Crna Gora pouzdan partner u procesu održivog upravljanja ribljim resursima

Crna Gora pouzdan partner u procesu održivog upravljanja ribljim resursima

4
Podijeli

Formiranjem Direktorata za ribarstvo, u okviru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i upošljavanjem novih ljudi, Crna Gora je pokazala odlučnost da ovaj sektor razvije na nivo koji pripada jednoj Mediteranskoj zemlji, kazao je minstar poljoprivrede i potpredsjednik  Vlade Crne Gore, Milutin Simović na otvaranju 41. redovnog zasjedanja Generalne komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) u Budvi. On je poručio da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u procesu održivog upravljanja ribljim resursima. Istovrmeno, kako je naglasio, Crna Gora očekuje da se pri donošenju određenih mjera, preporuka, a posebno onih koje su vezane za ograničavanje ulaganja u modernizaciju ribolovne flote uzmu u obzir specifičnosti i nivo razvijenosti ribarskog sektora, i to ne samo u Crnoj Gori, već i drugim sličnim zemljama.

– Sektor ribarstva u Crnoj Gori ima ekonomsku, ekološku, sociološku i kulturološku ulogu. Najveći dio ribarstva predstavlja obalni ili mali privredni ribolov, koji se vijekovima unazad obavlja na specifičan način. Imajući u vidu tako dugu tradiciju, ovaj oblik ribolova se mora sačuvati i njegovati za buduće generacije, kao izraz prepoznatljivosti i specifičnosti ribarstva Crne Gore. Nedostatak povoljnih finansijskih sredstava, u kontinuitetu složene ukupne društvene i ekonomske prilike, ključni su razlozi nedovoljne razvijenosti sektora ribarstva – kazao je on, navodeći da crnogorsku ribolovnu flotu uglavnom čine plovila prosječne starosti od 40 godina, sa zastarjelom opremom.

Picerija i restoran

Simović je dodao da je učešće crnogorskog ribolova male plave ribe u ukupnom ribolovu na Jadranskom moru više nego zanemarljivo (manje od 1% ukupnog ulova).

– Zbog toga očekujemo da ribarski sektor sa ovakvim kapacitetima i ovakvim stepenom razvijenosti, jednako u Crnoj Gori kao i u ostalim sličnim državama, budu tretirani na različit način u odnosu na sektore ribarstva u područjima gdje izvjesno postoji preveliki ribolovni napor i prelov ribljih resursa.

Izražavajući razumijevanje za trenutnu alarmantnu situaciju sa stanjem resursa u Mediteranu, Simović je kazao da se pri donošenju određenih mjera, preporuka, a posebno onih koje su vezane za ograničavanje ulaganja u modernizaciju ribolovne flote, mora uzeti u obzir specifičnost zemlje, a posebno nivo razvoja sektora. Kao bitan argument za ovakav zahtjev, on je naveo primjer Crne Gore, koja je  tek na 30% od ukupnog kapaciteta ribolovne flote, u odnosu na raspoložive resurse ribe u njenim teritorijalnim vodama.

– Zbog toga, očekujem razumijevanje potrebe Crne Gore i svih sličnih država, da se omogući ovom sektoru da pruži realno mogući doprinos našim nacionalnim ekonomijama, uz otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje posebno mladih, postizanje boljeg statusa ribara, kao i  potrebu da ovaj sektor obezbijedi dodatu vrijednost u turističkoj ponudi naših država – kazao je Simović.

Prema njegovim riječima rad Generalne komisije za ribarstvo, kao i sve slične inicijative kojima je cilj prava i duboka reforma ribolovnog menadžmenta, imaju punu podršku Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade je informisao predstavnike GFCM i da je Crna Gora značajno podigla nivo aktivnosti u borbi protiv nelegalnog i neregulisanog ribolova, u skladu sa preporukama i mjerama GFCM i EU u borbi protiv ovakvog ribolova. Na tom planu, kako je kazao, prepoznate su obaveze i odgovornosti nadležnih državnih institucija, uz značajno učešće i doprinos nevladinih organizacija, stručne i ukupne javnosti.

U Budvi je 41. redovno zasjedanje Generalne komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) okupilo oko 120 delegata iz 25 zemalja, koji će boraviti do 20. oktobra. Generalna komisija za ribarstvo Mediterana (GFCM) djeluje u okviru UN FAO, podstiče održivo upravljanje ribarstvom i daje preporuke u tom pravcu koje su obavezujuće za njene članice i po prvi put zasijeda u Crnoj Gori.

4 Komentari

 1. Uz svo poštovanje ministra i ove ugledne gospode.
  Je li se to vi sa nama sprdate?
  Pa dinamit prašti na sve strane.Više se baci po moru nego
  što puca po kamenolomima.Po Skadarskom jezeru agregatima biju ribu,sa svim lovočuvarima i policijom.
  Pogledajte ribarnice,ko zna da prepozna odmah se vidi slomljena kičma.
  Koče izlovljavaju sve što stignu,bez kontrole ikakve.
  A kad su nekog jada uhvatili iz Grblja i procesuirali,
  obrazloženje kod oslobađajuće predude je bilo da je to “u tradiciji naroda”.Jeste Sveti Dinamitaš nebeski.
  Poštovani skupe,jedite pijte,narod plaća,pa polako doma.

  17
  3

Ostavite komentar

*

code