Početna Društvo Crna Gora slavi 21. maj – Dan nezavisnosti

Crna Gora slavi 21. maj – Dan nezavisnosti

27

Ovo je dan kada je 2006. godine Crna Gora na referendumu obnovila državnu samostalnost. Glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. DA crnogorskoj nezavisnosti reklo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je NE i ostanak zajedničke države sa Srbijom potvrdilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Mukotrpan i neizvjestan put bio je do tog rezultata. Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Za predsjednika Republičke referendumske komisije izabran je Slovak, František Lipka.

Sreća i tuga istovremeno toga dana preplavila je malu, ponositu zemlju, koja je 13 godina poslije postigla dosta. Ali, ne i dovoljno da bi postala ne samo članica NATO-a, nego i EU, sa evropskom ekonomijom i standardom. Srce Crne Gore još pritiskaju podjele.

Sopstvenom domovinom se i dalje jedni igraju, drugi bahate, treći izgovaraju da bi ostvarili interese koji ugrožavaju državne. Mnogi, ipak, ostaju vjerni tekovinama 21. maja. Pomalo i gorki zbog toga što još ne osjećaju očekivani napredak. Uporno pokušavaju da naraštajima prenesu ljubav prema svojoj kući – Crnoj Gori i svim njenim ukućanima, ma kako se izjašnjavali i krstili.

I danas bi Njegoš poslao opomenu: “U pamet se braćo Crnogorci…”

Svim građanima i građankama Crne Gore, srećan 21. maj Dan nezavisnosti!

27 Komentari

 1. Ne znam samo sta se slavi, kad vecina crnogoraca voli Srbiju vise od Srba koji u njoj zive? 😀Kazu da je najteza kletva crnogorcu:”Da Bog da ti djeca ne vidjela Beograd!”😉

  3
  9
 2. Zavisniji smo svi nego ikada prije manje i od svoje drzave a sada ko zna ko drzi uzde a ko bic!
  Harac nam udaraju na sve i sa svake strane a Crna Gora je sve ali nezavisna nije jer se sve radprodalo sto valja strancima A to je pocetak sunovrata kada se jos” Institucije” zaduze a duguje se vec oko 4 milijarde ili 4000 miliona Eura pa kada dodju da naplate onda ce vam biti jasnije ropstvo!

  13
 3. Pozdrav i iz unutrašnjosti broda Jadran i Voli kontenjera sa bananama ! Dae vječna , ojha!
  Da neko pogrešno ne shvati , volim ja Crnu Goru ali ne volim lopove koji je pljačkaju i kite se zastavom poslije.

  21
  8
 4. Ima li neđe nekoga na svijetu ko ne bi volio da živi nezavisno, ima li nekoga ko se ne bori za to, ima li nekoga ko ne slavi nezavisnost svoje đece? Istinu treba reći,nešto drugo je među nama,a svi koji znaju za Crnu Goru je cijene i vazda je bilo tako,čak i oni koji bi da je učine zavisnom od njih,svi su svijesni što je ona.Neka je vječna .

  16
  16
 5. ovi što je žele vječnu, iskreno se nadam da imaju od čega da žive, školuju djecu, liječe se, putuju i uživaju! da makar džabe ne veličaju…

  35
  17
   • Trebao bi ti da se studis,ako si Bokez.
    Ti si sluga vlasti, ocigledno..
    Ne znam sta ti je dobro 21.Maj donio. Opljackanu Boku i primorje!
    Na sjever i onako nista nije ni bilo.

    33
    16
    • triger# razdjeli stvari, CGora je drzava ukapiraj vec jednom, a to sto je neko lose vodio je druga prica. Nemoj barem djecu da truješ ,nemoj da ti djeca zive od mrznje prema svojoj zemlji, proci ce i ovi vladari.

     9
     13
     • Soki#,”Volim zemlju Crnu Goru, ali ne volim drzavu Crnu Goru”, jesi li citao tekst? Ne znam ko je autor,ali je odlican..
      Drzava napravljena na pogresnim vrijednostima i pogresan nacin,a zemlja Bogom dana.

      9
      3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code