Crna Gora sjedi na čvorištu većih naftnih resursa?

Crna Gora sjedi na čvorištu većih naftnih resursa?

17
Podijeli

Seizmičko istraživanje u Jadranskom moru, završeno je prije nepunih mjesec, a prve, nezvanične, informacije, ukazuju da u našem dijelu Jadrana ima nafte i gasa. To potvrđuju i u Ministarstvu ekonomije, gdje očekuju da već krajem ove godine bude montirana prva naftna platforma u Jadranskom moru, piše portal standrad.co.me.

Bušenje Jadrana, u potrazi za „crnim zlatom“, najkasnije bi trebalo da počne za nepunih godinu.

Picerija i restoran

– Kao priprema za ovo geofizičko istraživanje obavljene su brojne aktivnosti, uključujući izradu Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za predmetno seizmičko istraživanje, na koje je Agencija za zaštitu prirode životne sredine dala odobrenje. Cilj ovih istraživanja je precizno definisanje lokacije istražne bušotine čije će bušenje, u zavisnosti od dinamike obrade 3D seizmiĉkih podataka i pripremnih aktivnosti, početi krajem 2019. ili početkom 2020. Godine – navodi se u dokumentu Ministarstva ekonomije, sa kojim je upoznata i Vlada.

Cjelokupni podaci o istraživanju našeg podmorja biće objavljeni na ljeto, nakon čega će uslijediti i pripreme za postavljanje prve naftne platforme u našem Jadranu. Važno je naglasiti da platforme neće biti vidjljive sa obale, te neće imati negativan uticaj na crnogorski turizam.

Seizmičko istraživanje Jadrana

Kompanija Shearwater je krajem prošle godine obavila 3D geofizička snimanja u crnogorskom podmorju za potrebe koncesionara Eni i Novatek. Oni su istraživali blokove nedaleko od Ulcinja.

U Baru, geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, je obavila norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean. Ovo istraživanje je završeno sredinom prošlog mjeseca.

Dodatni prilog činjenici da Crna Gora “sjedi” na čvorištu većih naftnih resursa, dao je direktor kompanije Energean Matios Rigas, koji je objelodanio dio izvještaja nezavisnog procjenitelja o blokovima u podmorju.

– Izvještaj ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju za dva bloka, koja su dodijeljena Energeanu. Prema izvještaju nezavisnog procjenitelja „Competent Persons Report – CPR“, Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je ekvivalent od 438 miliona barela nafte – saopštio je Rigas.

Istorija istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori

Interesantno je naglasiti da naša država ima značajnu istorijsku podlogu u ovoj oblasti. Tako je još 1914. godine, kralj Nikola potvrdio odluku Narodne skupštine da se holandskom industrijalcu dodijeli koncesija za eksploataciju nafte u regionu Skadarskog jezera.

Nakon završetka Prvog svjetskog rata, ponovo se javilo interesovanje za istraživanje nafte, te su braća Zuber počela su sa bušenjem prve naftne bušotine u regionu Skadarskog jezera. Na dubini od 250 metara je slomljena garnitura bušilice i pokušaj otkrića je neuspješno završen. Svrdlo nikada nije stiglo do cilja.

Od 1949. do 1966. probijeno je 16 istraživačkih bušotina u kontinentalnom dijelu, a koje su bušene isključivo na osnovu geologije tla, bez bilo kakvih seizmičkih podataka.

Državna kompanija “Nafta Crne Gore”, koja je osnovana u ovu svrhu, vršila je bušenje.

Istraživanje ugljovodonika 1973. godine je na ovoj teritoriji preuzela državna kompanija Jugopetrol Kotor, u saradnji sa stranim kompanija. Oni su uglavnom angažovani na aktivnostima prerade. Jugopetrol Kotor je istražio preko 10.000 km2 seizmičkog profila na moru, 1.250 km 2D na kopnu i 400 km2 3D seizmičkih istraživanja, u saradnji sa stranim naftnim kompanija, u kontinentalnom i pomorskom dijelu Crne Gore.

Tri bušotine su izbušene na moru : 4.750 m dubine, 3.700 m dubine i 3 4.606 m dubine. Bušotina UK-1 5.309 m dubine je izbušena u neposrednoj blizini obale.

17 Komentari

 1. Vadili bi naftu o nasem trosku,a onda bi nam je naplacivali kao da je iz svemira uvoze..Da ne pricamo koliki ce gubitak biti za cijelu drzavu ako dodje do neke ekoloske katastrofe..Drzite se turizma,a naftu ostavite tu gdje je sad..

 2. Obicni narod ce imati od ovoga koristi kao i sa ostalim kapitalnim projektima.
  Koliko ce nam poskupiti gorivo za finansiranje malih platformi.

  15
  3
 3. Norveška je na sjeveru Evrope i ne živi od kupanja turista u moru i ljepote mora. Nafta je zlo. Pa mislite koliko god hoćete na pare i milione para.

  15
  5
 4. Samo budala može reći da je loše pronaći naftu. Norveška je zemlja blagostanja, upravo zahvaljujući nafti. Meksiko ima izuzetno razvijen turizam i stotine naftnih platformi. Ljudi se boje novih stvari, i to je sve.

  11
  11
  • “bez prenemaganja”
   Pogledaj film “Deep Horizont”-istinita prica o eksploziji naftne platforme
   u Meksickom zaljevu,pa ce ti biti sve jasnije.A i procitaj sa interneta
   koliko je kostalo ciscenje od zagadjenja,ucinak na zivi svijet,koliko
   je zivota izgubljeno…koliko ovog..koliko onog.Ne ponovilo se nikad
   i nikome.Pa onda “sviraj” o blagostanju i etiketiraj ljude na budale
   i pametne,jer smo protiv “pronalazenja”nafte.Bolje je pametno
   sutjet nego glupo govorit…u tvom slucaju..

   18
   4
   • Karača: Na šta ti ide auto? Na špice od košćele? Licemjerno je trošiti naftu, čije vađenje zagađuje neku drugu zemlju, a tako pričati. Nafta je suvo zlato sadašnjosti i bliske budućnosti, dok se ne potroši i, ponavljam, samo budalama smeta domaća nafta. Ti sad viđi đe si.

    • “bez prenemaganja”
     Nemam auto i ne treba mi.Bolje da vidis u kojoj
     si ti “kategoriji” prije nego sto ista kazes.
     I u tvom slucaju je bolje pametno sutjet,nego
     glupo govorit.

 5. Ja koliko znam kada je vedar dan sa dizdarice mozete da vidite italiju , kako se onda platforma koja je u nase teritorijalne vode ne moze vidjeti ?

  25
  4
 6. Zurite sa esplatacijom. Za godinu dana,vec? Stani malo,ovako nesto ti se desi 1 u zivotu. Znaci uzmes prst zamislis se. Nadam se da se i narod nesto pita. U pamet…opet ce sjever oducit o moru

  29
  2

Ostavite komentar

*

code