraćaj specijalizovano vozilo za prikupljanje podataka o stanju inventara crnogorske putne mreže.

Kako je saopšteno iz Direkcije,  vrijednost ugovora je 356.895 eura, od čega  85% predstavljaju IPA sredstva, a 15% je nacionalni doprinos ovom projektu. Glavni korisnik projekta je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, tj. Direkcija za saobraćaj kao krajnji korisnik.

Picerija i restoran

Projekat koga finansira EU otpočeo je u decembru 2017. godine, sa periodom implementacije od 12 mjeseci i obuhvata prikupljanje i obradu podataka na svim magistralnim i regionalnim putevima, ukupne dužine 1.783 km.

Izvođač, Joint Venture italijanskih firmi Spea ENGINEERING S.p.A. i Progetti e Servizi S.r.l, obezbeđuje visokokvalitetnu i brzu mjernu opremu, koja ima minimalni uticaj na poremećaj odvijanja saobraćaja.

Kako objašnjavaju iz Direkcije, vozilo za prikupljanje podataka, dovedeno iz Italije, zbog naprednih sistema instaliranih na samom vozilu, obavljaće sveobuhvatno prikupljanje podataka o stanju kolovoza, uključujući geometriju puteva, oštećenja površina kolovoza, hrapavost, makro-teksturu i dubinu kolotraga. Digitalni fotoaparati montirani na vozilu prikupljaju referentne video zapise za  formiranje inventara putne opreme : saobraćajni znakovi; objekti na putu; sistemi za odvodnjavanje; postrojenja i alati. Biće definisan jedinstveni referentni sistem cjelokupne  putne mreže Crne Gore. Prosječna brzina vozila za prikupljanje podataka je oko 80 km / dan.

– Sveobuhvatno prikupljanje podataka je preduslov stvaranja kompjuterizovanog sistema upravljanja nacionalnom putnom mrežom. Izvođač će obezbijediti i predati krajnjem korisniku ovog projekta, Direkciji za saobraćaj, operativnu  Putnu Bazu Podataka (RDB) i funkcionalni Sistem za održavanje i upravljanje kolovozom (PMMS) – navode iz Direkcije.

To će omogućiti odgovornim stručnjacima iz Direkcije za saobraćaj da donesu odluke i pokrenu aktivnosti u oblasti izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite državnih puteva u Crnoj Gori.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code