Početna Turizam CRNA GORA NA GLOBALNOM TRŽIŠTU AVANTURISTIČKIH PUTOVANJA

CRNA GORA NA GLOBALNOM TRŽIŠTU AVANTURISTIČKIH PUTOVANJA

0

 

Crna Gora je turističku ponudu za aktivne odmore predstavila  četvrti put na Svjetskom samitu avanturističkih putovanja (ATWS) koji je održan od 8. do 11. oktobra 2012. godine u švajcarskom gradu Lucernu.

Zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom, specijalizovane agencije iz Crne Gore: „3etravel“, „Explorer“, „Montenegro Adventures“, „MN Holidays“ i „RAMS“ su uspješno iskoristile priliku za umrežavanjem i sticanjem novih znanja tokom B2B (business to business) susreta, te je tom prilikom ostvareno oko 60 novih poslovnih kontakata-saopštavaju iz NTO. Tokom narednih dvije do tri godine procjena je da će njih 20% prerasti u poslovna partnerstva.

Picerija i restoran

„ATWS“ se najviše bazira na partnerstvu sa vodećim sjevernoameričkim i evropskim turoperatorima za avanturistička putovanja, specijalizovanim putničkim agencijama, medijima i pružaocima usluga u istom turističkom sektoru.

Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai je istakao da bi principi avanturističkog putovanja „trebalo da budu ono što putovanje u stvari i jeste“ – nasuprot masovnom turizmu bilo koje vrste.

Predstavljanje turističke ponude na „ATWS“-u je od izuzetne važnosti za Crnu Goru kao destinaciju u razvoju ponude aktivnog odmora u prirodi. Domaće agencije kao članice ATTA-e  (Adventure Travel Trade Association), su kroz radne sastanke sa njihovim čelnicima razmatrale razne mogućnosti saradnje, među kojima i potencijale i resurse radi organizacije globalnog samita u Crnoj Gori.

Savjetnica NTO CG Kirsi Hyvaerinen je ocijenila da su prekogranična saradnja Crne Gore i projekti iz oblasti turizma u okviru regiona prepoznati kao veliki plus u pravcu daljeg pozicioniranja na tržištu, a činjenica da su crnogorske agencije inicijatori i članovi mlade „Montenegro Outdoor Association“ (MOA) je  još jedan ohrabrujući faktor.

Predstavljanje na sajmu je realizovano uz podršku programa CHF-a/USAID. Na ovogodišnjem „ATWS“ samitu se okupilo preko 600 lidera iz sektora avanturističkih putovanja, medija, svjetskih organizacije, vlada i udruženja iz 60 zemalja pa ga u tom smislu nazivaju „Ujedinjene nacije avanturističkih putovanja“.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code