CRNA GORA JE U OBAVEZI DA ZAŠTITI 10% OBALE

CRNA GORA JE U OBAVEZI DA ZAŠTITI 10% OBALE

106
0
Podijeli

danobaleDan je obale i 25. septembar obilježava se u zemljama Mediterana od 2007. godine, u okviru Mediteranskog Akcionog Plana (UNEP/MAP).
U Crnoj Gori ovaj Dan obilježavaju JP „Morsko dobro”, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Od juče njihovi predstavnici obilaze osnovne škole, dijele promotivni materijal, a danas su u osnovnim školama u Herceg Novom.
– Cilj ove akcije je, kao i prethodnih godina, da se djeci školskog uzrasta približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora – kazala je našem radiju PR “Morskog dobra”, Jelena Jelušić.


“Treba posebno istaći da će “Morsko dobro” obići I škole na sjeveru Crne Gore, gdje ćemo održati niz predavanja na temu obale, njenih posebnosti i načina zaštite. Ovu inicijativu pokrenuli smo radi promovisanja mora iobale kao resursa koji pripada svima nama i o kojima bi svi trebalo da brinemo, živjeli na primorju ili ne.” – kaže Jelušićka.
Radi što bolje zaštite crnogorskog primorja JP “Morsko dobro” ovog ljeta obavilo je 7 analiza morske vode, pri čemu je ustanovljeno da ona ima izuzetan kvalitet.
“Na većini lokacija kvalitet morske vode bio je na najvišem, tj. na K1 nivou tokom čitave sezone. Naši kontrolori su obilazili plaže duž primorja i kontrolisali da li zakupci poštuju odredbe propisanih ugovora, kao i skice kojima je Morsko dobro predvidjelo raspored plažnog mobilijara.” – podsjetila je Jelušićka.
Povodom obilježavanja ovog dana, i dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora u Kotoru kazala je za Skala radio da Crna Gora ima još uvijek veoma lijepu obalu iako mnogo više urbanizovanu nego što bi trebalo i bez reda u izgradnji.
“Sve ono što se dešava na obali ima uticaja i na more kao i sve one aktivnosti koje se odvijaju na samom moru. Područje od Platamuna do Bigova je prilično očuvano i u potpunosti predstavlja jednu prirodnu obalu, koja je veoma bogata I biljnim I životinjskim svijetom, kako iznad mora tako i pod morem. Takva područja bi trebalo očuvati. Crna Gora je u obavezi da zaštiti barem 10% obale, ali mi do sada nemamo nijedno zaštićeno područje u moru. Dokumentacija za proglašavanje zaštićene zone kod Petrovca je maltene pripremljena, međutim to se još nije desilo.” – kaže dr. Mačić.

Picerija i restoran

 

Centralno obilježavanje Dana obale ove godine održava se u Riminiju, u organizaciji Regije Emilija Romanja i Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcionog plana (MAP), a u sklopu aktivnosti EU IPA Adiratic SHAPE projekta. Ovom manifestacijom poručuje se da očuvanje obale, njenog biodiverziteta, pejzaža, prirodne i kulturne baštine, moraju biti obaveza za sve one koji žive na obali, od obale, sa obalom i za obalu.
Centralna tema ovogodišnje proslave biće plaže i, u skladu sa tim, predviđen je veliki broj prezentacija, kao i manje formalnih događaja vezanih za korišćenje i zaštitu plaža.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code